Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide.
Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte.
Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii.
Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil.
Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi Omega 3 - importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului - pestele poate contine niveluri importante de mercur care ar putea sa afecteze dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Printre consecinte s-ar putea numara vorbirea intarziata si tulburari ale miscarilor.
Studiile au aratat ca fatul este foarte sensibil la mercurul din peste, pe parcursul lunilor a treia si a patra de gestatie.
Femeile care sunt deja gravide sau intentioneaza sa ramana gravide in urmatoarele sase luni, ar trebui sa nu consume peste bogat in mercur, cum ar fi rechinul, pestele spada, tonul rosu etc.
Ouale crude sau orice alte alimente care contin oua crude, ar trebui sa fie evitate pentru a preveni infectia cu salmonela. Unele tipuri de salate, maioneze, inghetate si creme pentru prajituri pot avea in compozitie oua crude. Daca produsele sunt preparate termic nu trebuie sa va faceti griji.
Branzeturile moi pot contine bacterii numite listeria care pot provoca avortul spontan.
Listeria are capacitatea de a traversa placenta si poate infecta copilul, iar viata acestuia s-ar putea afla in pericol.
Eliminati din dieta branzeturile moi, cum ar fi Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola si branzeturile mexicane, cu exceptia cazului in care este specificat clar pe etichetele produselor, ca sunt preparate din lapte pasteurizat.
Listerioza poate aparea si in cazul consumului de lapte nepasteurizat, dar si prin consumul de pate tartinabil, care are in compozitie organe de porc sau pui.
Desi cele mai multe dintre studii au demosntrat ca un consum moderat de cofeina nu este periculos, exista si altele care specifica faptul ca aportul de cofeina este asociat cu avortul nedorit. Evitati cofeina in primul trimestru de sarcina pentru a reduce probabilitatea declansarii unui avort spontan.
Ca regula generala, cantitatea de cafeina dintr-o zi nu trebuie sa depaseasca 200 mg in timpul sarcinii.
Cafeina este diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza eliminarea lichidelor din organism. Ca atare, poate duce la pierderea de apa si calciu.
Este important sa se bea pe toata perioada sarcinii multa apa, sucuri, lapte si mai putine bauturi care contin cofeina.
Cercetarile au aratat ca un consum ridicat de cofeina poate determina avort spontan, nastere prematura, greutate mica la nastere si simptome de sevraj la sugari.
Nu exista o cantitate de alcool recomandata pentru consumul in siguranta in timpul sarcinii.
Prin urmare, alcoolul trebuie evitat in totalitate de catre femeile gravide.
Expunerea prenatala la alcool poate sa interfere cu dezvoltarea sanatoasa a copilului. In functie de cantitatea implicata, perioada de dezvoltare a sarcinii si modul in care a fost consumat alcoolul in timpul sarcinii, ar putea conduce la consecinte precum, sindromul alcoolismului fetal, dar si alte tulburari de dezvoltare ale fatului.
Excludeti total alcoolul, atat pe parcursul sarcinii, cat si in timpul alaptarii, pentru a nu expune copilul la riscuri destul de serioase.
Prin consumul de legume nespalate se poate contacta toxoplasmoza. Aceasta infectie poate contamina solul in care au fost cultivate legumele. Boala poate predispune la infectii care ar putea afecta, atat sanatatea copilului, cat si a mamei.
Carnea, indiferent de tipul acesteia, pentru a nu influenta in mod negativ sanatatea mamei sau a copilului, trebuie sa fie suficient preparata termic. In caz contrar, carnea ar putea fi o sursa de salmonella, trichinella, toxoplasmoza sau chiar e-coli.
Indulcitorii artificiali intalniti in sucurile dulci sau prajituri trebuie exclusi din dieta din timpul sarcinii, intrucat studiile au demonstrat ca pot creste riscul nasterii premature.
Multe alimente sunt pline de aditivi si conservanti. Unul dintre aditivii care trebuie evitati in timpul sarcinii este monoglutamatul de sodiu care ar putea provoca dureri de cap si disconfort abdominal.
Desi este o fructa foarte sanatoasa, ananasul nu se va consuma de catre femeile gravide.
Ananasul este bogat in bromelaina care poate provoca inmuierea colului uterin, rezultatul fiind travaliul prematur.
Totusi, pentru ca acest lucru sa se intample, femeile insarcinate trebuie sa manance cantitati importante de ananas.
Ca masura suplimentara de precautie se va evita consumul de ananas in ultimul trimestru de sarcina.
Acelasi efect il poate avea si papaya care contine seminte bogate in latex, ce pot declansa contractiile uterine.
Fructul se poate consuma insa, in primul trimestru de sarcina, intrucat fructul copt de papaya este bogat in vitamina C si alte substante nutritive sanatoase.
Acestea din urma impiedica aparitia simptomelor specifice debutului sarcinii, cum ar fi arsurile stomacale si constipatia.
De asemenea, papaya amestecata cu miere si lapte este un tonic excelent pentru femeile gravide, dar si pentru cele care alapteaza.
Specialistii recomanda evitarea consumului de arahide in timpul sarcinii si alaptarii. Interdictia este adresata mai ales femeilor predispuse la alergii care au un istoric familial in care sunt prezente alergii, cum ar fi astmul, eczemele sau febra de fan.
Semintele de susan au fost utilizate in mod traditional ca medicamente pentru provocarea avortului.
Acestea excita musculatura uterina, cauzeaza contractii si in cele din urma are loc expulzarea ovulului fecundat. Efectele pot sa apara mai ales in primul trimestru de sarcina.