Boala inflamatorie pelvina, (pe scurt BIP), este o infectie a organelor reproductive feminine. BIP este una dintre cele mai grave complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala la femei. Poate provoca aparitia unor leziuni ireversibile la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine sau altor componente ale sistemului reproductiv feminin si este principala cauza de infertilitate feminina ce poate fi prevenita.
Anual, aproximativ un milion de femei in SUA prezinta un episod de BIP. Ca urmare a BIP, mai mult de 100.000 de femei devin infertile in fiecare an. In plus, o mare parte a sarcinilor extrauterine tubare se asociaza cu BIP. Rata infectiei este cea mai mare la nivelul adolescentelor.
In mod normal, colul uterin impiedica patrunderea bacteriilor de la nivelul vaginului la nivelul organelor reproductive interne. Daca acesta este expus unor boli cu transmitere sexuala - precum gonoreea sau chlamydia - colul in sine devine infectat iar functia sa de aparare se diminueaza. BIP se produce atunci cand organismele ce provoaca boala populeaza tractul genital superior. Gonoreea si infectiile netratate cu chlamydia sunt responsabile de 90% din cazurile de BIP. Alte cauze sunt reprezentate de avort, nastere si interventii pelvine.
Simptomatologia este variabila, dar poate cuprinde urmatoarele:
- durere surda sau sensibilitate la nivelul stomacului sau zonei abdominale inferioare sau durere in etajul abdominal superior drept
- secretii vaginale anormale de culoare galbena sau verde si cu un miros neobisnuit
- menstruatii neregulate si/sau dureroase
- mictiuni dureroase
- crampe abdominale
- frisoane sau febra inalta
- greata si varsaturi
- durere in timpul actului sexual.
- femeile cu boli cu transmitere sexuala - in special gonoree si chlamydia - prezinta un risc mai mare de a dezvolta BIP
- femeile ce au avut in antecedente un episod de BIP
- adolescentele active sexuale au un risc mai mare de a dezvolta BIP comparativ cu femeile mai in varsta
- femeile cu parteneri multipli au un risc mai mare de a dezvolta boli cu transmitere sexula si consecutiv BIP
Anumite studii indica faptul ca folosirea irigatorului vaginal contribuie la aparitia BIP, prin colonizarea tractului genital superior si prin curatarea secretiilor care in mod normal ar alerta femeia determinand-o sa se prezinte la medic.