Daca sezonul de primavara va poate cauza alergii destul de virulente, sa nu va asteptati ca in sezonul acesta sa dispara in totalitate. De fapt, majoritatea alergiilor de iarna sunt cauzate de aceiasi alergeni care declanseaza sau agraveaza alergiile de primavara si vara.
Pentru ca foarte multi oameni isi petrec mai mult timp in interior, in tipul sezonului rece, cei alergici vor manifesta o intensificare a simptomelor de astm si alergii sau o accentuare a sensibilitatii la acarieni, mucegai, par de animale, praf si mirosuri. Reactii similare pot avea loc si in aer liber, in preajma frunzelor mucegaite sau a bustenilor umezi pentru foc.
In continuare sunt prezentate cateva modalitati prin care puteti sa evitati declansarea unor simptome nedorite de alergie. Prin respectarea acestor sfaturi va va ramane mai mult timp pentru a va bucura de sarbatorile de iarna.
Faceti diferenta dintre o alergie si o raceala. Simptomele alergiei pot fi usor confundate cu simptomele de raceala, iar tratamentul ar putea fi unul gresit. Durata simptomelor, locul si momentul in care acestea se declanseaza sunt cei mai buni indicatori in diferentierea celor doua afectiuni.
De exemplu, simptomele de alergie apar brusc, in timp ce semnele de raceala par sa se dezvolte treptat. Este important sa cunoasteti aceasta diferenta pentru a putea urma tratament corespunzator pentru fiecare afectiune in parte.
Alegeti un copac artificial pentru pomul de Craciun. Brazii si pinii pot agrava afectiunile respiratorii, cum ar fi astmul sau alergiile. Acesti copaci naturali contin, de asemenea, praf, acarieni si alti posibili alergeni care pot irita pasajele nazale. Daca optati pentru un brad natural si il puneti intr-un suport care contine si apa, acest lucru poate duce la dezvoltarea de mucegai in zona in care lemnul este tinut in apa si va poate provoca alergii nedorite.
Gestionarea alergiilor alimentare. In primul rand, trebuie sa stiti ce alimente va declanseaza alergii (in unele cazuri, chiar alergii severe care va pot pune viata in pericol). Alimentele ar putea include oua, alune, nuci, peste, soia sau grau - acestea insumeaza aproximativ 90% din totalul reactiilor alergice alimentare pe plan mondial.
Odata ce cunoasteti care sunt alimentele care va provoaca alergii, trebuie sa discutati cu ceilalti despre acest aspect (mai ales daca va petreceti vacanta de iarna in alta parte decat la domiciliu). La petreceri, restaurant sau hotel, trebuie sa comunicati celor care se ocupa de prepararea mancarurilor care sunt alimentele care va provoaca alergii si intrebati despre ingredientele folosite in preparatele servite, iainte de a le consuma. Excludeti in totalitate preparatele si produsele alimentare care pot determina aparitia alergiilor alimentare.
Evitati utilizarea lumanarilor sau a uleiurilor parfumate. Parfumul acestor produse poate irita sinusurile si sistemul respirator. Rezultatul va fi ingreunarea respiratiei celor care sufera de astm sau alergii.
Atentie la acarienii din praf. Acarienii sunt cunoscuti ca factori declansatori pentru alergii si astm. Cand sunteti acasa, tineti simptomele sub control prin schimbarea frecventa a filtrelor de aer, spalati cu apa fierbinte lenjeriile de pat cel putin de doua ori pe saptamana. De asemenea, cumparati si huse rezistente la alergeni pentru saltea si perne.
Deoarece acarienii prospera in conditii de umiditate ridicata, luati in considerare utilizarea unui umidificator (umiditatea nu trebuie sa fie nici pea scazuta) sau dezumidificator (in cazul in care este ridicata), pentru a mentine umiditatea din interior intre 30% si 50%.
In cazul in care calatoriti, este o idee buna sa luati cu dumneavoastra o perna de acasa sau o husa pentru perna, care sa fie rezistenta la alergeni.
Spalati-va mainile mai des. Pastrarea curateniei mainilor contribuie la diminuarea cantitatii de alergeni si virusuri pe care acestea ii poate transporta si se reduce astfel si riscul de raspandire la alte persoane. Cand simptomele de alergie sunt deosebit de intense, faceti un dus pentru a indeparta alergenii care ar putea fi ascunsi in parul dumneavoastra. Potrivit statisticilor, atunci cand faceti un dus, de obicei schimbati si hainele si se reduce astfel riscul de a inhala alergenii care se pot afla in haine.
Utilizati purificatoare de aer. Utilizarea purificatoarelor poate indeparta considerabil riscul de a dezvolta sau a suferi de episoade de alergie, din cauza inhalarii unor alergeni din aer.
Prin folosirea unui astfel de purificator puteti combate o mare varietate de substante iritante din aer, inclusiv praf, acarieni, par de animale de companie si mucegai. In plus, purificatoarele de aer imbunatatesc calitatea aerului din interior pe tot parcursul anului. Pentru cei cu alergii severe, astm sau sensibilitati chimice exista si purificatoare de aer care elimina mucegaiul, bacteriile si chiar mirosurile.
Luati medicamente. Indiferent de masurile de precautie pe care le luati, puteti experimenta episoade alergice, atat acasa, cat si in exterior. Utilizarea medicamentelor poate reduce frecventa episoadelor de alergie si este extrem de important sa va amintiti sa le luati cu dumneavoastra, daca planificati o vacanta de iarna. Acestea pot fi sub forma de tablete sau inhalatoare antihistaminice. Daca urmati un tratament prescris de medic, nu uitati sa va luati medicamentele la orele stabilite.
Ingrijirea atenta in cazul in care veniti in contact cu animale, in casa sau in exterior. Nu vreti ca animalul familiei sa stea afara in frig pe timp de iarna, dar nici nu doriti ca dumneavoastra sau ca alt membru al familiei sa sufere de simptomele de alergie.
Spalati-va mainile si fata frecvent, aspirati covoarele, husele si zonele in care animalul de companie circula sau se asaza. Chiar daca spalati animelele de companie pentru a reduce cantitatea de par de pe covoare si haine, trebuie sa stiti ca acest lucru este eficient doar pentru cateva zile. Periati des, in exteriorul casei, animalele de companie care au par.
Proteinele din firele de par ale animalelor de companie, care provoaca reactii alergice, sunt foarte usor de transportat de aer, haine si par. Acest lucru explica de ce puteti gasi frecvent par de caine sau pisica in locuri publice, precum scoala, loc de munca si transport in comun. Cel mai bun mod de a evita alergiile cauzate de animale atunci cand iesit din casa, este sa luati medicamente antialergice.