Epidemiile de gripa reprezinta un permanent motiv de ingrijorare pentru parinti, odata ce incepe sezonul rece. Virusul gripal determina o afectiune cu potential sever manifestata prin febra, tuse seaca, infundarea nasului, dar si oboseala extrema, dureri musculare si cefalee. Atunci cand avem de-a face cu boli grave precum gripa, intreaga comunitate trebuie protejata.
In primul rand, tine de constiinta fiecarui parinte sa nu-si trimita copilul bolnav in colectivitate. Este foarte greu de luat o astfel de decizie pe nepusa masa, intr-o dimineata – pe de-o parte, stresul orelor in care lipseste de la scoala si, pe de alta parte, problema absentei de la serviciu a parintilor.
De asemenea, presiunea asupra cadrelor didactice de a mentine prezenta crescuta in timpul orelor de curs poate sa contribuie la raspandirea infectiilor transmise pe calea aerului.
In al doilea rand, trebuie sa stim ce masuri sa aplicam pentru a preveni transmiterea bolilor infectioase odata ce copiii ajung la scoala, la gradinita sau in alte colectivitati si cum putem construi o educatie corecta in acest sens.
1. Invatati-i sa se spele pe maini inainte de gustare sau inainte de a intra la fiecare ora de curs, folosind sapunuri antiseptice speciale. Secretiile din tractul respirator care se regasesc pe mainile copiilor sunt primele care contribuie la propagarea infectiei.
S-a demonstrat stiintific ca igiena corecta si riguroasa in comunitate scade incidenta si previne aparitia de noi cazuri de gripa.
O responsabilitate care trebuie sa se imparta intre parinti si cadre scolare - unele scoli iau deja in serios problemele legate de raspandirea bolilor infectioase in comunitate si au inceput masurile de prevenire prin educarea copiilor.
2. Incurajati-i sa nu isi bage degetul in nas sau in gurita; in felul acesta se rapandesc multi dintre germeni in jur;
3. Evitati marile aglomeratii urbane;
4. Invatati-i pe cei mici cum sa sufle corect nasul, folosind batistute de unica folosinta si aruncandu-le imediat in locurile special amenajate;
5. Evitati contactul cu persoanele bolnave, oricat de apropiate ar fi acestea;
6. Asigurati-va ca aerul curat patrunde in camera copilului prin aerisire o data pe zi, chiar si iarna.
1. Preventia gripei sezoniere se realizeaza prin imunizarea data de vaccinul antigripal. Acesta se poate efectua copiilor aflati in colectivitate inca de la inceputul sezonului rece.
2. In ceea ce priveste alimentatia copiilor, nu gresiti daca suplimentati cu fructe si legume proaspete din care organismul sa ia substantele de baza necesare luptei cu infectiile de orice fel.
Combinatiile multivitaminice prescrise de medic si chiar unele preparate naturiste contribuie la sporirea fortei de aparare a organismului.
3. Nu uitati ca si pe parcursul anotimpului racoros (care oricum este destul de lung), copiii au nevoie de sport si miscare; mentineti sanatatea celor mici antrenandu-i in jocuri in aer liber sau activitati sportive organizate.
4. O ipoteza credibila in ceea ce priveste aparitia gripei sezoniere este legata de deficitul de vitamina D. Unii cercetatori au afirmat chiar ca aceasta boala este datorata cantitatilor insuficiente de vitamina D din organism.
In timpul anotimpului rece, nivelul sanghin al acestei vitamine este considerabil redus si s-a demonstrat legatura cu o aparare anti-infectioasa deficitara printr-o sinteza ineficienta de anticorpi.
Astfel, cei cu nivelele oricum scazute de vitamina D sunt mai expusi riscului de a nu se apara natural atunci cand intalnesc microorganisme agresive, cum ar fi virusul gripal.
Specialistii recomanda suplimentarea dozelor de vitamina D, administrate copiilor, pe parcursul anotimpului rece. Asigurati-le si o dieta bogata in lactate si cereale.
Totodata, trebuie mentionate si anumite obiceiuri vicioase ale parintilor care pot expune copiii unui numar mare de boli.
Fumatul, spre exemplu, altereaza dinamica cailor respiratorii superioare a micutilor ce stau prin preajma si ii face mai vulnerabili infectiilor cu punct de plecare respirator. Si nu in ultimul rand, nu trebuie ignorat stresul copiilor.
Daca in timpul unui trimestru si asa destul de greu, pe umerii scolarilor se adauga si presiunea parintilor, acestia vor avea o capacitate de aparare a organismului inferioara atunci cand intra in contact cu alte persoane bolnave.