Gardasil (in Romania Silgard), vaccinul anti-HPV, oferit in mod gratuit si pentru baieti, incepand din 2013, in Australia

Incepand din 2013, vaccinul tetravalent recombinat impotriva HPV (tipurile 6, 11, 16 si 18 – 4vHPV) va fi disponibil si pentru baietii cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani, pe teritoriul Australiei, ca parte a Programului National de Imunizare. Pentru fetele cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani, vaccinul anti-HPV (4vHPV) este disponibil in Programul National de Imunizare inca din 2007.

Programul de Imunizare va fi desfasurat in scoli si va fi oferit, de asemenea, si baietilor care intra in clasa a noua in 2013, ca parte a unui program de recuperare ce va dura doi ani si va fi desfasurat sub egida Programului National de Imunizare. Vaccinul anti-HPV este administrat in baza unui program de 3 doze administrate la 0, 2 si 6 luni.

Baietii care vor sa se vaccineze si nu sunt eligibili pentru administrarea vaccinului conform cerintelor Programului de Imunizare, il vor putea achizitiona prin prescriptie privata. Important de mentionat este faptul ca imunizarea prin vaccinul anti-HPV nu va avea efect asupra unei infectii preexistente cu virusul HPV, baietii care sunt activi sexual si au fost deja expusi diverselor tulpini HPV, inclusiv 6, 11, 16 si 18, nefiind, astfel, protejati prin acest vaccin.

In 2011, aproximativ 70% dintre australiencele in varsta de 15 ani au fost vaccinate prin programul de trei doze. Cu toate acestea, barbatii care au intretinut contacte sexuale cu alti barbati au avut putine beneficii din vaccinarea anti-HPV la femei, ei prezentand, in plus, un grad ridicat de infectie cu HPV si alte cancere cauzate de HPV.

O analiza a tendintelor HPV in Australia indica faptul ca tipul 16 este cel mai predominant in cancerele provocate de HPV si, impreuna cu tulpina 18, provoaca cele mai frecvente cancere asociate cu HPV la barbati.

Extinderea vaccinarii la baieti va oferi nu numai protectie directa, dar va creste si imunitatea populatiei, protejand, in mod indirect, si populatia nevaccinata.

De asemenea, femeile vaccinate au prezentat mai putine cazuri de veruci genitale (de regula asociate cu tulpinile HPV 6 si 11), acest lucru demonstrand protectia indirecta a barbatilor heterosexuali prin imunizarea populatiei. Un studiu retrospectiv de monitorizare a demonstrat diminuarea cu 59% a cazurilor de veruci genitale la femei si cu 28% la barbatii heterosexuali nevaccinati corespondenti ca varsta. Verucile genitale sunt, de asemenea, raspandite in randul populatiei homosexuale, acest segment de populatie beneficiind, astfel, de vaccinarea anti-HPV.

De asemenea, eficienta vaccinului este redusa la persoanele care sunt deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de virus, cu toate ca indivizii pozitivi la toate cele patru tipuri ar reprezenta doar o mica proportie din populatia activa sexual.

In ceea ce priveste valabilitatea acestui vaccin pentru barbati, datele disponibile arata ca efectele sale persista cel putin 3 ani. De altfel, eficacitatea acestui vaccin este supusa unor teste pentru determinarea duratei eficientei sale atat la barbati, cat si la femei, precum si pentru a determina daca va fi nevoie de administrarea de doze suplimentare in viitor. In faza a doua privind extinderea studiului la femei, eficienta vaccinului anti-HPV impotriva bolii (afectiune cervicala sau genitala cauzata de HPV 6, 11, 16 sau 18) s-a dovedit a fi de 100% dupa 5 ani.