Daca sunteti insarcinata este foarte probabil sa auziti o multime de zvonuri si mituri despre sarcina - unele chiar amuzante. Nu toate miturile sunt distractive. Unele pot sa influenteze in mod negativ sanatatea mamei sau a copilului, in timp ce altele dau nastere la griji inutile.
Miturile sunt rezultatul miilor de informatii de pe internet, media sau chiar a credintelor populare. Insa, cele mai multe sunt asimilate de viitoarele mame, din carti care contin informatii eronate despre sarcina.
Indiferent de ceea ce auziti, cel mai bine este sa lasati cadrele medicale de specialitate sa isi faca treaba si sa va ajute in majoritatea problemelor pe care le intalniti in timpul sarcinii. De asemenea, nu este nimic anormal sa cereti sfatul medicului despre orice neclaritate care va ingrijoreaza, legata de sarcina. In acelasi timp, evitati sa mergeti la medic de fiecare data cand aflati un zvon si, incercati sa nu va ingrijorati fara temei.
Acest mit este fals. Sexul copilului este determinat de tata. Mai precis, daca un spermatozoid care transporta un cromozom X fecundeaza ovulul, copilul va fi fata, iar daca ovulul este fecundat de un spermatozoid care transporta cromozomul Y, copilul va fi baiat.
Forma burtii nu este determinata de sexul copilului. Forma si pozitia burtii este determinata de pozitia si dimensiunea copilului. De exemplu, in ultimul trimestru de sarcina, capul copilului se deplaseza catre pelvis, pentru a se pregati pentru nastere. Acest lucru face ca burta mamei sa se mareasca in partea de jos, dar se intampla atat in cazul fetelor, cat si in cazul baietilor. O viitoare mamica poate avea burta mai mare in partea de sus, pentru ca bebelusul are o greutate mai mare, nu ca este de un anumit sex.
Nu este adevarat. Daca o femeie are o greutate normala inainte de a ramane insarcinata, ea are nevoie de numai 300 de calorii in plus pe zi pentru a promova dezvoltarea sanatoasa a fatului. Nu trebuie ca viitoarea mamica sa consume prea multe alimente. Acestea pot creste aportul de calorii, cu un plus de 300-350 de calorii, consumand un pahar cu lapte degresat si o jumatate de sandvis. O femeie cu o greutate normala ar trebui sa se ingrase cu aproximativ 10-15 kg in timpul sarcinii.
Femeile care se ingrasa ceva mai mult in timpul sarcinii, adesea reduc kilogramele acumulate dupa nastere. Cu toate acestea, cu fiecare noua sarcina, este posibil ca mamica sa mai acumuleze cateva kilograme nedorite in plus.
Nivelul de hormoni se modifica atunci cand sunteti insarcinata, ceea ce poate duce la reactii mai puternice la anumite evenimente. Cu toate acestea, veti fi in continuare la fel. Veti continua sa aveti temeri, preocupari si placeri. Ceea ce se schimba este abilitatea dumneavoastra de va ascunde sentimentele. Nivelurile ridicate de hormoni va determina sa va exteriorizati mai usor.
In timpul ultimelor etape de sarcina, uterul si copilul pot fi destul de mari pentru a apasa pe vena cava inferioara, iar acest lucru poate duce la reducerea fluxului de sange in partea inferioara a corpului.
Pozitia de somn tinde sa conteze numai in cazul gravidelor care au tensiune arteriala ridicata, rinichii nu functioneaza corect sau, daca exsita dificultati in dezvoltarea fatului. In aceste situatii, dormitul pe partea stanga poate fi de ajutor, dar pentru femeile la care sarcina decurge normal, cea mai buna pozitie de somn este aceea care este cea mai confortabila.
Este partial adevarat. Odata ce ramaneti insarcinata, cafeaua nu este nerecomandata in totalitate, dar expertii recomanda ca femeile gravide sa nu consume mai mult de 200 mg de cafea pe zi. Prea multa cofeina in timpul sarcinii poate provoca greutate mica la nastere pentru copil, iar acest lucru poate insemna probleme de sanatate, mai tarziu in viata, pentru copil. De asemenea, gravidele care consuma cantitati mari de cafea au un risc crescut de avort spontan.
Incercati sa inlocuiti cafeaua cu ceai sau cafea fara cofeina si retineti ca toate bauturile energizante contin si cofeina. Cofeina mai poate fi gasita in ciocolata, siropuri de tuse si unele analgezice.
Total neadevarat. In limita bunului simt, nu exista nici o recomandare de a evita exercitiile fizice sau activitatea sexuala in timpul sarcinii. Copilul este protejat in uter, astfel ca este putin probabil ca sexul sa creeze probleme pentru fat.
In mod similar, exercitiile fizice regulate nu sunt interzise in timul sarcinii. Mai mult decat atat, sunt de cele mai multe ori recomandate. Totusi, deoarece caldura excesiva a corpului mamei poate fi daunatoare pentru un fetus in curs de dezvoltare, femeile gravide trebuie sa evite sa faca exercitii fizice intense sau cand temperatura de afara este ridicata.
Daca exista orice fel de pericol pentru dumneavoastra sau copil, obstreticianul este singurul care poate sa recomande evitarea contactului, precum si sa interzica anumite tipuri de exercitii fizice.
Este adevarat. Cel mai bine este sa evitati consumul de alcool daca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti insarcinata.
In timpul sarcinii, alcoolul consumat ajunge si in placenta. Bebelusii nu pot procesa alcoolul si acesta le poate afecta, iremediabil, dezvoltarea. In plus, odata cu consumul de alcool creste si riscul de avort spontan. Daca totusi beti alcool, limitati considerabil cantitatea - un pahar o data sau de doua ori pe saptamana.
Fals. Somonul este unul dintre cele mai bune alimente pentru femeile gravide, deoarece contin acizi grasi Omega 3, iar studiile arata ca acizii grasi ofera o varietate de beneficii pentru fravide si fetusi. Somonul este un peste de apa duce, astfel incat probabilitatea sa contina mercur este scazuta. Indicat ar fi sa preparati somonul proaspat la cuptor sau prin fierbere.