Dieta pentru acnee

Generalitati

Acneea este o afectiune in care porii pielii se infunda. Acest lucru determina acumularea sub piele a unei substante uleioase, numita sebum, care favorizeaza cresterea bacteriilor. Infectia bacteriana determina inflamatie si duce la formarea de comedoame, pustule si papule.

Aparitia acestor comedoame este influentata si de alimentele pe care le consuma o persoana. Totusi, exista putine cercetari credibile care confirma legatura dintre anumite grupuri de produse alimentare si acnee.

In cazul in care consumati un aliment gras, acesta nu determina aparitia sebumului, dar nivelurile ridicate de grasime din sange pot afecta productia de hormoni, cum ar fi testosteronul. Nivelurile ridicate de hormoni pot agrava acneea.

Alimente recomandate si cele de evitat pentru tratarea acneei

Specialistii au elaborat o lista de alimente care trebuie evitate si au subliniat care sunt vitaminele si mineralele benefice pentru tratarea acneei. Iata cateva indicatii in acest sens:

- consumati 20-30 de grame de fibre, in fiecare zi. Fibrele ajuta la curatarea colonului si pot elimina toxinele din organism, inainte ca acesta sa ajunga la nivelul pielii.

- alegeti o dieta cu putine grasimi

- evitati consumul de alune, intrucat s-a demonstrat ca acestea pot fi vinovate de inrautatirea acneei

- nu preparati alimentele prin prajire

- limitati consumul de sare de masa sau iodata. Multe dintre persoanele cu acnee aveau valori ridicate de iod in fluxul de sange.

- nu mancati lactate bogate in grasimi

- excludeti din alimentatie glucidele prelucrate (bomboane, bauturi racoritoare acidulate si produse de patiserie) intrucat acestea ridica nivelul de insulina din sange, situatie care poate amplifica nivelul hormonilor care cauzeaza acneea.

- consumati peste, intrucat uleiul de peste ajuta la stoparea acneei. Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii pielii si prevenirea acneei.

- introduceti in dieta dumneavoastra oua, cereale integrale si ciuperci, care sunt surse bune de zinc. S-a dovedit stiintific faptul ca zincul estompeaza acneea, ca urmare a stimularii sistemului imunitar.

In urma studiilor s-a demonstrat ca acneea poate fi prevenita si prin consumul de alimente cu indice glicemic scazut. Produsele alimentare cu indice glicemic scazut includ: fructe, legume, carne slaba etc.

Explicatia este ca intre nivelul de insulina si cel al glucozei din sange, exista o stransa legatura, iar cresterea brusca a valorilor zaharului din sange poate duce la modificari hormonale, care pot predispune la aparitia acneei. Aceste alimente nu cauzeaza cresteri rapide ale nivelului de zahar din sange.

Alaturi de o dieta adecvata, acneea poate fi tratata cu ajutorul urmatoarelor suplimente care sunt de folos inclusiv la prevenirea bolii:

- vitamina A - reduce productia de sebum, intretine si repara tesuturile pielii

- vitamina B6 - ajuta la metabolizarea corecta a proteinelor, acizilor grasi si zaharurilor, contribuie la mentinerea sanatatii sistemului imunitar

- seleniu - reduce inflamatia, participa la vindecarea cu rapiditate a pielii si ajuta la formarea colagenului

- zinc - mentine echilibrul productiei de hormoni si sustine regenerarea tesuturilor pielii

- crom - scade probabilitatea de infectie a pielii si ajuta in lupta contra acneei.