Prediabetul este o afectiune in care nivelurile de zahar din sange sunt mai mari decat in mod normal, dar nu atat de ridicate pentru a se considera prezenta diabetului de tip 2.
Prediabetul apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, iar glucoza ramane in sange, in loc sa ajunga la celule ori, cand celulele devin rezistente la insulina. Uneori, sunt intalnite ambele situatii. In cele mai multe cazuri, cei care au prediabet nu au niciun simptom.
Daca aveti prediabet, alegerile sanatoase de viata pot fi utile pentru pastrarea in limite normale a valorilor zaharului din sange si pentru prevenirea aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Tratamentul pentru prediabet presuspune scaderea in greutate, o alimentatie corecta si realizarea in mod constant de exercitii fizice. Astfel, veti reusi sa evitati aparitia altor probleme de sanatate sau complicatii ale diabetului, cum ar fi bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral.
- Dieta - este foarte important sa mancati anumite tipuri de alimente daca suferiti de prediabet. Evitati carbohidratii simpli, excesul de zahar, grasimi si calorii. Mancati peste proaspat, carne de pui sau curcan, legume bogate in fibre (cum ar fi broccoli, fasole verde, morcovi si conopida), ulei de masline si consumati glucide complexe (orez brun, cereale integrale), fasole uscata si linte. Beti lapte degresat si multa apa. Evitati bauturile dulci si nu consumati grasimi trans.
Specialistii recomanda:
- Scaderea in greutate - cand aveti prediabet este foarte important sa va imbunatatiti metabolismul. Nu consumati portii mari de mancare si mancati cat mai sanatos. Specialistii au demonstrat ca diminuarea cu 5-10% din greutatea totala a corpului amelioreaza prediabetul si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
- Exercitii fizice - activitatea fizica ajuta la cresterea nivelului de energie pe care bolnavii de prediabet il pot avea destul de scazut. Chiar daca bolnavii de prediabet nu vor pierde in greutate cu ajutorul activitatii fizice, pot inversa rezistenta la insulina. Nu trebuie totusi ca exercitiile sa fie exagerat de intense.
Mersul pe jos sau plimbarile scurte pot fi suficiente pentru persoanele care nu au mai facut sport de mult timp. Intensitatea si durata exercitiilor fizice trebuie sa creasca treptat.
- Suplimente alimentare - exista mai multe tipuri de suplimente alimentare care pot contribui la controlul nivelului de zahar din sange si care imbuntatesc functia insulinei. Pentru a ameliora prediabetul, acestea trebuie sa contina: acid alfa-lipoic, R-alfa-lipoic cu biotina, crom, armurariu, magneziu, vitamina D, sortisoara, ginseng, stevie, pepene amar etc.
- Investigatii periodice - uneori poate fi necesara administrarea de medicamente utilizate pentru tratarea diabetului zaharat, cum ar fi metformin si acarboza, dar si medicatie specifica pentru gestionarea colesterolului si a hipertensiunii arteriale.