Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange.
Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat.
Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele.
Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent pentru incetinirea sau prevenirea cresterii nesanatoase a valorilor de zahar din sange. De asemenea, studiile arata ca o dieta bogata in calciu (cum ar fi cea in cadrul careia se consuma iaurturi fara grasimi) este asociata cu un risc scazut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Pline de vitamine, minerale si fibre, legumele care nu contin amidon (cum ar fi broccoli, spanac, ciuperci si ardei) sunt o sursa excelenta de carbohidrati de calitate. Deoarece au un continut scazut de calorii, aceste legume pline de nutrienti au un impact scazut asupra fluctuatiilor nivelului de zahar din sange si ar trebui sa fie o parte integrala a dietei pentru diabetici.
Chiar daca nu aveti diabet zaharat, legumele fara amidon pot face parte din dieta dumneavoastra pentru slabit sau din meniul zilnic, pentru o sanatate mai buna.
Alimentele care contin grasimi mononesaturate si polinesaturate - avocado, migdale, nuci pecan, masline, canola si uleiurile de masline si arahide - pot fi de ajutor in scaderea nivelului de colesterol. Chiar si aportul de grasimi bune trebuie sa fie moderat, deoarece toate grasimile sunt bogate in calorii.
Fructele contin carbohidrati, vitamine, minerale si fibre. Ele contin in mod natural putine grasimi - cu exceptia avocado - si sodiu. De regula, fructele contin mai multi carbohidrati decat legumele.
Pe langa vitamine esentiale, minerale si fibre, cerealele integrale contin carbohidrati complecsi pe care organismul ii transforma in zahar, pentru a obtine energie. Carbohidratii sunt in general responsabili de nivelul de glucoza din sange.
Carbohidratii complecsi sunt absorbiti mai lent de organism decat carbohidratii simpli, iar valorile zaharului din sange vor creste, dar intr-un ritm mult mai lent. Este recomandat consumul zilnic de cereale integrale si nu doar pentru persoanele cu diabet zaharat.
Bogat in proteine santoase si sarac in carbohidrati, albusul de ou reprezinta o alta alegere sanatoasa pentru controlul sau prevenirea diabetului zaharat. Un ou mare contine aproximativ 16 calorii si 4 g de proteine. Din acest motiv albusul de ou este un aliment perfect pentru diabetici. Albusurile de ou sunt excelente si pentru persoanele care doresc sa piarda in greutate.