Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie).
Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul (chist ovarian functional). Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila.
Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile functionale nu produc de obicei simptome si sunt observate la examinarile pelvine pentru prima data. Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si sa devina foarte dureros. Daca a fost diagnosticat un chist ovarian functional, acesta nu este un motiv de ingrijorare intrucat el nu conduce la cancer. Majoritatea chisturilor functionale dispar singure in cateva luni si sunt inofensive.
Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:
- chistul folicular sau simplu cand sacul ovulului (foliculul) mic nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
- chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.
Dezvoltarea chisturilor luteale este de asemenea frecventa in timpul tratamentului cu clomiphene citrate (Clomid sau Serophene) pentru infertilitate. Aceste chisturi dispar dupa ce tratamentul a fost terminat. Nu apar in timpul sarcinii si nu pun in pericol sarcina.
Chisturile ovariene functionale sunt de obicei inofensive, nu produc simptome si dispar fara tratament. Chisturile ovariene sunt descoperite de obicei in timpul unei examinari pelvine de rutina.
Cu cat chistul ovarian este mai mare cu atat este mai probabil ca el sa produca simptome.
Cand apar simptomele acestea se manifesta astfel:
- mictiuni (urinari) frecvente, daca chistul marit apasa pe vezica urinara
- dureri abdominale
- modificari ale ciclului menstrual
- cresteri in greutate.
Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere, soc sau simptome provocate de hemoragie:
- durere pelvina severa, aparuta brusc
- greata si varsaturi
- lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc
- sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva.
Exista multe alte afectiuni care cauzeaza aceleasi simptome si semne ca ovarul chistic functional. Din acest motiv orice simptome pelvine neobisnuite trebuiesc examinate si se fac controale regulate anuale.
Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt asimptomatice si dispar fara tratament in una sau doua luni sau dupa unul sau doua cicluri menstruale periodice (normale). Unele chisturi se maresc in diametru pana la 10.2 cm (4 in) inainte sa se micsoreze si sa se rupa. Ruptura unui chist functional cauzeaza disconfort si durere temporara.
Chistul ovarian functional nu cauzeaza cancer ovarian. In orice caz trebuiesc excluse alte cauze de chist ovarian sau mariri de volum ale ovarului inainte de a se pune diagnosticul de chist ovarian functional. Acest lucru poate insemna reexaminari la fiecare 6-8 saptamani, ecografie pelvina sau posibil o procedura laparoscopica pentru o examinare mai indeaproape a chistului si a ovarului.
Chisturi ovariene postmenopauza. Dupa menopauza creste riscul de aparitie a cancerului ovarian. Din acest motiv toate cresterile ovariene post menopauza trebuiesc examinate pentru a evidentia semne de cancer. Uneori se recomanda extirparea ovarelor cand apare un chist pe ovar post menopauza. In unele cazuri, unele chisturile ovariene post menopauza, numite chisturi uniloculare, care au pereti subtiri si un singur compartiment, foarte rar pot degenera in cancer.
Uneori un chist ovarian functional apare in ultima perioada a ciclului menstual, cand foliculul ovarian se umple de lichid.
Factorii care cresc riscul de aparitie a chistului ovarian functional sunt:
- istoric de chist ovarian functional;
- administrarea in mod curent de clomiphene citrate, cum sunt Clomidul si Serophenul, pentru a produce ovulatia;
- folosirea de implanturi de levonorgestrel (sistem Norplast) ca anticonceptionale. Daca se folosesc aceste implanturi se recomanda prezentarea la medic si scoaterea implantului;
- sterilizarea tubara (legarea trompelor) poate creste riscul de chist ovarian functional.
Se recomanda prezentarea urgenta la medic in urmatoarele situatii:
- durere pelvina severa aparuta brusc insotita de greata si varsaturi
- sangerare vaginala abundenta
- lipotimie brusca sau slabiciune
- ameteala brusca insotita de disconfort abdominal care dureaza mai mult de 2 ore.
Se recomanda in urmatoarele situatii:
- durere ce interfera cu activitatile zilnice obisnuite
- perioadele de ciclu menstrual au devenit dureroase in ultimele 3-6 luni
- menstrele au devenit neregulate in ultimele 3-6 luni mult inainte de perioada de menopauza
- dureri in timpul contactului sexual.
Expectativa (supravegherea pacientului pana la momentul instituirii terapiei)
Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt inofensive, nu produc simptome si dispar fara tratament. Expectativa se practica cel mai frecvent in cazul acestui diagnostic.
Chisturile ovariene sunt diagnosticate si tratate de :
- medic de familie
- medic internist
- ginecolog
Este nevoie de prezentarea la ginecolog pentru mai multe teste si tratament.
Examinarea de catre medicul specialist se face pentru mai multe afectiuni ce produc aceste simptome inclusiv chistul ovarian. Evaluarea cuprinde un examen pelvin, anamneza despre istoricul simptomelor si ciclurilor menstruale, istoric familial si o ecografie transvaginala (care se realizeaza cu o "bagheta" ingusta ce se introduce in vagin).
Daca se descopera un chist ovarian la o examinare de rutina, o ecografie transvaginala ajuta pentru diagnosticarea tipului de chist.
Daca in urma ecografiei se vizualizeaza un chist ovarian functional care nu cauzeaza dureri severe, se recomanda expectativa. Se examineaza chistul dupa 6-8 saptamani pentru eventuale mariri de volum. Majoritatea chisturilor dispar dupa 1-2 luni sau dupa 1-2 menstre.
Se pot recomanda mai multe analize si un tratament in urmatoarele conditii:
- ecografia initiala nu vizualizeaza cu exactitate tipul chistului, prezenta maririi de volum sau cand ambele ovare sunt afectate
- nu este prezenta ovulatia in timpul examinarii initiale (femeie postmenopauza sau fata tanara premenstruatie). In afara ovulatiei, un nou chist functional nu este prezent, deci pot exista alte afectiuni
- aparitia de durere moderata sau severa si sangerare vaginala
- un chist functional diagnosticat nu se micsoreaza sau dispare in 2-3 luni
- o masa chistica ovariana mai mare de 7.6 cm (3 in)
- prezenta factorilor de risc pentru cancer ovarian. Cu cat este mai mare riscul de cancer ovarian cu atat sunt mai recomandate teste mai agresive.
Tratament - generalitati
Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt inofensive, asimptomatice si dispar fara tratament.
Cand tratamentul este necesar acesta se realizeaza astfel:
- tratarea simptomelor - durere sau presiune pelvina
- prevenirea aparitiei altor chisturi prin prevenirea ovulatiei.
Tratamentul cu anticonceptionale previne ovulatia.
Tratament initial
Tinand cont ca in mod normal chistul ovarian functional dispare fara tratament de-a lungul a 1-2 menstre, se recomanda o perioada de urmarire fara tratament (expectativa) pentru a se observa evolutia sa. Se recomanda o examinare pelvina dupa 1-2 luni pentru a se observa daca si-a schimbat dimensiunea.
Daca chistul ovarian nu se amelioreaza dupa 1-2 mentruatii, se recomanda mai multe teste pentru a se depista alte cauze ale maririi ovarine. Tratamentul la domiciliu poate ameliora simptomele in acest timp cu caldura locala sau antialgice (calmeaza durerea).
Tratament de intretinere
Chistul ovarian functional care dureaza de-a lungul a 2-3 cicluri menstruale, are un aspect anormal la ecografie, sau cauzeaza simptome necesita tratament medical sau chirurgical.
Se recomanda tratament cu anticonceptionale timp de cateva luni pentru a se observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar.
Daca simptomele severe persista in ciuda tratamentului anticonceptional, se pot folosi agonisti ai eliberarii de gonadotropine (GnRH-agonisti) pentru a se scadea producerea de hormoni care stimuleaza secretia de ovule (deci nu este vorba despre un chist functional). Acestia scad si productia de estrogeni si progesteroni pana la un nivel de menopauza. Tratamentul cu agonisti de GnRH are efecte secundare semnificative si de aceea se administreaza doar cateva luni.
Extirparea chirurgicala a chistului (chistectomie) printr-o incizie mica (laparoscopie) se foloseste daca un chist ovarian functional dureros nu dispare cu tratament medicamentos. Daca la ecografie chistul are un aspect anormal sau daca exista si alti factori de risc pentru cancerul ovarian, se recomanda interventia chirurgicala printr-o incizie mai larga (laparotomie) in locul laparoscopiei.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Tratamentul la domiciliu ajuta la scaderea disconfortului produs de chistul ovarian.
Utilizarea caldurii locale, sticla cu apa incalzita, bai fierbinti, relaxeaza musculatura si reduc crampele.
Ceaiurile de plante ca menta, zmeura, mure pot alina tensiunea musculara si starile anxioase.
Se recomanda golirea vezicii urinare la fiecare senzatie de mictiune.
Se evita constipatia. Constipatia nu cauzeaza sau trateaza chistul ovarian dar poate preveni disconfortul pelvin.
Medicatia pentru controlul durerii consta in:
Acetaminofen cum sunt Tylenol sau Panadol
Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Ibuprofen
- Naproxen
- Ketoprofen
- Aspirina.
De retinut!
Utilizarea dar nu in exces a dozei maxime recomandate.
Se recomanda citirea cu atentie a prospectului.
Daca a fost recomandata evitarea tratamentului cu AINS se recomanda prezentarea la medic.
Nu se utilizeaza aspirina la persoane sub 20 de ani decat daca a fost prescrisa de medic.
In cazul sarcinii se recomanda prezentarea la medic inaintea utilizarii oricarui tratament inclusiv AINS (Utilizarea AINS in timpul contraceptiei sau la inceputul sarcinii creste riscul de intrerupere a sarcinii).
Optiuni de medicamente
Tratamentul medicamentos poate fi util in cazul chistului ovarian functional recurent (care reapare) si dureros.
Anticonceptionalele orale sunt folosite pentru prevenirea ovulatiei.
In absenta ovulatiei, modificarile chistului ovarian sunt minime si simptomele se amelioreaza.
In timp ce anticonceptionalele nu fac sa dispara chistul mai rapid, anticonceptionalele cu doza mare de hormoni pot chiar sa previna aparitia de noi chisturi.
Agonistii de GnRH pot fi utilizati pentru a scadea nivelurile serice de estrogeni si progesteron care cauzeaza un status temporar de menopauza. In acest stadiu ovulatia este suprimata si aparitia chisturilor ovariene legate de productia de hormoni este prevenita. Efectele secundare sunt semnificative.
Anticonceptionale orale sunt recomandate pentru oprirea ovulatiei si controlul nivelului de hormoni in organism.
Agonisti de GnRH sunt recomandati pentru oprirea ovulatiei, prin oprirea productiei de hormoni, punand ovarele intr-un status temporar de menopauza.
Multi experti sunt impotriva utilizarii anticonceptionalelor pentru a micsora sau a elimina chisturile ovariene care sunt deja formate. Unele studii arata ca micsorarea chisturilor apare cu sau fara folosirea anticonceptionalelor.
Agonistii de GnRH nu sunt recomandati pe termen lung datorita efectului de rarefiere a matricei osoase (osteopenie).
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical este folosit pentru a confirma diagnosticul de chist ovarian sau de a evalua maririle de volum ale ovarului cand exista riscul de cancer ovarian. Chirurgia nu previne regresia chisturilor ovariene decat daca se extirpa ovarele.
Tratamentul chirurgical este necesar in urmatoarele situatii:
- un ovar sau un chist s-au rasucit (torsionat) sau s-a rupt;
- dureri severe si sangerari;
- dimensiune mai mare de 7.6 cm (3 in) sau comprima alte organe abdominale;
- nu a disparut dupa 2-3 luni de expectativa (observare, fara tratament), mai ales daca au existat 1-2 menstre in aceasta perioada;
- cand se suspecteaza cancer ovarian bazandu-se pe existenta factorilor de risc si a ecografiei ce depisteaza un chist anormal.
Tintele tratamentului chirurgical sunt:
- confirmarea diagnosticului de chist ovarian;
- excluderea diagnosticului de cancer ovarian;
- extirparea chisturilor care provocau durere;
- scaderea presiunii pe care o produc chisturile mai mari de 7.6 cm pe vezica urinara sau organele pelvine.
Tratamentul chirurgical pentru chistele sau maririle de volum ovariene, se realizeaza cu incizie mica (laparoscopie) sau cu o incizie mai mare (laparotomie).
Laparoscopia se foloseste pentru confirmarea diagnosticului de chist ovarian la o femeie de varsta tanara. Chisturile ovariene persistente, mari sau dureroase care nu prezinta semne de cancer ovarian, pot fi extirpate prin laparoscopie, lasand ovarul intact.
Laparotomia se foloseste cand chistul ovarian este foarte mare, cand se suspecteaza cancer ovarian, sau atunci cand apar probleme la nivelul organelor pelvine sau abdominale. Daca se depisteaza cancer, o incizie mai mare permite chirurgilor o examinare a intregii suprafete si o extirpare in siguranta a tumorii.
Chisturile ovariene dureroase dispar la menopauza (foarte rar un chist functional persista la menopauza). Combaterea simptomelor cu medicatie pana la menopauza este o optiune.
Unele femei prefera sa isi asume riscurile interventiei chirurgicale contra simptomelor care le scad calitatea vietii. Daca este recomandat tratamentul chirurgical se analizeaza care este optiunea - laparoscopie sau laparotomie.
Chirurgia nu previne formarea de noi chisturi decat daca ovarul a fost extirpat.
Chistul ovarian functional nu poate fi prevenit daca exista ovulatie.
Tot ceea ce scade frecventa ovulatiei, scade riscul de producere a chistului ovarian. Anticonceptionalele, sarcina, alaptarea la san in primele 6 luni previn ovulatia. Ovulatia inceteaza complet la menopauza.
Femeile care folosesc anticonceptionale cu doze mari de hormoni au un risc mai scazut de a dezvolta chist ovarian, anticonceptionalele cu doze mici de hormoni, au o preventie scazuta.
Utilizarea dar nu in exces a dozei maxime recomandate.
Se recomanda citirea cu atentie a prospectului.
Daca a fost recomandata evitarea tratamentului cu AINS se recomanda prezentarea la medic.
Nu se utilizeaza aspirina la persoane sub 20 de ani decat daca a fost prescrisa de medic.
In cazul sarcinii se recomanda prezentarea la medic inaintea utilizarii oricarui tratament inclusiv AINS (Utilizarea AINS in timpul contraceptiei sau la inceputul sarcinii creste riscul de intrerupere a sarcinii).