Boala polichistica renala poate fi atat mostenita, cat si dobandita. Din punct de vedere genetic, exista doua conditii care provoaca chisturile renale: boala renala polichistica autosomal recesiva si boala renala polichistica autosomal dominanta. Principala cauza dobandita a bolii chistice renale este dializa.
Chiar daca dieta nu poate opri formarea chisturilor, aceasta poate minimiza unele dintre simptomele bolii renale aflate in stadii avansate.
Indiferent de tipul bolii polichistice renale, medicul va masura nivelul de potasiu din sange. Acest lucru este necesar intrucat bolnavii la care conditia se afla intr-un stadiu avansat au adesea valori ridicate ale potasiului, care sunt periculoase, deoarece pot provoca tahicardie sau batai neregulate ale inimi.
Tratamentul implica in primul rand adoptarea unui regim alimentar scazut in potasiu, din care sa se elimine sau sa se consume cu moderatie alimentele bogate in potasiu, cum ar fi: linte, rosii, sucuri de fructe, broccoli, morcovi, banane si portocale.
In cazul in care functia renala este afectata sever de un chist renal, va creste numarul proteinelor din urina. Acest lucru nu este de dorit, intrucat proteinuria poate afecta vasele de sange mici ale rinichilor. Din acest motiv, bolnavilor cu chisturi renale care sufera de proteinurie li se recomanda sa urmeze o dieta saraca in proteine.
Deoarece rinichii joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale, la pacientii care sufera de insuficienta renala apare hipertensiunea arteriala de cele mai multe ori. Alaturi de medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, medicii recomanda o dieta care sa aiba un continut scazut de sodiu.
Se va acorda atentie in cazul in care se consuma alimente care sunt promovate ca fiind cu un continut scazut de sodiu, intrucat in cazul acestora se foloseste clorura de potasiu ca substitut pentru sare. Daca aveti un nivel ridicat de potasiu, trebuie, de asemnea sa evitati acesti inlocuitori pentru sodiu.
Pacientilor cu afectiuni renale li se va masura si nivelul de fosfor din sange, intrucat in cazul acestora exista valori ridicate ale fosforului. Acest lucru este periculos, deoarece excesul de fosfor extrage calciul din oase. Alaturi de prescrierea de lianti pentru fosfor care au rolul de a diminua capacitatea de absorbtie a fosforului, medicii recomanda si o dieta saraca in fosfor. Printre alimentele bogate in fosfor se numara laptele, lintea, berea si cacaoa.
Bolnavii la care a fost diagnosticata boala chistica renala, care urmeaza diete sarace in sodiu, fosfor si potasiu, prin evitarea anumitor alimente, pot suferi de malnutritie. Pentru un aport corect de vitamine si minerale, va fi necesara administrarea de suplimente vitaminice. Acestea pot cauza probleme daca nu sunt administrate sub recomandare medicala, intrucat acesti pacienti au deseori niveluri ridicate de vitamina A, potasiu, fosfor si calciu.
Vitaminele pentru mentinerea sanatatii rinichilor au o formula speciala din care sunt exclusi nutrientii nocivi pentru rinichi, dar care ofera in acelasi timp o doza corespunzatoare pentru organism de alte vitamine si minerale.
Printre alimentele care vor fi evitate de cei cu boala chistica renala se numara: