Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp.
Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie.
Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile.
Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si creeaza substante necesare sistemului imunitar, cum ar fi gama globulina.
Cunoscand toate aceste functii ale ficatului puteti intelege de ce este importanta grija pentru acest organ. De fapt, mentinerea starii de sanatate a ficatului are un efect pozitiv asupra vitalitatii si starii generale de sanatate a unei persoane.
Teoretic, in cazul in care ficatul dumneavoastra functioneaza perfect, inseamna ca este sanatos. Desigur, acest lucru este destul de dificil, avand in vedere nivelul de toxine din mediu la care suntem expusi. Totusi, exista si lucruri pe care le puteti face pentru a sprijini functia ficatului, chiar daca nu puteti elimina in totalitate substantele toxice care ajung la ficat.
Dieta pe care o urmati influenteaza destul de puternic sanatatea ficatului. Este indicat sa excludeti alimentele dulci, prelucrate sau prajite in ulei, conservantii, aditivii alimentari si colorantii artificiali. Alegeti produsele organice, carnea si produsele lactate fara grasimi si daca este posibil evitati pesticidele, hormonii de crestere si antibioticele.
Evitati alcoolul, consumati doar grasimi si uleiuri proaspete de inalta calitate, cum ar fi uleiul de masline extra virgin. Pe cat posibil, nu luati medicamente, aplicati-va pe piele doar cosmetice bio si alegeti pentru curatarea casei produse non-toxice.
Alte reguli pe care le puteti urma pentru a avea un ficat sanatos sunt:
- mancati alimente neprelucrate, cat mai proaspete. Reduceti aportul de grasimi (mai ales cele nocive pentru organism) si preparati cat mai putine feluri de mancare prin prajire. Asimilati grasimi esentiale din consumul de nuci si seminte.
- odihniti-va sistemul digestiv ori de cate ori este nevoie. Nu mancati prea tarziu noaptea sau prea devreme dimineata. Nu mancati atunci cand nu va este foame si nici nu mancati portii prea mari.
- curatati-va ficatul prin consumul de apa potabila cu lamaie.
Aportul urmatoarelor produse alimentare si plante va contribui la vindecarea si stimularea functiei ficatului:
- mere - acestea ajuta in procesul detoxifierii, fiind indicate mai ales in cazul unui ficat lenes
- sparanghel - atat radacina, cat si lastarii de sapranghel au un efect de stimulare asupra ficatului. Ceaiul de sparanghel este benefic si pentru sanatatea inimii, rinichilor si intareste sistemul imunitar. Acesta poate ajuta la prevenirea infectiilor virale, creste vitalitatea si promoveaza vindecarea si regenerearea tesuturilor.
- sfecla - sucul de sfecla rosie stimuleaza digestia si curata ficatul. Acesta poate fi amestecat cu morcov, dar si cu sucul altor legume. Indicat ar fi sa consumati sfecla de cel putin doua ori pe saptamana.
- brusture - ingredientele amare din radacina de brusture ajuta la stimularea digestiei si curata ficatul. Acesta este recomandat in mod traditional de fitoterapeuti pentru purificarea sangelui.
- telina - aceasta leguma creste fluxul de bila.
- morcovii - au un rol important in stimularea functiilor ficatului.
- radacina de papadie - proprietatile curative ale radacinii de papadie sunt cunoscute de secole. Proprietatile substantelor amare din radacina de papadie stimuleaza digestia, ficatul si activeaza fluxul de bila. Acestea sunt motivele pentru care radacina de papadie este utilizata deseori pentru tonifierea si curatarea ficatului.
- legumele proaspete verzi - ajuta la cresterea fluxului de bila in ficat si creeaza un mediu alcalin, fapt ce contribuie la mentinerea unei stari generale optime de sanatate.
- lamaile - ar trebui incluse in dieta de zi cu zi pentru ca au un rol important in stimularea functiei veziculei biliare, dar si a ficatului si curata organismul de toxine
- uleiul de masline - stimuleaza actiunea veziculei biliare si imbunatateste functia hepatica
- tumeric - este util pentru tratarea problemelor ficatului si veziculei biliare, creste productia de bila si are un puternic efect antioxidant si proprietati antiinflamatorii
- armurariu - este o planta studiata indelung pentru excelentele sale proprietati protectoare ale ficatului. Planta s-a dovedit utila in terapia hepatitelor, cirozelor si icterului. Are puternice proprietati antioxidante si stimuleaza cresterea de noi celule hepatice.
Semintele de armurariu contin un complex de bioflavonoide cunoscut sub numele de silimarina, substanta care este responsabila de beneficiile pe care armurariul le ofera sanatatii. Planta ajuta la eliminarea toxinelor din celulele hepatice si incurajeaza regenerarea ficatului dupa expunerea la metale grele, radiatii sau substante chimice toxice. Armurariul este necesar pentru refacerea ficatului, atunci cand acesta a fost afectat.
- schisandra - este o planta ale carei fructe contin toate cele cinci arome (dulce, acru, amar, intepator si sarat), fiind recomandata pentru tulburarile hepatice sau digestive usoare, in special cele cauzate de stres sau surmenaj.
Schisandra a fost utilizata cu succes pentru tratarea hepatitei infectioase fara a se raporta efecte secundare. Studiile stiintifice au demonstrat ca planta este eficace in cazul reducerii enzimelor hepatice care pot fi crescute atunci cand ficatul este suprasolicitat. Schisandra poate fi utilizata sub forma de ceaiuri, conform recomandarilor medicului. Se va evita tinctura de alcool de schisandra in timpul fazei acute a hepatitei.