Din ce in ce mai multe persoane sunt diagnosticate zilnic cu diabet. Mostenirea genetica joaca un rol important, dar viata sedentara, lipsita de miscare si exercitii fizice, dieta precara si kilogramele in plus, cresc si mai mult riscul de imbolnavire.
Chiar daca nu sunt inca diagnosticati cu diabet, multi oameni prezinta un nivel crescut de zahar in sange, nu atat de mare incat sa fie alarmant, dar indeajuns incat sa creasca predispozitia acestora la dezvoltarea diabetului.
In urma unor cercetari s-a demonstrat ca oamenii care respecta micul-dejun au prezentat o probabilitate cu 35-50% mai mica de a deveni supraponderali sau de a manifesta rezistenta la insulina, decat cei care au sarit peste masa de dimineata. Din ce cauza? Atunci cand nu primeste alimente, organismul intra intr-o stare de conservare.
Daca nu mancati dimineata, ficatul utilizeaza si elibereaza glucoza stocata de-a lungul timpului pentru a mentine ridicat nivelul de zahar din sange. In acelasi timp, creste nivelul hormonului care stimuleaza apetitul alimentar numit grelina, astfel ca veti simti nevoia sa mancati tot timpul zilei.
Excesul de greutate este unul din motivele principale care predispun adultii si copiii la dezvoltarea diabetului. Cresterea in greutate poate determina depunerea de grasime in jurul organelor interne si zona abdominala, mai ales daca va confruntati cu situatii stresante (hormonii de stres pot provoca acumularea de grasime pe abdomen).
Noi cercetari arata ca aceasta grasime abdominala periculoasa trimite semnale chimice care desensibilizeaza celulele oganismului la insulina, hormon care convinge celulele sa absoarba zahar din sange. Rezistenta de insulina este primul pas in dezvoltarea diabetului. Majoritatea cercetarilor a demonstrat ca pierderea in greutate functioneaza mai bine in prevenirea diabetului, decat medicamentele insulino-sensibilizante.
Consumul de fructe si legume adaugat zilnic si 3 portii de cereale integrale previn diabetul. O dieta saraca in zahar si bogata in fructe si legume proaspete ajuta la mentinerea echilibrului de glucoza in sange. Evitati painea alba, orezul alb, alimentele preparate cu faina alba si dulciurile.
Cercetarile arata ca printr-o astfel de dieta se reduce inflamatia din organism care interfereaza cu actiunea insulinei si absorbtia de zahar din sange de catre celule. Un studiu efectuat pe subiecti de sex feminin si masculin, desfasurat pe parcursul a 7 ani, a aratat ca cei care au consumat mai multe fibre din cereale integrale au prezentat un risc mai mic cu 27% de a dezvolta diabet, decat cei care au urmat o dieta saraca in fibre.
Exercitiile fizice ajuta la protectia impotriva diabetului prin transportarea eficienta a zaharului din sange catre celulele musculare care furnizeaza energie si care devin, astfel, mai sensibile la insulina. 30 de minute pe zi de mers pe jos si limitarea activitatilor sedentare, reduc riscul de diabet cu pana la 43%.
Daca plimbarile devin plictisitoare, inscrieti-va la un curs de aerobic, mergeti la bowling, faceti drumetii in aer liber cu copiii sau pur si simplu puneti muzica si dansati.