Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii.
Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat.
In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si consumul mancarurilor neprocesate si a celor pe care trebuie sa le preparati dumneavoastra acasa, va ajuta sa controlati cantitatile de zahar, sare si grasimi pe care le veti consuma.
Sarea este un mineral necesar, dar nu in cantitati mari. Care este principala problema legata de consumul de sare? Hipertensiunea arteriala. Multe studii au demonstrat o legatura directa intre aportul de sare si hipertensiunea arteriala. Acest lucru se datoreaza faptului ca rinichii nu pot procesa si elimina decat o anumita cantitate de sare. De aceea, atunci cand se consuma prea multa sare, se va modifica presiunea sangelui din artere. Daca nu este corect controlata, hipertensiunea arteriala poate duce la insuficienta renala sau cardiaca, atac de cord si accident vascular cerebral. Totusi, organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona corect deoarece:
Rinichii mentin la un nivel adecvat cantitatea de sodiu stocat in organism, pentru o sanatate optima. Atunci cand valorile sodiului scad, rinichii utilizeaza sarea stocata in organism. Cand in organism exista un exces de sodiu, rinichii il elimina prin urina.
In cazul in care rinichii nu pot elimina destul sodiu, volumul de sange incepe sa se mareasca. Pe masura ce volumul de sange creste, pomparea acestuia de catre inima se va face cu dificultate, pentru a trece mai mult sange prin vase. Ca atare va creste presiunea in artere. Exista boli care pot ingreuna functionarea corecta a rinichilor, cum ar fi bolile cardiovasculare, ciroza sau bolile renale cronice.
Se recomanda limitarea aportului de sodiu la mai putin de 2300 mg pe zi sau 1500 mg, daca aveti varsta mai mare de 51 de ani, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau boli cronice de rinichi.
Zaharul este o sursa de energie vitala pentru organism. Zaharurile naturale se gasesc intr-o varietate de surse, cum ar fi laptele si fructele, dar nu acestea reprezinta o problema importanta pentru organism. Ingrijorator ar trebui sa fie consumul de indulcitori artificiali si al alimentelor procesate.
Este recomandata limitarea consumului de zahar, la numai 6 lingurite de zahar sau 100 calorii de zaharuri pentru femei si 9 lingurite sau 150 calorii de zaharuri pentru barbati. Cititi cu atentie etichetele produselor. Este necesar sa cunoasteti ca glucoza, zaharoza, lactoza, fructoza, maltoza, sirpul de malt, melasa si dextroza sunt toate denumiri de zaharuri.
O dieta bogata in zahar poate duce la obezitate si diabet, ambele crescand riscul de a dezvolta boli de inima. De obicei, aportul de zahar este mare in randul persoanelor care mananca grasimi saturate si trans si au o predispozitie catre boli de inima.
Limitati cantitatea de zahar din alimentele procesate si incercati sa atingeti aportul zilnic recomandat de zahar, prin consumul de alimente proaspete si sanatoase, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale care promoveaza starea buna de sanatate.
Pentru sanatatea cardiovasculara este necesar sa se acorde o atentie mai mare alimentelor care fac parte din dieta dumneavoastra. Nu este intodeauna posibil sa se consume alimente proaspat preparate, dar alegeti macar alimentele care contin mai putin zahar sau sodiu.
Pentru mentinerea sanatatii inimii, alegerea alimentelor si a cantitatii acestora, sunt doua aspecte importante in egala masura. Farfuriile pline, consumate in cateva secunde pot incarca organismul cu mai multe calorii, grasimi, colestesterol, dar si sare, zahar, decat ar trebui. Pentru a avea o evidenta a ingredientelor pe care le contin cu adevarat mesele dumneavoastra, preparati-va mancarurile acasa.
In plus, mancati fructe si legume, cereale integrale si evitati produsele semipreparate care contin mult sodiu si conservanti. Pentru o inima sanatoasa consumati produse alimentare bogate in acizi grasi omega-3.
Nu uitati ca multe dintre mirodeniile, ingredientele sau preparatele pe care le folosit pentru gatit, contin deja sare (branza, sosul de rosii, sosul de soia, etc.). Ca sursa preferata de energie pentru creier, organismul are nevoie de glucide (de exemplu: amidon, fibre si zaharuri) pentru a functiona corect.
Portia, calitatea si frecventa consumului de alimente care contin carbohidrati influenteaza hormonii care regleaza nivelul de glucoza din sange. Alegeti alimente bogate in carbohidrati care ofera o nutritie sanatoasa (cele care ofera fibre, minerale, vitamine si antioxidanti) si diminuati aportul de alimente in care s-au adaugat zaharuri sau "calorii goale" (bauturi acidulate, siropuri si bomboane) - care ofera putine beneficii nutritionale organismului.
Atunci cand faceti prajituri, incercati sa diminuati pe cat posibil cantitatea de zahar din reteta. Folositi fructe proaspete daca reteta va permite. Nici macar indulcitorii artificiali nu sunt mai sanatosi.
Nu va refuzati orice pofta! Daca veti consuma destul de rar chips-uri sau un baton de ciocolata, nu veti pune in pericol starea dumneavoastra de sanatate. Nu uitati ca sunt disponibile in comert dulciuri chiar si pentru persoanele care sufera de diabet. Totusi, nu transformati aceste pofte in obiceiuri. In acest mod veti reusi sa preveniti dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora.