Sex in timpul sarcinii

Generalitati

Fiecare sarcina a fost conceputa in urma unui act sexual. Ca atare, activitatea sexuala in timpul sarcinii nu ar trebui sa para un lucru chiar atat de contradictoriu.

Sexul si sexualitatea sunt forme diferite si, chiar daca nu aveti contact sexual pe parcursul sarcinii, sexualitatea poate fi in continuare exprimata.

Este sigur sexul in timpul sarcinii

Atat timp cat sarcina se desfasoara normal, puteti face sex de cate ori doriti. Totusi, pot exista momente in care apetitul sexual al viitoarei mame sa fie mai scazut. La inceputul sarcinii asocierea dintre fluctuatiile hormonale, oboseala si greata ar putea submina dorinta sexuala.

Pe masura ce sarcina progreseaza, cresterea in greutate, durerile de spate si alte simptome ar putea diminua entuziasmul pentru sex. Emotiile legate de dezvoltarea sarcinii ar putea reprezenta si ele un obstacol in calea libidoului crescut.

Preocuparile legate de desfasurarea sarcinii sau cresterea copilului ar putea schimba relatia dumneavoastra cu partenerul. Temerile legate de activitatea sexuala care ar putea afecta copilul sau anxietatea legata de nastere, ar putea submina importanta activitatii sexuale. Modificarea imaginii de sine poate juca si ea un rol la fel de important pe masura ce sarcina progreseaza.

Este normal ca dorinta sexuala sa scada pe parcursul sarcinii

Dorinta sexuala din timpul sarcinii este diferita de la o femeie la alta. Unele femei au un libidou sporit pe tot parcursul sarcinii, iar altele sunt destul de putin interesate de sex. Multe femei manifesta fluctuatii ale apetitului sexual, in functie de modul in care se simt fizic si emotional.

Va puteti simti obosite, capricioase sau greturile va pot impiedica sa intretineti un contact sexual, mai ales in primul trimestru de sarcina. Nu este un lucru neobisnuit sa va simtiti coplesite de schimbarile fizice si emotionale prin care treceti. Totusi, libidoul poate creste in cel de-al doilea trimestru al sarcinii, dupa ce greturile si oboseala dispar.

Nu este un lucru neobisnuit ca dorinta sa scada din nou in al treilea trimestru de sarcina, in special in ultimele doua luni. In aceasta faza a sarcinii, e posibil sa va simtiti prea greoaie, sa apara durerea si sa va simtiti inconfortabil cand faceti dragoste. De asemenea, in ultimul trimestru de sarcina veti deveni mai constiente si de modul in care corpul dumneavoastra s-a schimbat. Totodata, veti fi mai preocupate si de abordarea travaliului si a nasterii.

Este important sa ii spuneti partenerului cum va simtiti si sa-l asigurati ca-l iubiti. Este esential sa comunicati cu acesta si sa va sprijiniti reciproc, pentru a trece impreuna, cu bine, prin schimbarile provocate de sarcina.

Care sunt cele mai bune pozitii sexuale in timpul sarcinii

Atat timp cat va simtiti confortabil, aproape orice pozitie sexuala poate fi abordata in timpul sarcinii. Pe masura ce sarcina progreseaza, puteti experimenta ce anume functioneaza mai bine, desi cele mai recomandate ar fi pozitiile in care femeia insarcinata este culcata pe spate, sta in lateralul partenerului, deasupra lui sau in fata acestuia.

Important este sa fiti creativi, atat timp cat placerea persista. Nu este normal ca in timpul contactului sexual sa intervina durerea sau sangerarea. Consultati medicul in oricare dintre aceste situatii.