Nasterea prin cezariana se defineste ca fiind nasterea unui fat prin incizia peretelui abdominal sau uterin. Nasterea prin cezariana a fost initial realizata in incercarea de a salva fatul unei paciente muribunde.
Aceasta operatie s-a transformat ulterior intr-o procedura chirurgicala care avea scopul de a rezolva complicatiile materne sau fetale, ce nu puteau fi ameliorate prin nastere vaginala. Totul pentru a se depasi limitele mecanice sau pentru a grabi nasterea, in beneficiul mamei sau al fatului.
Nasterea prin cezariana a evoluat de la incercarea zadarnica de a salva fatul, la situatia in care, atat medicul, cat si pacientul participa la procesul luarii deciziilor, straduindu-se sa ofere cat mai multe beneficii mamei si copilului.
Uneori este clar ca o femeie are nevoie de cezariana, chiar inainte de a intra in travaliu. Nasterea prin cezariana poate fi planificata cu medicul in cazul in care:
1. Avantajele nasterii planificate prin cezariana includ:
Beneficiile nasterii prin cezariana trebuie puse in balanta cu riscurile care pot fi asociate cu aceasta. Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala majora si implica multiple riscuri.
2. Pentru ca operatia de cezariana implica o interventie chirurgicala majora si anestezie, exista unele dezavantaje ale acestui tip de nastere, comparativ cu nasterea vaginala. Printre riscurile asociate nasterii prin cezariana se numara:
In cazul sugarilor exista mai putine riscuri cand nasterea are loc prin cezariana. Printre acestea se numara trauma nasterii (destul de rar intalnita), dar si problemele respiratorii temporare.
Complicatiile intalnite cel mai des in timpul operatiei de cezariana includ: infectii, hemoragii, leziuni ale organelor pelvine si cheaguri de sange.
- Infectia - riscul de infectie postoperatorie uterina (entometrita) variaza in functie de mai multi factori (cum ar fi ruperea apei sau debutul travaliului)
- Endometrita - este tratata cu antibiotice
- Infectii ale plagilor - ar putea sa apara, de obicei, la patru-sapte zile dupa interventia chirurgicala, dar uneori apar in decursul primei sau celei de-a doua zi. In plus, fata de antibiotice, infectiile plagilor sunt tratate prin deschiderea si drenajul ranilor, curatarea acestora si inlaturarea tesutului infectat, daca este necesar.
- Hemoragia - 1-2% dintre toate femeile care nasc prin cezariana necesita transfuzii de sange din cauza hemoragiei. Hemoragia, de obicei, este tratata cu medicamente care determina contractia uterului sau alte proceduri pentru oprirea sangerarii. In cazuri rare, cand sangerarea nu se poate opri prin alte masuri, poate fi necesara histerectomia.
- Leziuni ale organelor pelviene - Leziunile vezicii urinare sau ale tractului intestinal pot sa apara la 1% dintre femeile care nasc prin cezariana.
- Cheaguri de sange - Femeile au un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sange la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda) sau al plamanilor (embolie pulmonara) in timpul sarcinii si perioadei post-partum. Acest risc se mareste si mai mult dupa operatia de cezariana.
Riscul poate fi redus prin utilizarea unui dispozitiv care ofera o presiune usoara in timpul si dupa interventia chirurgicala, numit dispozitiv de compresie intermitenta. La femeile la care exista probabilitati ridicate de aparitie a trombozei venoase profunde se vor administra anticoagulante, pentru a se minimiza riscul formarii cheagurilor de sange.