Cauze surprinzatoare ale constipatiei

Generalitati

Aproape orice persoana este afectata de constipatie la un moment dat - dieta, calatoriile, precum si lipsa de activitate fizica pot declansa constipatia.

S-ar putea insa sa fiti suprinsi de alte conditii sau factori care pot fi responsabili de aparitia constipatiei cronice sau pe termen lung. Lista este vasta si include constipatia provocata de sarcina sau medicamente antidepresive.

Calmantele

Analgezicele, in special narcoticele, pot produce constipatie. O multime de receptori pentru medicamentele din clasa narcotice se afla in tractul digestiv, asa ca este posibil ca utilizarea acestora sa incetineasca eliminarea fecalelor. In general, se recomanda celor care urmeaza un tratament cu astfel de medicamente, sa foloseasca si un laxativ pentru a ajuta la inmuierea scaunului.

Unele studii au aratat ca exista un risc mai mare de constipatie, pentru cei care utilizeaza in mod regulat antialgice, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

Hipertiroidism si hiperparatiroidism

Tiroida este un reglator general si afecteaza toate organele din corp, inclusiv intestinele. Este posibil ca medicul dumneavoastra de familie sa omita acest lucru, dar un medic endocrinolog va solicita teste pentru depistarea hipertiroidismului, pentru a descoperi daca acesta conditie este cauza constipatiei.

Hiperparatiroidismul este mai putin frecvent intalnit, dar paratiroida hiperactiva poate fi cauza constipatiei. Testele si tratamentele simple pot combate constipatia.

Ciocolata

Exista unele dovezi ca ciocolata poate favoriza aparitia constipatiei, desi alte studii arata ca ciocolata poate ajuta de fapt in ameliorarea constipatiei. Intr-un studiu efectuat in 2005, persoanele cu constipatie cronica sau sindrom de colon iritabil au fost mai susceptibile sa dezvolte constipatie dupa consumul de ciocolata, decat persoanele care nu sufereau de aceste conditii.

Eliminati sau reduceti cantitatea de ciocolata pe care o consumati in mod regulat, daca sunteti de parere ca aceasta este cauza constipatiei.

Prea multe produse diuretice

O dieta bogata in branza si alte alimente cu continut scazut de fibre si aport mare de grasimi, precum ouale si carnea, poate incetini digestia. Solutia evidenta este de a reduce aportul de astfel de alimente si cresterea consumului de fibre cu 20-35 g pe zi.

Daca intr-adevar consumati branza, carne rosie si oua, adaugati in meniu si fructe, legume proaspete, salate si orice alte alimente care contin fibre. Evitati alimentele procesate si fast-food, care sunt in general, scazute in fibre.

Laxativele

In mod ironic, laxativele pe care le consumati, pot conduce in cele din urma la constipatie cronica. Organismul dumneavoastra poate construi o toleranta la medicamentele care actioneaza ca laxative.

In mod concret, laxativele nu cauzeaza constipatia, ci doar nu mai au efect asupra acesteia. Ca atare, nu mai pot ameliora simptomele. Un mod mai bun de a va feri organismul de constipatie si dezvoltarea tolerantei la laxative, este utilizarea laptelui de magneziu sau a polietilenei glicol.

Antidepresivele

Constipatia este unul dintre efectele secundare nefericite ale unei clase mai vechi de antidepresive numite triciclice. Acest lucru este rezultatul interferentei cu informatiile nervoase transmise de nervii care stimuleaza miscarile intestinale.

Constipatia este mai putin frecventa, dar probabila, in urma utilizarii celor mai moderne tipuri de antidepresive (ISRS). Discutati cu medicul dumneavoastra daca puteti sa luati alt fel de antidepresive sau sa adaugati un laxativ in tratament.

Depresia

Intr-un mod ciudat, medicamentele care ar trebui sa trateze tocmai aceasta conditie, pot provoca constipatie. La fel ca si hipotiroidismul, depresia provoaca incetinirea generala a proceselor normale din organism si afecteaza intestinul. Persoanele cu sindrom de colon iritabil, conditie care poate fi in stransa legatura cu depresia, sunt mai predispuse la constipatie.

Antiacidele sunt foarte bune pentru combaterea arsurilor stomacale, dar unele dintre ele pot cauza constipatia, in special cele care contin calciu sau aluminiu. Din fericire, aceste medicamente sunt disponibile intr-o gama larga, deci daca aveti probleme cu un anumit medicament, puteti incerca alt tip de antiacid de pe piata farmaceutica.

Puteti reduce simptomele arsurilor la stomac si prin evitarea supraalimentarii. Consumul ridicat de fibre si reducerea aportului de alimente bogate in grasimi, poate ameliora atat constipatia, cat si arsurile stomacale.

Deci, daca suferiti de arsuri stomacale si folositi antiacide, poate aparea constipatia. Cititi lista de ingrediente si schimbati medicamentul daca este necesar. Incercati un medicament fara prescriptie medicala, dar nu inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra. Daca utilizati antiacid, iar acest lucru duce la aparitia constipatiei cronice, este indicat sa faceti un test pentru boala de reflux gastroesofagian.

Medicamente pentru hipertensiunea arteriala

Constipatia cronica este un efect secundar al unei clase mai vechi de medicamente pentru hipertensiune arteriala, numite diuretice, ce actioneaza asupra sarii din organism, pentru a controla nivelul de fluide din corp.

In urma utilizarii medicamentelor, corpul se deshidrateaza si astfel, se foloseste de apa din scaun. Puteti compensa acest deficit doar daca beti mai multa apa decat aveti nevoie, deoarece o veti pierde oricum in urma urinarii.

Solutia este sa discutati cu un medic despre ce tip de medicamente pentru hipertensiune arteriala ar trebui sa luati sau, daca este necesar sa adaugati laxative alaturi de aceste medicamente.

Sarcina

Constipatia din timpul sarcinii este o problema frecventa la femeile gravide. La inceputul sarcinii, constipatia poate fi cauzata de schimbarile hormonale sau de dieta; in lunile ce urmeaza, presiunea exercitata de fat asupra organelor interne devine cauza constipatiei.

Nu amanati mersul la toaleta, deoarece acest lucru poate cauza hemoroizi, ceea ce v-ar face sa va simtiti si mai inconfortabil. Si nu utilizati laxative inainte sa consultati in prealabil medicul ginecolog.

Nasterea

Constipatia este comuna in timpul sarcinii, dar nasterea in sine poate fi o problema, din cauza relaxarii muschilor abdominali sau din cauza utilizarii de analgezice sau anesteziei din timpul nasterii. De asemenea, pot exista unele dureri la nivelul perineului dupa nastere, astfel incat teama de a provoca disconfort poate fi un alt factor important in aparitia constipatiei.