Enterocolita este termenul care se refera la infectiile tractului digestiv cauzate de diferite bacterii, virusuri, fungi si paraziti. Enterocolitele sunt manifestari frecvent intalnite care se caracterizeaza prin prezenta a numeroase scaune moi, greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, stare generala alterata.
In cadrul acestor episoade are loc eliberarea toxinelor si substantelor infectioase sau pierderi importante de apa si minerale, ca urmare a diareei si varsaturilor.
Cea mai frecventa cauza de gastroenterita este infectia virala. Virusurile, cum ar fi rotavirusul, adenovirusul, astrovirusul si calcivirusul, precum si virusurile mici si rotunde (SRSV) se gasesc in toata lumea. Expunerea implica de obicei, calea fecal orala (de exemplu, consumul de alimente contaminate cu materii fecale, asociat cu o igiena precara), dar sunt probabile si alte cai de transmitere.
De obicei, copiii sunt mai vulnerabili la rotavirusuri, cauza cea mai importanta a diereii acute, apoase. Copiii sunt susceptibili si la contactarea adenovirusurilor si astrovirusurilor care sunt cauze minore ale gastroenteritelor in copilarie. Adultii pot experimenta boala din cauza astrovirusurilor. Totusi, calcivirusurile si SRSV (care includ virusurile Norwalk, Southhampton si Lonsdale) pot fi cauze majore ale gastroenteritei virale la adulti, dar si la copii. Simptomul major al acestor virusuri il reprezinta mai degraba varsaturile.
Gastroenterita bacteriana este frecvent rezultatul igienei inadecvate, ca rezultat al saraciei, lipsei de apa potabila sau a unor alimente contaminate - conditii intalnite in mod frecvent in tarile in curs de dezvoltare.
Perioada de vara-toamna este asociata cu frecventa maxima a cazurilor de enterocolita, dar exista agenti infectiosi care apar si in timpul iernii (rotavirusurile, virusul Norwalk). De asemenea, raspandirea infectiei gastrointestinale este favorizata de factori economici si sociali (nivelul de salubritate, alimentarea improprie cu apa, igiena precara individuala si colectiva).
Enterocolita acuta este intalnita si la persoanele care calatoresc in zone endemice (diareea calatorului). Aceste persoane se infecteaza, de obicei prin ingestia de alimente (legume, fructe) sau apa contaminata.
In cazul in care este prezenta diareea, va fi necesara modificarea dietei, consumul de alimente specific si hidratarea adecvata. Microorganismele cel mai frecvent implicate in declansarea diareei calatorului sunt: E. coli, Shigella, Salmonella, rotavirusuri, Staphylococcus enterotoxici, Giardia lamblia, Entamoeba histolitica.
In 20-30% dintre cazuri, factorul declansator ramane un agent infectios neidentificat. Din cauza multitudinii de microorganisme care o provoaca si a posibilitatilor de raspandire, enterocolita acuta va ramane intotdeauana o problema medicala curenta.