Artroza este o afectiune caracterizata prin deteriorarea articulatiilor si inflamatia sinoviumului - care include membranele ce protejeaza articulatiile dumneavoastra.
Rezultatul este distrugerea tesuturilor articulatilor, ceea ce poate duce la acumularea de reziduri in sinovium, lucru care contribuie la aparitia inflamatiei.
Artroza presupune o serie de simptome printre care:
- Artroza cervicala - se refera la degenerarea cronica a cartilajului dintre vertebrele cervicale. Cu alte cuvinte, aceasta se dezvolta in zona gatului. Boala apare, de obicei, la persoanele care au varsta de aproximativ 40 de ani.
Boala este marcata de durere la baza gatului. Gatul devine rigid si miscarea capului devine tot mai dificila. Durerea se poate raspandi spre brat si umar. In unele cazuri, conditia poate fi asimptomatica. Boala este frecvent intalnita la persoanele care lucreaza mai multe ori pe zi cu capul aplecat, cum ar fi cele care lucreaza la calculator.
Este prezenta la majoritatea oamenilor, in grade diferite, dar este mai frecvent intalnita la femei. Cervicartroza este o alta denumire pentru aceasta conditie. Tratamentul artrozei cervicale, de obicei, depinde de gravitatea conditiei.
Cazurile usoare ale acestei afectiuni sunt tratate cu odihna, medicamente si exercitii fizice regulate. Printre caile de atac folosite la domiciliu pentru tratarea artrozei se numara dusurile calde, exercitiile aerobice si odihna, dar si medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi antiiflamatoarele nesteroidiene si unele dintre analgezice.
- Artroza fatetelor articulare - aceasta este cunoscuta si sub denumirea de sindromul fatetelor articulare. Boala este mai des intalnita la persoanele in varsta. Artroza fatetelor articulare poate fi inclusiv rezultatul unui prejudiciu. Apare atunci cand partea posterioara a articulatiilor coloanei vertebrale se uzeaza.
In urma artrozei fatetelor articulare rezulta degenerarea cartilajului neted. Simptomele caracteristice acestei conditii implica dureri de cap, dureri de gat, dureri de spate si restrangerea gamei de miscare a coloanei vertebrale. Aceasta afecteaza in mod special gatul si partea inferioara a coloanei vertebrale.
Artroza fatetelor articulare poate fi tratata in diverse moduri. Cazurile usoare pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor si al unei posturi corecte. Mai multe cazuri dureroase pot fi tratate cu activitate fizica, exercitii fizice si schimbari in activitatile zilnice.
- Coxartroza - este un tip de artroza degenerativa care afecteaza articulatia soldului bolnavilor. Este cunoscuta si sub denumirea de artroza articulatiei soldului. Coxartroza apare, de obicei, ca urmare a degenerarii accentuate a cartilajelor articulatiilor. Disconfortul este provocat de piederea de cartilaj al oaselor.
Boala provoca dureri ale articulatiei soldului. Articulatia devine din ce in ce mai rigida. Activitatile zilnice si mobilitatea vor fi afectate. Celor care sufera de coxartroza le va fi tot mai dificil sa mearga. Tratamentul coxartrozei este in principal chirurgical. Daca terapiile ortopedice si medicamentele se dovedesc fara succes in diminuarea simptomelor va fi necesara inlocuirea de sold.
- Artroza lombara - este o boala a coloanei vertebrale cauzata de degenerarea cronica dintre vertebrele lombare. Este cunoscuta si sub denumirea de artroza coloanei vertebrale lombare sau artroza coloanei vertebrale.
Boala apare mai ales din cauza pozitiei anormale sau a cazurilor repetate de mentinere a unei posturi proaste in timpul lucrului sau a exercitiilor fizice realizate incorect. Acest lucru duce la uzura cronica dintre vertebrele lombare si a discului intervertebral.
Afectiunea este caracterizata de dureri de spate sau dureri prezente in zona spinarii. Activitatile fizice determina frecarea vertebrelor si pot sa apara dureri temporare.
Tulburarea poate fi vindecata cu ajutorul acoladelor si atelelor standard sau realizate la comanda, cu rol de imobilizare, care permit muschilor coloanei vertebrale sa se odihneasca si mentin o pozitie buna. Presiunea exercitata asupra vertebrelor poate fi redusa cu ajutorul unei centuri de suport lombar.
- Artroza articulatiilor - aceasta este o boala degenerativa deseori semnalata, care presupune aparitia durerilor si disconfortului in timpul miscarilor umarului. Conditia poate fi tratata cu ajutorul terapiilor naturale medicale.
- Ardei iute - ardeii iuti sunt cunoscuti pentru faptul ca ofera corpului caldura intensa si pentru aroma lor puternica. Ardeii iuti nu sunt utilizati doar in gastronomie, ci si in medicina naturista. Unii medici recomanda consumul de ardei iuti pentru tratarea durerilor musculare si artitei.
Capsaicina, substanta chimica din compozitia ardeiului iute, ce produce caldura, poate interfera cu substantele chimice din terminatiile nervoase, care transmit semnale de durere catre creier. Ardeiul iute nu poate vindeca sau opri artroza, totusi acesta poate fi util in reducerea durerii.
- Cereale integrale - adaugarea de cereale integrale, paste, covrigi in dieta poate incetini progresia artrozei. Aceste alimente contin glucide complexe care sunt construite din blocuri de glucozamina, un aminoacid din zahar responsabil de reconstructia celulelor tendoanelor, ligamentelor si oaselor. Rolul carbohidratilor din structura glucozaminei este de a diminua formarea de reziduuri care pot provoca inflamatii in sinoviumul articulatilor
- Alimente bogate in glutamina - glutamina este un aminoacid non-esential - ceea ce inseamna ca organismul il poate produce din alte substante. Totusi, prin aportul de alimente bogate in glutamina se poate incetini progresia artrozei si se va ameliora inflamatia. Acest aminoacid actioneaza in conjunctie cu carbohidratii pentru a forma glutamina. Produsele lactate, ouale, pestele, carnea rosie slaba si carnea alba sunt surse alimentare bogate in glutamina.
- Alimente bogate in bor - borul este un mineral care poate oferi organismului beneficii antiinflamatorii. Borul este necesar pentru absorbtia si potentarea actiunii calciului, care ajuta la prevenirea degradarii celulelor osoase ale articulatiilor. Borul se regaseste in vegetale: struguri, morcovi, mere, pere, gulii si spanac, dar si in cereale integrale si nuci crude.