Clasificarea venelor varicoase

Generalitati

Bolile varicoase ale picioarelor pot fi clasificate in functie de gravitate, cauza, loc si anomaliile specifice, conform clasificarii CEAP (Clinic, Etiologie, Anatomie, Patologie).

Utilizarea unor astfel de clasificari creste acuratetea diangosticului si imbunatateste comunicarea intre specialisti. Pentru evaluarea initiala a unui pacient, severitatea manifestarilor clinice este cea mai importanta si se face prin simpla observare, fara sa necesite teste speciale.

Clasificare

Clasificarea pentru bolile cronice ale venelor, ce implica severitatea clinica, etiologia, caracteristicile anatomice si fiziopatologia implica:

1. Clasificarea clinica

2. Etiologie

3. Anatomie

4. Patologie

5. Nivelul investigatiei

Definirea termenilor

- vene varicoase primare - Venele varicoase primare ale extremitatilor inferioare sunt dilatate, functia valvelor acestora este anormala, iar etiologia este in principal necunoscuta. Din punct de vedere anatomic, varicele pot fi superficiale sau profunde.

Varicele pot fi secundare in cazul insuficientei sistemului venos superficial sau a insuficientei sistemului venos profund ori a venelor largi, comunicante, perforate. Este cunoscut faptul ca sistemul profund poate fi afectat de incompetenta valvulara, dar sistemul superficial este afectat mult mai frecvent.

- telangiectazis - sunt dilatatii ale venelor intradermice cu dimensiuni de 1 mm sau mai putin. Acestea pot fi localizate sau pot fi difuze, de culoare rosie, purprie sau albastra.

Sunt situate cel mai frecvent la nivelul coapselor, dar pot afecta orice alta zona a extremitatilor. Adesea sunt prezente la nivelul membrelor, alaturi de alte tipuri de vene varicoase, cum ar fi varicele reticulare sau trunculare.

- varicele - varicele reticulare sunt venele dilatate ale prexului dermic care masoara intre 1 si 4 mm. In functie de pozitia lor, culoarea acestora variaza de la purpuriu la albastru. Pot fi localizate sau diseminate si pot fi asociate cu alte vene varicoase de alte stadii, aflate in zone diferite ale extremitatilor.

- venele varicoase sunt varice trunculare distribuite de-a lungul venelor safene mari sau mici si a afluentilor acestora. Diametrul lor este de 4 mm sau chiar mai mare si pot fi asociate cu vene varicoase din alte zone, cum ar fi muschii pelvisului, gastrocnemius si soleus. Acestea pot fi rezultatul venelor perforate incompetente valvular.

Stadii clinice

Venele varicoase primare ale extremitatilor inferioare pot fi clasificate in patru stadii clinice:

Ulceratia este faza finala a sistemului venos profund sau superficial. Aceasta este localizata mai ales pe aspectul medial sau a treia extremitate distala, desi mai putin frecvent se poate manifesta si pe partea laterala sau dorsala a piciorului.

Complicatii

1. Hemoragia - Venele varicoase subtiri se vor bomba la suprafata pielii. Lovirea sau zgarierea unei vene varicoase mari poate provoca sangerari severe. Venele varicoase sangereaza mai tare decat venele sanatoase, din cauza presiunii anormal de mari, prezente in venele deteriorate.

2. Flebita - Flebita inseamna infalmatia peretelui unei vene. O forma de flebita care afecteaza uneori varicele este tromboflebita superficiala, o inflamate a peretelui unei vene aflate chiar sub suprafata pielii, care este rezultatul unui cheag mic de sange. Cand cheagurile se transforma in vene aproape de suprafata corpului, apar inflamatia si roseata de-a lungul zonei afectate de vena. Aceasta conditie nu pune viata unei persoane in pericol, spre deosebire de tromboza venoasa profunda.

Tratamentul pentru cele mai multe dintre cazurile de tromboflebita consta pur si simplu in ameliorarea disconfortului. Nu este nevoie de nicio terapie specifica. Compresele calde peste vena implicata si medicamentele antiinflamatorii sunt singurele masuri necesare.

Cea mai grava consecinta a flebitei este dezvoltarea de picior postflebitic. Aceasta conditie este numita si sindromul de staza si este rezultatul flebitei prezente o perioada indelungata de timp. Zona implicata a piciorului postflebitic se poate decolora, pielea se poate descuama, posibil sa apara inflamatia, zone intarite sub piele si dezvoltarea de ulcere dureroase.

3. Ulcer al piciorului - Ulcerele (ranile deschise) sunt una dintre complicatiile cele mai grave ale venelor varicoase. Acestea tind sa apara mai ales la varstnici. Prezenta ulcerului necesita consultul cat mai rapid la medic.

Tratamentul va dura mai multe saptamani si va necesita ingrijire profesionala. Probabilitatatea de reaparitie este mare. Ulcerul de gamba poate fi cauza unor boli arteriale, cum ar fi arteroscleroza, rezultatul unei rani nevindecate la nivelul piciorului sau o complicatie a diabetului zaharat.