Tratamente non-invazive pentru varice

Generalitati

Venele varicoase sunt vene umflate, extinse. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai frecvent afectate sunt venele de la nivelul picioarelor.

Explicatia este ca mersul si statul in pozitie verticala cresc presiunea asupra partii inferioare a picioarelor. Tratamentul poate implica masuri de auto-ingrijire sau proceduri chirurgicale de inchidere sau eliminare a venelor.

Cauze

La venele normale, supapele din vena mentin circulatia sangelui intr-o singura directie: inainte spre inima. In cazul varicelor, supapele nu functioneaza corespunzator, permitand sangelui sa ramana in interiorul venei. Astfel, sangele se va acumula si vena se va umfla.

Procesul apare de obicei la nivelul venelor picioarelor, desi poate fi prezent si in alte parti ale corpului. Venele varicoase sunt frecvent intalnite, dar afecteaza de obicei femeile. Cauzele includ:

Simptome

Printre simptomele varicelor se numara:

Tratament

In mod normal, valvele din vene mentin circulatia sangelui exclusiv spre directia inimii, astfel incat sangele nu se acumuleaza intr-un singur loc. Dar valvele venelor varicoase pot fi deteriorate, deformate sau chiar pot lipsi. Ca urmare, venele se vor umple cu sange, mai ales atunci cand persoana in cauza sta in picioare. In pozitie ridicata se pot vedea venele varicoase sub forma unor vase mari, albastre de sange, care se pot simti la nivelul piciorului ca o coarda. Tratamentele non-chirurgicale pentru varice pot fi efectuate in cabinetul medicului sau la clinica. Se va face anestezie locala pentru amortirea piciorului si, posibil sa se resimta durerea. Scleroterapia este un tratament frecvent instituit pentru varice. Medicul va injecta solutie salina sau chimica in vena varicoasa. Aceasta se va intari, iar apoi va disparea. Scleroterapia functioneaza cel mai bine in cazul venelor de tip panza de paianjen.

Sunt folosite si alte metode, mai noi, pentru tratarea venelor varicoase. Una dintre acestea este ablatia cu laser endovenos, iar alta, ablatia prin radiofrecventa. In timpul acestor proceduri:

- medicul va face punctia venelor varicoase. Tehnica se va face sub ghidaj ecografic sau cu ultrasunetele (o modalitate nedureroasa de a se vizualiza interiorul piciorului).

- medicul va infileta un tub flexibil (cateter) in vena, pana in vintre. Apoi va injecta o solutie speciala in vena pentru a o amorti. Caldura intensa va ajunge in vena prin cateter si va inchide si distruge vena. In timp, aceasta va disparea.

Acestea sunt proceduri noi pentru tratarea venelor din partea superioara a coapsei.

Cand se realizeaza anumite proceduri

Majoritatea bolnavilor ar trebui sa incerce in prima faza, autoingrijirea. In primul rand, piciorul se va pastra ridicat si se vor purta ciorapi de compresie. In cazul in care autoingrijirea nu ajuta, se va discuta cu medicul legat de tratamentul cel mai bun pentru dumneavoastra.

Terapia varicoasa poate fi recomandata pentru:

Riscuri

Aceste tratamente nu presupun, in general, riscuri. Adresati-va medicului pentru a afla ce probleme specifice ar putea sa apara.

Riscurile pentru orice tip de anestezie sunt:

Riscurile implicate de orice tip de procedura sunt:

Riscurile ablatiei endovenoase cu laser sunt:

Riscurile presupuse de scleroterapie sunt:

Riscurile tratamentului pentru varice sunt:

Ce trebuie sa stiti inainte de procedura

Intotdeauna trebuie sa anuntati medicul:

Vi se poate solicita sa intrerupeti administrarea de aspirina, ibuprofen, warfarina, precum si alte medicamente care ingreuneaza coagularea sangelui - cu cateva zile inainte de tratament.

Ce trebuie sa stiti dupa procedura

Picioarele vor fi infasurate in mai multe bandaje, pentru a se mentine sub control inflamatia si sangerarea, timp de 2-3 zile dupa tratament. De obicei, pacientii isi pot relua activitatile obisnuite in termen de o zi sau doua dupa majoritatea tipurilor de tratament. Va fi nevoie sa purtati ciorapi de compresie in timpul zilei, timp de o saptamana dupa tratament. Medicul va vizualiza cu ajutorul ecografiei, interiorul piciorului, pentru a se asigura ca vena este corect izolata.

Ciorapii de compresie

Utilizarea de ciorapi poate fi o alta optiune non-invaziva de tratament pentru varice. Acesti ciorapi sunt mulati perfect in jurul gleznei si gambei si aplica descrescator o presiune pana in partea superioara a piciorului. Acest model de ciorapi incurajeaza sangele sa circule prin picioare spre inima, reducand simptomele varicelor, atunci cand sangele se acumuleaza sau circulatia sangelui are loc intr-un sens gresit. Ciorapii de compresie sunt disponibili intr-o varietate larga de optiuni si modele si chiar daca nu elimina venele varicoase, ajuta la reducerea simptomelor si pot fi utilizati pentru sprijinirea procesului de vindecare, dupa ce au fost efectuate diverse proceduri de tratament pentru varice.

Desi tratamentele non-invazive si stilul de viata pot controla aceste conditii, cum ar fi venele varicoase, trebuie sa-i spuneti medicului orice problema de sanatate aveti pentru o buna stare generala. In cazul in care o vena s-a rupt si apare sangerarea, ar trebui sa ridicati imediat piciorul si sa aplicati presiune pe vena care sangereaza. Apoi solicitati asistenta medicala de urgenta.

Concluzie

Pentru tratarea varicelor sunt diferite metode non-invazive si minim invasive la ora actuala. Medicul dumneavoastra impreuna cu dumneavoastra poate alege metoda de tratament cea mai potrivita in cazul dumneavoastra si pentru beneficiul dumneavoastra.

Este important ca metoda aleasa sa functioneze si sa se simta efectele ei asupra sanatatii dumneavoastra. Aceste tratamente reduc durerea si imbunatatesc aspectul piciorului. De cele mai multe ori, provoaca foarte putine cicatrice, vanatai sau inflamatii. Purtarea ciorapilor compresivi va ajuta si la prevenirea revenirii problemei.