Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor.
Inghetarea/congelarea embrionilor poate fi efectuata atunci cand transferul embrionar nu poate fi facut din cauza urmatoarelor motive:
- riscul unui sindrom de hiperstimulare ovariana (OHSS)
- calitate slaba a endometrului (membrana uterina subtire)
- sangerare intermenstruala
- un ciclu de stocare planificat, in care pacientii opteaza pentru pastrarea tuturor embrionilor
- transferul embrionar extrem de dificil.
Embrionii sunt plasati in vase sau fiole ce contin solutii crioprotectoare. Acestea sunt transferate intr-un congelator biologic programabil, care este folosit pentru obtinerea unei rate de inghet scazute, controlabile. In timpul racirii, celulele se deshidrateaza si, pe masura ce temperatura scade, mai multe forme de viata si apa sunt indepartate gradual din celule. Racirea lenta este continuata pana la -35 grade Celsius, punct la care embrionii sunt rapid raciti prin scufundare rapida in nitrogen lichid (-196 grade Celsius). Embrionii sunt pastrati in tancuri de stocare cu nitrogen lichid, pana cand se efectueaza dezghetarea.