Cand ducem copilul la ortodont

Studiile arata ca aproape 70% dintre copii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani au nevoie de tratament ortodontic. Vizita la specialistul in ordontie devine astfel esentiala, deoarece tratamentul precoce duce la corectarea mai usoara a problemele ortodontice. In plus, netratarea la timp poate avea drept consecinte proceduri mai complexe, de lunga durata, sau chiar interventii chirurgicale.

Semnele clinice care ne arata necesitatea unui tratament ortodontic la copii sunt: dificultati in masticatie, muscarea buzei inferioare, pierderea precoce a dintilor de lapte, sugerea degetului sau a suzetei dupa varsta de 3 ani, spatieri sau inghesuiri dentare, deglutitie de tip infantil, pozitii vicioase in timpul somnului, eruptia anormala a dintilor, dinti supranumerari, barbie stearsa sau proeminenta sau cresterea asimetrica a maxilarelor. ”Prima vizita a copilului la medicul specialist ortodont ar trebui realizata nu mai tarziu de varsta de 7 ani, deoarece problemele ortodontice sunt tratate mai usor daca sunt identificate din timp”, precizeaza dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist in ortodontie si ODF in cadrul Clinicii Stomatologice Multident.

Tratamentul ortodontic la copii se efectueaza in doua etape. In prima faza avem tratamentul interceptiv care se realizeaza la varste cuprinse intre 7 si 8 ani si dureaza intre 12 si 18 luni. Scopul acestui tratament este sa pastreze si sa creeze spatiu pentru dintii permanenti, dirijand astfel eruptia corecta a acestora. Metodele se stabilesc in functie de nevoile fiecarui copil.

A doua faza a tratamentului se incepe atunci cand au erupt majoritatea dintilor permanenti, respectiv in jurul varstei de 11 ani si presupune finisarea ocluziei si corectarea pozitiei dintilor. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul aparatelor fixe (vestibulare sau linguale) care sunt lipite pe dinti. Tratamentul dureaza intre 18 si 24 de luni, in functie de dificultatea cazului.

”Aparatul mobil trebuie purtat exact atat cat indica medicul specialist si presupune respectarea anumitor reguli de igiena. Acesta trebuie spalat dupa fiecare masa , cel putin o data pe zi cu sapun si periuta. De asemenea, este indicat ca aparatul sa fie pastrat curat in cutia de protectie”, a completat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist in ortodontie si ODF in cadrul Clinicii Stomatologice Multident.

Printr-o evaluare corecta si timpurie ii acorzi copilului tau sansa de a avea un zambet frumos si sanatos. Fiecare pacient este diferit, de aceea scopul medicului ortodont este de a asigura un tratament personalizat, in functie de nevoile individuale.

Clinica Stomatologica Multident este orientata catre sanatatea pacientilor sai, avand servicii personalizate pentru fiecare dintre ei. Atentia pentru detalii imbunatateste actul medical, de aceea medicii din cadrul clinicii se specializeaza continuu pentru a oferi servicii de calitate pacientilor. Mai multe detalii pe www.multident.ro .