Candidoza vaginala

Generalitati

Candidoza vaginala este o infectie a vaginului care implica dezvoltarea excesiva a fungilor, cunoscuta sub numele de candida. Fungii sau ciupercile se gasesc in mod normal in gura, intestin sau vagin, alaturi de alte microorganisme.

Poate sa existe un dezechilibru al microorganismelor in situatia administrarii antibioticelor cu spectru larg, in cazul fluctuatiilor hormonale si nu numai. Candidoza vaginala, adesea mentinonata ca infectie fungica, este o problema frecvent intalnita care afecteaza aproape 75% dintre femeile adulte, in timpul vietii lor.

Cauze

Candidoza vaginala este cauzata de o ciuperca numita candida. La persoanele sanatoase, bacteriile prietenoase si sistemul imunitar previn formarea infectiilor. Totusi, daca aveti un sistem imunitar slabit sau deteriorat, este mai simplu pentru candidoza sa se multiplice, cauzand astfel boala.

Anumite medicamente pot modifica organismele naturale din vagin, fiind apoi incurajata cresterea candidozei. Printre acestea se numara antibioticele, steroizii si contraceptivele orale cu un continut ridicat de estrogen. Alti factori care determina candidoza sunt: diabetul zaharat, sarcina, folosirea de antihistaminice, deficitul de fier, acid folic, vitamina B12 sau zinc.

Printre factorii care slabesc sistemul imunitar se numara: chimioterapia impotriva cancerului, stresul, depresia, putandu-se astfel declansa candidoza. Purtarea pantalonilor stramti si utilizarea anumitor sapunuri pot duce la candidoza vaginala.

Simptome

Femeile care au candidoza vaginala pot experimenta mancarimi si scurgeri vaginale groase, de culoare alba, roseata si umflaturi in jurul vaginului si pot avea dureri in timpul urinarii sau in timpul actului sexual. Manifestarile comune ale candidozei vaginale includ:

Tratament

Tratamentul local este cel de prima intentie pentru infectiile fungice si acesta actioneaza in general, pozitiv, in cazurile usoare pana la cele moderate. Acesta include creme, ovule sau tablete vaginale.

Cele mai multe dintre tratamente presupun introducerea substantei medicamentoase in vagin o data sau de doua ori pe zi, timp de trei zile sau o data pe zi, timp de sapte zile. In general, tratamentele actuale nu au reactii adverse, dar la un numar mic de femei posibil sa apara arsuri vaginale, mancarime locala sau eruptii cutanate. Ar putea fi experimentate si durerile de cap sau crampele.

Daca tratamentul topic nu functioneaza sau candidoza reapare, poate fi necesar tratamentul sistemic.

Prevenirea candidozei vaginale

Pentru femeile care sufera in mod constant de candidoza recurenta, exista mai multe metode practice pentru a incerca prevenirea candidozei vaginale. O doza unica de fluconazol saptamanal, este deseori folosita pentru prevenirea infectiei. Se recomanda prudenta in aceasta abordare, intrucat utilizarea pe scara larga a fluconazolului poate determina rezistenta candidozei la tratament.

Violetul de gentiana a fost utilizat pentru prevenirea si tratarea infectiilor fungice, ani de zile. Se vor solicita medicului instructiuni speciale pentru prevenirea candidozei vaginale. Ca strategie de prevenire se aplica pe zonele afectate, violet de gentiana, cu un tampon de bumbac, o data pe saptamana, timp de patru saptamani - sau conform instructiunilor medicului.