Diagnosticarea cancerului de colon

Generalitati

Pentru unele persoane, diagnosticul de cancer de colon este stabilit dupa luni de incercari de a identifica sursa diferitelor simptome. Altii primesc un diagnostic surpriza dupa o colonoscopie de rutina.

Desi exista multe moduri de a ajunge la diagnosticul de cancer de colon, toate au un singur lucru in comun: analiza de laborator a unei mostre de tesut care confirma prezenta cancerului.

Simptome

Multe dintre cazurile de cancer de colon nu prezinta simptome. Urmatoarele manifestari, totusi pot indica prezenta cancerului de colon:

- dureri abdominale si sensibilitate la nivelul abdomenului inferior

- sange in scaun

- diaree, constipatie sau alte modificari ale tranzitului intestinal

- eliminarea unor cantitati mici de fecale

- pierdere in greutate fara vreun motiv cunoscut.

Examene si teste

Cancerul de colon poate fi detectat cu ajutorul screeningului inainte de aparitia simptomelor, atunci cand este curabil.

Medicul va efectua un examen fizic si va palpa zona abdomenului. In urma examenului fizic rareori sunt depistate probleme, desi medicul poate simti prin palpare, o masa, in abdomen.

Un examen rectal poate dezvalui prezenta unei mase de tesut la pacientii care sufera de cancer rectal, dar nu si cancer de colon.

Analiza hemoragiilor oculte in materiile fecale poate detecta cantitati mici de sange in scaun, care ar putea sugera cancerul de colon. Totusi, acest test este adesea negativ, la cei care sufera de cancer de colon.

De aceea, aceasta investigatie trebuie sa se faca alaturi de colonoscopie sau sigmoidoscopie. De asemnea, este important sa se remarce faptul ca raspunsul pozitiv al acestei analize nu inseamna neaparat ca aveti cancer.

Testele imagistice si potentiale metode de diagnosticare a cancerului de colon includ:

- colonoscopia - este examinarea interna a intestinului gros si rectului cu ajutorul unui colonoscop. Colonoscopul are o camera mica atasata la un tub flexibil care poate ajunge si examina intreaga lungime a colonului.

- sigmoidoscopia - este o procedura utilizata pentru a se vizualiza interiorul colonului sigmoid si rectul. Medicul sau asistenta medicala va vor spune cum sa va pregatiti pentru acest examen. Inainte veti face o clisma pentru a va goli intestinele, probabil cu o ora inainte de sigmoidoscopie. In dimineata zilei in care se va face procedura, veti manca un mic dejun usor.

Important: Doar cu ajutorul colonoscopiei se poate vizualiza intreg colonul, de aceea acesta este cel mai bun test de screening pentru cancerul de colon.

Testele de sange care pot fi efectuate includ:

- hemoleucograma completa pentru a se verifica daca este prezenta anemia. In urma rezultatelor unei hemoleucograme complete se poate stabili daca suferiti de vreo conditie medicala ce ar putea necesita o evaluare suplimentara.

- testarea functiei hepatice - se refera la un grup de teste de sange care masoara anumite enzime sau proteine din sange. Testele functiei hepatice sunt utilizate pentru a ajuta la detectarea, evaluarea si monitorizarea bolilor hepatice.

Termenul de teste ale functiei hepatice poate fi inselator, intrucat nu toate aceste teste masoara functia hepatica. Unele analize, cum ar fi albumina si bilirubina, se refera la cat de bine produce ficatul proteina numita albumina si cat de bine este curatat sangele de bilirubina, un produs rezidual.