Venele varicoase sunt venele care se dilata, se ingroasa si a caror elasticitate se diminueaza. O vena varicoasa poate fi afectata partial sau total. Conditia poate fi ameliorata prin imbunatatirea dietei care va reduce presiunea asupra venelor si le va face mai puternice.
Este suficient sa adaugati alimentele de mai jos in regimul dietetic zilnic, pentru a scadea riscul dezvoltarii venelor varicoase sau pentru ca acestea sa se diminueze.
Daca va incordati sau va tineti respiratia in timpul eliminarii continutului intestinului gros, se va crea o presiune mare asupra venelor rectului inferior. Acestea se vor deteriora si posibil sa dezvoltati hemoroizi si vene varicoase.
Exista solutii mult mai simple, pentru a evita petrecerea unor perioade indelungate la toaleta: consumati cat mai multe fibre. Pe masura ce cresteti cantitatea de fibre, trebuie sa consumati cat mai multe lichide, pe tot parcursul zilei. In acest mod scaunul dumneavoastra va fi moale si se va deplasa cu usurinta.
Daca adaugati cat mai multe fibre in dieta, nu ar trebui sa mai fie necesare alte schimbari majore in dieta sau utilizarea de suplimente. Secretul este sa evitati cele trei otravuri albe si sa le inlocuiti cu echivalentele lor sanatoase. Cele trei otravuri albe sunt considerate faina alba, orezul alb si zaharul. Pur si simplu inlocuiti faina alba cu faina integrala de grau. Faceti acelasi lucru si cu pastele.
Orezul alb poate fi inlocuit cu orezul brun si cu orezul salbatic. Cei care vor face aceste schimbari in dieta, vor observa ca starea lor de sanatate se va imbunatati, tensiunea arteriala va fi mai scazuta si va exista un risc mai mic de dezvoltare al diabetului zaharat.
O alta otrava este zaharul. In loc de a manca o gustare dulce, mancati un fruct. Acelasi lucru il puteti face si la micul dejun sau desert: consumati afine sau alte fructe dulci si sanatoase. Antioxidantii pe care acestea ii contin vor intari venele dumneavoastra. Fibrele suplimentare va vor ajuta sa pierdeti in greutate, oferindu-va totusi senzatia de satietate.
Rutina este un tip de flavonoid care ajuta la consolidarea vaselor de sange. Cele mai bune dintre alimente, pentru venele varicoase, sunt cele care contin rutina. Flavonoizii sunt pigmenti din plante care au multiple efecte benefice asupra organismului, unul dintre cele mai importante fiind acela de a reduce fragilitatea si permeabilitatea capilarelor, reducand riscul dezvoltarii de noi vene varicoase. Rutina este un antioxidant cu rol antiinflamator, vasoprotectiv si antitrombotic.
Sursele naturale de rutina sunt:
Pierderea in greutate este un aspect important al dietei contra venelor varicoase. Un aport mare de energie este asociat cu un risc crescut de aparitie a venelor varicoase, deoarece poate contribui la dezvoltarea obezitatii si a supraponderabilitatii.
Numarul mare de calorii poate contribui la dezvoltarea obezitatii si a excesului de greutate. Multi oameni au constatat o scadere dramatica a dezvoltarii venelor varicoase, chiar si dupa ce au pierdut doar 10% din greutatea totala a corpului.
Pentru a slabi trebui sa creati un deficit caloric, fie prin reducerea aportului caloric din alimente (pentru ca organismul sa recurga la rezervele de energie, cum ar fi cea stocata in grasimea din organism), fie prin intesificarea activitatii fizice. Pentru a pierde un kilogram pe saptamana trebuie sa creati un deficit de 3500 calorii pe saptamana. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea unui aport zilnic de 500 de calorii. Cei mai multi dintre specialisti nu recomanda un deficit caloric mai mare pentru o pierdere in greutate sanatoasa si de durata.
Un deficit caloric extrem (mai mare de 10.000 calorii) poate compromite functiile corpului si chiar va duce la anomalii ale ritmului cardiac, ce pot fi fatale. In plus, reducerea unui numar prea mare de calorii poate fi contraproductiva pentru eforturile de pierdere in greutate, dupa cum dietele cu extrem de putine calorii favorizeaza activitatea enzimelor de stocare a grasimii si diminuarea actiunii enzimelor de ardere a grasimilor.
In plus, eliminarea unui numar prea mare de calorii, poate accelera pierderea masei musculare si scaderea productiei de hormoni tiroidieni, fapt ce va determina scaderea ratei metabolice si a caloriilor, astfel incat vor fi mai putine calorii arse pe tot parcursul zilei.
Alaturi de restrictionarea cantitatii de calorii consumate, persoanele supraponderale cu vene varicoase trebuie sa acorde atentie momentului in care acumuleaza zilnic, calorii. In general se recomanda consumul a 5-6 mese mici. Astfel, metabolismul va lucra in mod constant si se va reduce pofta de dulciuri si amidon, fiind incurajata pierderea in greutate.
Micul dejun ar trebui sa fie cea mai bogata masa a zilei, intrucat aceasta va ajuta metabolismul sa functioneze si sa arda mai multe calorii pe tot parcursul zilei.
Daca suferiti de vene varicoase consumati cat mai multe alimente care contin vitamina C si E. Vitamina C este necesara pentru fabricarea de colagen si elastina, doua dintre tesuturile conjunctive importante, care ajuta la tonifierea si puterea venelor varicoase.
Vitamina C este cunoscuta pentru faptul ca stimuleaza circulata sanguina. De aceea, nu este deloc surprinzator faptul ca un deficit de vitamina C va fi asociat cu venele varicoase. Efectele pozitive ale vitaminei C asupra vaselor de sange sunt considerate a fi mai bune daca vitamina C este consumata impreuna cu vitamina E.
Daca veti manca multe alimente bogate in fibre, pentru a evita constipatia si venele varicoase, trebuie sa beti suficienta apa. Altfel, fibrele vor avea efect opus si se va agrava constipatia, iar incordarea va spori presiunea asupra venelor. Este recomandabil sa se evite consumul de alcool, cafea si ceai, substante cu rol deshidratant asupra organismului.
Bioflavonoidele sunt un grup de compusi care apar in mod natural in plante. Acesti compusi sunt cei care dau fructelor si legumelor culorile vibrante si care le ofera protectie impotriva microbilor si insectelor. Un numar mare de probe indica faptul ca proprietatile bioflavonoidelor protejeaza nu numai plantele, ci si oamenii.
O serie de studii au descoperit o legatura intre consumul ridicat, pe termen lung, de biovlavonoide si imbunatatiri in aspectul venelor varicoase. Efectele benefice ale flavonoizilor se crede ca rezulta din capacitatea acestora de a intarii peretii vaselor de sange si de a preveni stresul radicalilor liberi din interiorul vaselor.