Tromboembolismul venos

Generalitati

Tromboembolismul venos este o conditie medicala compusa din alte doua afectiuni asociate: tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara.
Tromboembolismul venos se produce atunci cand o vena profunda este partial sau complet blocata de un cheag de sange, cel mai frecvent la nivelul picioarelor.

Cheagul se poate rupe, astfel incat ajunge prin intermediul vaselor de sange in plamani, cauzand o embolie pulmonara care va pune viata unei persoane in pericol.

Tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda se refera la formarea unui cheag de sange, cunoscut sub denumirea de tromb, adanc, in venele picioarelor. Sindromul post-trombotic sau embolia pulmonara, potential letala este foarte grava, iar piciorul poate fi afectat permanent. O persoana din 100, diagnosticate cu tromboza venoasa profunda, va deceda.

Venele profunde localizate in apropierea centrului piciorului vor fi inconjurate de muschi puternici care contracteaza si forteaza sangele deoxigenat sa curga inapoi, spre inima si plamani. Valvele permit scurgerea sangelui doar intr-o singura directie, intre aceste contractii (sangele ajunge in partea superioara a piciorului, impotriva gravitatiei, iar valvele il vor impiedica sa curga inapoi in picioare). Cand circulatia sangelui este incetinita din cauza unei boli, leziuni sau inactivitati, sangele se poate acumula formand situatia ideala pentru formarea cheagurilor.

Factori de risc

-Calatoriile pe distante lungi cu avionul sunt un factor de risc des intalnit.
-Alti factori de risc includ obezitatea, hipertenisunea, fumatul, interventiile chirurigicale, imobilizarea si traumatismele.
-Anumite boli cronice, cum ar fi bolile pulmonare obstructive cronice, insuficienta cardiaca congestiva si cancerul, cresc riscul aparitiei embolismului pulmonar.
-Factorii ereditari au si ei un rol important, intrucat pot predispune o persoana la dezvoltarea embolismului pulmonar. Prezenta acestor factori ereditari de risc la o persoana poarta denumirea de statut protrombic sau trombofilic. Testele genetice (inclusiv factorul V Leiden si mutatia genei protrombinei) pot stabili cat de ridicat este riscul unei persoane de a dezvolta embolie pulmonara.
Alti factori de risc sunt:
-tromboza venoasa profunda anterioara sau istoricul familial de tromboza venoasa profunda
-imobilitatea
-interventii chirurgicale recente
-varsta de peste 40 de ani
-terapia hormonoala sau contraceptivele orale
-sarcina sau perioada post partum
-cancerul curent sau anterior
-traumatisme la nivelul membrelor sau procedurile ortopedice
-anomalii de coagulare
-obezitate

Simptome

Printre simptomele trombozei venoase profunde se numara:
-decolorarea pielii picioarelor
-carcei, durere sau sensibilitate la atingere in zona gambelor
-umflarea picioarelor sau a membrelor inferioare
-piele fierbinte
-vene de suprafata mai vizibile
-oboseala picioarelor

Sindromul post-trombotic

Sindromul post-trombotic este mai dificil de recunoscut, dar este destul de frecvent manifestat ca o consecinta sau efect al trombozei venoase profunde, tratata exclusiv cu anticoagulante, intrucat cheagurile de sange raman in picior.

Contrar credintei populare, anticoagulantele nu dizolva cheagul activ, ci doar impiedica formarea de noi cheaguri, dar de cele mai multe ori vena se va deteriora cu trecerea timpului. Multi dintre acesti pacienti dezvolta leziuni permanente ireversibile ale venelor de la picioare, precum si a valvelor. Rezultatul va fi acumularea anormala de sange in picior, dureri cronice la nivelul piciorului, oboseala, umflare si ulcere cutanate severe.

Sechelele pe termen lung apar frecvent la mai mult de 60-70% dintre bolnavi si pot sa apara in maxim doua luni de la dezvoltarea trombozei venoase profunde. Exista tot mai multe dovezi ca indepartarea cheagului prin tromboliza interventionala ghidata pe cateter, in unele dintre cazurile selectionate de tromboza venoasa profunda, poate imbunatatii calitatea vietii si poate prevenii sechelele debilitante ale sindromului post-trombotic.

Embolia pulmonara

Netratata, tromboza venoasa profunda se poate rupe si prin intermediul sistemului circulator poate ramane in plamani. Astfel, alimentarea cu oxigen va fi blocata, intervenind insuficienta cardiaca. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de embolism pulmonar, care poate fi fatal. Cu tratament precoce, persoanele cu tromboza venoasa profunda pot reduce probabilitatile dezvoltarii emboliei pulmonare la mai putin de un procent.

Simptomele emboliei pulmonare

Manifestarile emboliei pulmonare sunt nespecifice si pot fi asemanatoare cu alte manifestari cardiorespiratoare:
-scurtarea respiratiei
-puls rapid
-transpiratie
-junghiuri toracice
-sputa cu sange
-stari de lesin

Diagnostic

Tromboza venoasa profunda este localizata de cele mai multe ori in venele gambelor. Se manifesta sub forma unor crampe persistente care se intensifica in cateva zile. Disconfortul poate fi insotit de umflarea picioarelor si modificarea culorii acestora.
Tromboza venoasa profunda situata in partea superioara a extremitatilor poate cauza umflarea inexplicabila a bratelor sau a gatului. Testul imagistic cu ultrasunete este modalitatea de diagnostic neinvaziva cel mai frecvent utilizata.

Modalitati de prevenire

Mentinerea greutatii corporale ideale, cu ajutorul unui program nutritional sanatos si program de exercitii fizice, va reduce, in general, riscul de tromboza venoasa. Alte masuri specifice care pot fi adoptate ar fi:
-mergeti pe jos, faceti jogging, plimbati-va cu bicicleta, inotati
-limitati aportul caloric, faceti exercitii fizice si evitati grasimile saturate
-beti apa, purtati ciorapi de compresie vasculara si evitati consumul de alcool cand mergeti cu avionul
-folositi plasturi cu nicotina, guma sau spray, luati in considerare medicamentele cu bupropion recomandate pe baza de prescriptie medicala, pentru a renunta la fumat
-verificati-va in mod constant tensiunea arteriala si raportati medicului valorile ridicate
-informati medicul cu privire la istoricul familial, dar si legat de alte teste sanguine anormale care ar putea fi rezultatul unor probleme de coagulare
-discutati cu medicul curant ce masuri ati putea lua (ciorapi de compresie, anticoagulante, etc.)
-luati in calcul alternative la contraceptivele orale
-daca aveti risc major de dezvoltare a tromboembolismului venos, discutati cu medicul legat de administrarea de anticoagulante.

Cum se trateaza tromboembolismul venos?

Optiunile de tratament pentru tromboembolismul venos variaza in functie de cat de amenintator este cheagul. Unele tromembolisme venoase pot fi gestionate cu medicamente pe cale orala, in timp ce unele embolisme pulmonare pot trebuii indepartate de urgenta.

Medicul dumneavoastra ar putea elimina un embolism pulmonar care pune viata in pericol printr-un cateter in vena sau ar putea injecta un medicament numit trombolitic care dizolva rapid cheagul. Din cauza posibilelor complicatii, totusi, aceste interventii sunt rezervate pentru urgente.

Atunci cand un tromboembolismul venos nu pune imediat viata in pericol, tratamentul se concentreaza pe prevenirea cresterii cheagurilor existente si a formarii de noi cheaguri. Tratamentele preventive includ anticoagulante care reduc coagularea si ciorapii compresivi care incurajeaza circulatia. Pentru cazurile mai complicate, medicul dumneavoastra ar putea sugera o interventie chirurgicala, cum ar fi instalarea unui filtru in vena pentru a impiedica cheagurile sa ajunga la plamani.

Concluzie

Atat de multe lucruri diferite pot contribuii la un tromboembolism venos. Este posibil sa aveti factori de risc de care nu erati constienti sau pe care nu ii puteti schimba. Cu toate acestea, puteti face multe pentru a preveni un tromboembolism venos si pentru a o gestiona eficient daca apare.

Daca sunteti ingrijorati, discutati cu medicul dumneavoastra despre factorii dvs. de risc specifici si despre cum sa va atenuati riscul. Daca observati simptome de tromboembolism venos, solicitati imediat asistenta medicala.