Cancerul de colon este cancerul intestinului gros, partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul localizat la nivelul ultimei portiuni a colonului.
Deseori, aceste doua tipuri de cancer poarta denumirea de cancer colorectal.
Cele mai multe dintre cazurile de cancer de colon debuteaza sub forma unor mici aglomerari de celule benigne, necanceroase, numite polipi adenomatosi. De-a lungul timpului, unii dintre acesti polipi se transforma in cancer de colon.
Polipii pot fi mici si pot determina doar cateva simptome. In scopul identificarii acestora, inainte sa se transforme in cancer de colon, medicii recomanda periodic testele de screening pentru prevenirea cancerului de colon.
Simptomele cancerului de colon sunt numeroase si nespecifice. Acestea includ:
- oboseala;
- slabiciune;
- dificultati de respiratie;
- modificarea obiceiurilor intestinale;
- diaree sau constipatie;
- prezenta sangelui de culoare deschisa (rosie) sau a sangelui inchis la culoare in scaun;
- scadere in greutate;
- dureri abdominale;
- crampe sau balonare.
Exista insa diverse conditii ale caror manifestari pot fi asemanatoare cu cele ale cancerului: boala Crohn, colita ulcerativa, sindromul de intestin iritabil, diverticuloza, ulcerul peptic etc.
Cancerul de colon poate fi prezent cu multi ani inainte sa apara simptomele. Manifestarile sale variza in functie de portiunea din intestinul gros in care este situata tumora. Colonul drept este spatios si cancerul de colon drept se poate dezvolta pana la dimensiuni mari, inainte sa produca simptome.
De obicei, cancerul drept cauzeaza anemie feripriva, ca urmare a pierderii lente de sange, o perioada lunga de timp. Acest tip de anemie provoaca slabiciune, oboseala si dificultati de respiratie.
Colonul stang este mai ingust decat colonul drept. Prin umare, cazurile de cancer de colon stang sunt mai susceptibile de a provoca obstructie intestinala partiala sau completa.
Cancerele care cauzeaza obstructie intestinala partiala pot declansa constipatie, diaree, dureri abdominale, crampe si balonare. Sangele de culoare rosu aprins, prezent in scaun, poate indica prezenta unei excrescente in partea de sfarsit a colonului stang sau in rect.
In cele mai multe dintre cazuri nu este clar ce anume cauzeaza cancerul de colon. Medicii stiu ca acesta apare atunci cand celulele sanatoase din colon suporta modificari. Celulele sanatoase cresc si se divid intr-un mod organizat pentru a mentine functionarea corpului in mod normal.
Uneori, aceasta crestere scapa de sub control si celulele continua sa se divizeze, chiar si atunci cand noile celule nu au nevoie de acest lucru. In colon si rect, aceasta crestere exagerata poate determina formarea de celule precanceroase in mucoasa intestinala.
Dupa o perioada mai lunga de timp (cativa ani) unele dintre aceste zone cu celule anormale pot deveni canceroase.
Cancerul de colon debuteaza de cele mai multe ori sub forma unor aglomerari de celule precanceroase (polipi) situate in mucoasa interioara a colonului. Polipii pot avea forma unor ciuperci de mici dimensiuni.
Cresterile precanceroase pot fi plate sau incastrate in peretele colonului (leziuni nonpolipoide). Indepartarea polipilor si leziunilor nonpolipoide, inainte de a deveni canceroase, pot preveni cancerul de colon.
Mutatiile genetice mostenite care cresc riscul aparitiei cancerului de colon pot fi transmise genetic, dar aceste gene mostenite sunt intalnite doar in cazul unui mic procent din cazurile de cancer de colon.
Mutatiile genetice mostenite nu inseamna implicit si prezenta cancerului de colon, insa trebuie luat in considerare ca persoana in cauza are un risc mai mare de a prezenta cancer.
Sindroamele care pot fi mostenite si care declanseaza cancerul de colon includ:
- polipoza adenomatoasa familiala - este o afectiune rara, care determina dezvoltarea a mii de polipi in mucoasa colonului si rectului unei persoane. Persoanele care nu trateaza aceasta boala au un risc crescut de a avea cancer de colon inainte de varsta de 40 de ani.
- cancerul colorectal ereditar nonpolipozic - numit si sindromul Lynch, creste riscul declansarii cancerului de colon si a altor tipuri de cancer. Bolnavii au tendinta de a dezvolta cancer de colon inainte de varsta de 50 de ani.
Ambele boli pot fi detectate prin teste genetice. Daca va preocupa istoricul familial de cancer de colon, discutati cu medicul daca exista riscuri importante de a avea aceste conditii.
Factorii care pot creste probabilitatile aparitiei cancerului de colon includ:
- varsta inaintata - aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de colon au peste 50 de ani. Cancerul de colon poate sa apara si la persaonele mai tinere, dar mult mai putin frecvent.
- istoricul personal de polipi sau cancer colorectal - daca ati avut deja cancer de colon sau polipi adenomatosi, in viitor aveti un risc mai mare de declansare a cancerului de colon.
- boli inflamatorii intestinale - bolile inflamatorii cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn, pot creste riscul declansarii cancerului de colon.
- sindroame mostenite care cresc riscul cancerului de colon - sindroamele genetice care se transmit de la o generatie la alta, in cadrul familiei dumneavoastra, pot creste riscul aparitiei cancerului de colon. Aceste sindroame includ polipoza adenomatoasa familiala si cancerul ereditar colorectal nonpolipozic cunoscut si sub denumirea de sindrom Lynch.
- istoricul familial de cancer de colon si polipi de colon - o persoana are mai multe probabilitati de a dezvolta cancer de colon daca are un parinte, frate sau copil diagnosticat cu aceasta boala.
Daca mai mult de un membru al familiei are cancer de colon sau rectal, riscul este chiar mai mare. Totusi, cazurile de cancer din aceeasi familie pot fi rezultatul expunerii la un agent cancerigen comun de mediu, rezultatul dietei sau stilului de viata.
- dieta bogata in grasimi si saraca in fibre - cancerul de colon si cel rectal pot fi asociate cu o dieta cu putine fibre si multe grasimi si calorii. Cercetarile in acest domeniu au avut rezultate mixte.
Unele studii au descoperit un risc crescut de cancer de colon la persoanele care consuma diete bogate in carne rosie.
- un stil sedentar de viata - daca sunteti inactivi, aveti mai multe posibiliati de a dezvolta cancer de colon. Activitatile fizice regulate pot reduce riscul cancerului de colon.
- diabet zaharat - persoanele care sufera de diabet zaharat si rezistenta la insulina pot avea un risc ridicat de cancer de colon
- obezitatea - cei care sufera de obezitate au un risc crescut de cancer de colon, dar si probabilitati crescute de deces din cauza cancerului de colon, comparativ cu persoanele cu o greutate normala;
- fumatul - riscul dezvoltarii cancerului de colon va fi amplificat de fumat;
- alcool - consumul excesiv de alcool predispune la dezvoltarea cancerului de colon;
- radioterapie pentru cancer - radioterapia indreptata spre abdomen, pentru tratarea unui cancer anterior, creste riscul aparitiei cancerului de colon.
1. Tratament medical - tratamentul de prima intentie al cancerului de colon este de a elimina chirurgical colonul, partial sau integral. Polipii suspecti, daca sunt putini la numar, pot fi indepartati in timpul colonoscopiei
2. Chimioterapia dupa interventia chirurgicala prelungeste sansele de supravietuire pentru persoanele al caror cancer s-a extins la ganglionii limfatici din apropiere.
3. Radioterapia dupa o interventie chirurgicala nu ajuta prea mult persoanele care sufera de cancer de colon, dar poate creste probabilitatile de supravieturire pentru cei care au cancer rectal.
Aplicata inainte de interventia chirurgicala, radioterapia poate reduce marimea tumorii. Astfel, pot fi imbunatatite probabilitatile ca tumora sa fie eliminata cu succes.
Radioterapia inainte de interventia chirurgicala pare sa reduca riscul recurentei cancerului dupa tratament.