Cuvantul impotenta ar putea parea echivalentul unui esec, al unei slabiciuni. Barbatii care sufera de impotenta ar putea simti la un moment dat ca le-ar fi afectate demnitatea, masculinitatea si integritatea. Totusi, nu ar trebui sa se simta asa, intrucat impotenta sau disfunctia erectila se poate ameliora cu tratament.
Impotenta poate fi uneori cauzata, pur si simplu, de o dieta gresita. Daca ati observat ca anumite alimente provoaca diaree sau constipatie, evitati-le. Alcoolul poate diminua dorinta sexuala si ar putea rezulta impotenta. Cafeaua poate avea efect negativ asupra organelor sexuale. Chiar si prin consumul produselor din tutun pot sa apara reactii debilitante, ca atare, stati departe de acestea.
O varietate de medicamente pot provoca disfunctii erectile, inclusiv cele pentru tensiune arteriala, antihistaminicele, antidepresivele, tranchilizantele, medicamentele supresoare ale apetitului, dar si unele medicamente folosite pentru tratarea bolilor gastro-intestinale. Adresati-va medicului sau farmacistului pentru a sti care din medicamentele pe care le utilizati ar putea contribui la aparitia disfunctiilor erectile, pentru a le inlocui.
Nu este un lucru neobisnuit ca o un barbat sa aiba un episod ocazional de ejaculare prematura, dupa consumul de alcool sau dupa o zi deosebit de stresanta. Totusi, daca evenimentul devine preocuparea principala si apar temerile ca s-ar putea repeta, anxietatea in sine poate deveni o cauza a dificultatilor de erectie.
Modificarea comportamentului poate remedia situatia. O strategie recomandata de terapeuti este angajarea cuplului in atingeri intime, dar nonsexuale. Treptat, dupa o perioada de timp, in functie de cuplu, vor avea loc intai atingerile sexuale si in cele din urma contactul sexual. Ideea este ca activitatea sexuala sa para o experienta mai putin amenintatoare.
Dificultatile maritale sau relationale pot contribui la problemele sexuale. Furia, resentimentele si emotiile negative se vor revarsa deseori in viata sexuala, trasformand dormitorul intr-un camp de lupta. Aceste situatii se pot dezvolta mai ales daca partenerii nu comunica. Impartasiti declarativ sentimentele dumneavoastra partenerului si incercati sa va concentrati mai degraba asupra emotiilor si trairilor dumneavoastra decat asupra actiunilor patenerului. Eliberandu-va, viata dumneavoastra sexuala se va imbunatati.
Uneori problemele de erectie apar, pentru ca pur si simplu barbatul nu se simte excitat. In acest caz, terapeutii incearca sa determine pacientii sa discute cat mai deschis despre relatia lor sexuala cu partenerii lor, ce le place si ce nu, ce anume ar dori sa experimenteze. De asemenea, pentru a se evita conflictele si ranirea sentimentelor, solutia ar fi afirmatiile directe si obiective. Expuneti-va punctul de vedere mai degraba ferm, decat agresiv.
Includeti zincul in dieta. Nivelurile scazute de zinc pot duce la disfunctii erectile si poate rezulta impotenta. Alimentele bogate in zinc sunt molustele si stridiile, cerealele integrale, fasolea boabe si chiar sarea de masa. Daca suferiti de diabet zaharat si ati manifestat tulburari digestive in trecut sau suferiti de afectiuni hepatice sau renale, nivelul de zinc trebuie suplimentat.
Extractul din frunze de ginko biloba este recomandat pentru tratarea problemelor de ciculatie, nivelurile scazute de energie si oboseala generala. Ginko biloba ar putea nu doar sa imbunatateasca circulatia sanguina, ci si impotenta.
In urma cercetarilor s-a demonstrat ca substantele chimice complexe din frunze, cunoscute sub numele de flavonoide, ajuta la relaxarea vaselor de sange si ajuta functia sexuala. Planta are un rol important in tratarea impotentei cauzata de depresie, creste dorinta sexuala, nivelul de excitare si intensitatea orgasmului.
Ginsengul indian sau ashwagandha a fost folosit de secole ca luptator natural impotriva impotentei. Se considera ca planta creste rezistenta si energia si, imbunatateste functia sexuala generala. Desi ginsengul indian poate provoca somnolenta, ar putea fi util pentru cei care se confrunta cu impotenta.
Specialistii in reflexoterapie pretind ca pot actiona prin doua moduri impotriva impotentei. Prin presiunea cu degetul mare al mainii se va aplica o presiune in anumite puncte reflexe sau canale energetice localizate in interiorul si exteriorul gleznei. Conform principiilor reflexoterapiei aceste puncte corespund cu organele de reproducere din organism.
Prin aceasta actiune este stimulata alimentarea cu sange a penisului si este incurajata erectia. Reflexoterapia actioneaza prin stimularea cailor nervoase care duc la creier. Astfel este redusa rata respiratiei de la nivelul inimii si plamanilor, reducandu-se stresul.
Desi reflexoterapia nu este utilizata la scara larga pentru tratarea impotentei la barbati, nu exista niciun motiv pentru care aceasta nu ar putea fi de ajutor. Impotenta cauzata de stres poate determina lipsa alimentarii cu sange a penisului. Prin stimularea punctelor reflexe corecte, va fi imbunatatita circulatia sanguina de la nivelul penisului si se va declansa erectia.
Medicii naturisti considera ca prin consumul acestor condimente se va incalzi la propriu, sangele. Acestea pot intensifica circulatia intregului organism, inclusiv cea din zona penisului. Desi nu exista dovezi clinice pentru a dovedi ca scortisoara, ghimbirul si cuisoarele pot vindeca impotenta, civilizatiile antice au folosit aceste condimente ca afrodisiace, timp de secole, pentru a incalzi sangele.
La fumatori exista probabilitati de doua ori mai mari fata de nefumatori sa se instaleze impotenta. La scurt timp dupa ce este aprinsa o tigara, nicotina circula prin sange, are loc constrictia vaselor de sange.
Fumatul interfera cu un mecanism care opreste sangele sa curga prin penis: fara acest lucru erectia nu poate fi sustinuta. Daunele pe termen lung includ acumularea de depozite de grasime in arterele penisului, iar fluxul sanguin la nivelul penisului va fi restrictionat. Fumatul creste riscul disfunctiei erectile cu aproximativ 50% pentru barbatii cu varste cuprinse intre 30-40 de ani.
Alti factori importanti de risc sunt diabetul, nivelul ridicat de colesterol si medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.