Diferenta dintre un hemoroid si o fisura anala, deseori este dificil de sesizat. Un hemoroid este o umflatura, in timp ce fisura are forma unei leziuni sau rupturi localizate in zona anala.
Hemoroizii sunt asemanatori cu venele varicoase de la nivelul picioarelor. Venele din zona rectului nu sunt situate adanc, ci aproape de suprafata si de aceea pot fi presate sau iritate destul de usor. Orice presiune care incetineste fluxul de sange prin aceste vene poate provoca hemoroizi.
O fisura anala este o ruptura sau taietura dureroasa, din canalul anal sau rect. Fisurile anale apar in tesutul sensibil din zona striatiilor canalului anal numit anoderm, care este strabatut de numerosi nervi (aceasta fiind si explicatia durerilor specifice fisurilor anale). Cauzele aparitiei fisurilor anale pot fi constipatia extrema, scaunele dure uscate, diareea sau chiar introducerea rectala a unui termometru.
Hemoroizii si fisurile anale sunt probleme frecvent intalnite. Multi oameni intampina dificultati in a vorbi despre aceste conditii, chiar si cu personalul medical. Desi exista mai multe similitudini intre aceste doua conditii, sunt si diferente notabile.
Asemanarile includ faptul ca atat hemoroizii, cat si fisurile anale pot provoca dureri si sangerare rectala. Optiunile de tratament sunt, in esenta aceleasi, atat pentru hemoroizi, cat si pentru fisurile anale. Unele dintre aceste tratamente presupun utilizarea de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (creme, unguente, supozitoare etc.).
Medicamentele eliberate pe baza de reteta pot fi folosite pentru diminuarea disconfortului cauzat atat de hemoroizi, cat si de fisurile anale. De asemenea, incordarea din timpul eliminarii fecalelor este cea mai frecventa cauza a acestor doua conditii.
Diferenta principala dintre hemoroizi si fisurile anale este ca hemoroizii sunt de fapt vene umflate din regiunea anala (ca urmare a unei presiuni asupra venelor din zona pelvina si anala), iar fisura este o ruptura ce apare in apropierea deschiderii anusului. Rezultatul poate fi inflamatia, pruritul intens, durere sau sangerare. Puritul, totusi nu este un simptom comun al fisurilor anale.
Intrucat este dificil pentru o persoana sa observe si sa vada aceasta zona a corpului, cel mai bine este ca diagnosticul corect sa fie formulat de catre un medic specialist. In anumite cazuri tratamentul la domiciliu poate fi suficient pentru fisurile anale si hemoroizi, exista situatii in care este recomandata interventia chirurgicala pe parcursul tratamentului. Tipul de interventie chirurgicala depinde de conditia diagonisticata si de severitatea fiecarui caz in parte.
In cazul hemoroizilor care necesita eliminare pe cale chirurgicala, venele umflate vor fi legate in primul rand pentru a se preveni sangerarea in exces. Chirurgul va indeparta hemoroizii si va aplica un bandaj peste rana. Aceasta procedura este realizata, de obicei, ambulatoriu.
O alta procedura chirurgicala in care recuperarea se va face mult mai rapid si care este mult mai putin dureroasa este hemoroidectomia capsata sau hemoroidectomia mecanica prin stapling. In cazul acesteia posibilitatea de recidiva a hemoroizilor este mult mai scazuta.