Hemoroizii - tratamente alternative

Generalitati

Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate din anus si rectul inferior. Hemoroizii pot rezulta ca urmare a incordarii din timpul eliminarii fecalelor sau a presiunii crescute asupra acestor vene in timpul sarcinii. Hemoroizii pot fi localizati in interiorul rectului (hemoroizi interni) sau se pot dezvolta sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi).

Hemoroizii sunt o afectiune destul de frecvent intalnita. Aproximativ jumatate dintre adultii cu varsta de peste 50 de ani au acuzat prurit, disconfort si sangerari care ar putea semnala prezenta hemoroizilor. Din fericire, exista multe optiuni eficiente pentru tratarea hemoroizilor. Cei mai multi dintre oameni pot ameliora simptomele prin folosirea tratamentelor la domiciliu, precum si prin modificarea stilului de viata.

Tratamente pe baza de plante

Alunul vrajit - este un astringent puternic care opreste sangerarea si ajuta la diminuarea inflamatiei tesuturilor. Acesta se va aplica extern, local, de trei ori pe zi si dupa fiecare scaun.

Alte remedii pe baza de plante includ: ginko biloba, castanul salbatic si papadia. Ginko biloba este un antiinflamator si doza standard este de 40-60 mg de doua sau trei ori pe zi. Castanul salbatic este un astringent si poate actiona, atat ca remediu topic, cat si intern. Doza standard este o ceasca de ceai de castan salbatic consumata de trei ori pe zi sau se va aplica ceaiul racit pe zona afectata.

Radacina de papadie actioneaza ca un laxativ si doza standard este de una pana la trei cesti de ceai pe zi.

Alte plante medicinale utilizate in mod obisnuit pentru tratarea hemoroizilor includ:
- galbenele
- grausor
- ghimpe.

Tratamente homeopate si yoga

Tratamente dietetice si nutritie

Constipatia este un factor major pentru hemoroizi. Mentinerea unei diete bogate in fibre si hidratarea sunt esentiale pentru prevenirea constipatiei si pentru scaunele moi. Utilizati psyllium si alte suplimente din fibre pentru inmuierea scaunului si pentru a diminua durerea provocata de hemoroizi in timpul defecatiei.

Fructele si legumele contin atat fibre dietetice, cat si antioxidanti care fortifica vasele de sange si previn aparitia hemoroizilor. Terapia nutritionala poate reduce durerea hemoroizilor si poate preveni aparitia altora. O modalitate de a reduce incordarea, care determina formarea hemoroizilor, este de a avea scaune moi.

Anumite suplimente nutritive, cum ar fi vitamina C si bioflavonoide, pot consolida peretii vaselor de sange si pot preveni formarea hemoroizilor in diverse moduri. Excesul de greutate poate creste sensibilitatea la dezvoltarea hemoroizilor, deci pierderea in greutate este o idee buna.

In plus, fata de actiunea de prevenire, terapia nutritionala ajuta la estomparea durerii hemoroizilor. Unele alimente cum ar fi cafeaua, piperul rosu, mustarul si alcoolul pot irita hemoroizii, cand sunt eliminate prin scaun. Consumati cantitati suficiente de fibre insolubile si solubile in dieta de zi cu zi, impreuna cu cel putin 8 pahare de apa pentru a evita constipatia.

Cele mai bune surse de fibre sunt:

Printre sursele excelente de fibre solubile se numara:

Uleiuri esentiale pentru tratarea hemoroizilor

Desi inca nu s-a dovedit stiintific, este posibil ca in unele cazuri, terapia traditionala sa functioneze mai bine decat numeroase tratamente medicamentoase care au multiple efecte secundare. Exista doua metode caracteristice aromoterapiei, care ar putea fi utilizate pentru tratamentul hemoroizilor.

Uleiurile din aromoterapie pot fi adaugate in baile de sezut sau pot fi aplicate direct pe hemoroizi. Adaugati aproximativ 20 de picaturi de uleiuri esentiale de lavanda si ienupar. Scufundati-va in baie pentru aproximativ 20 de minute. Apa trebuie sa fie usor calda, intrucat trebuie sa va ajute sa va relaxati, iar vasele de sange se vor dilata.

Deoarece ar putea sa apara senzatia de caldura in urma folosirii uleiurilor de lavanda si ienupar, este indicat ca acestea sa nu fie aplicate direct pe hemoroizi. Daca nu doriti sa faceti baie de sezut puteti face pur si simplu un amestec dintr-o picatura de ulei de muscata si doua picaturi de ulei esential de lavanda. Adaugati peste amestec doua grame de ulei vegetal si aplicati-l peste hemoroizi. Lasati-l sa actioneze timp de 24 de ore. Testati inainte pielea pentru a va convinge ca nu suferiti de alergii.

Tratament ayurvedic pentru hemoroizi

Tratamentul ayurvedic pentru hemoroizi are dublu scop:

In scopul reducerii constipatiei sunt deseori prescrise asafetida, fenicul si chimen. Exista si remedii dietetice pe care bolnavul ar trebui sa le urmeze, cum ar fi: ghee, lapte batut si legume cu frunze verzi.

Mentinerea sub control a constipatiei va ajtua la reducerea durerilor hemoroizilor. Aplicarea locala de lemn de santal sau ulei de susan poate fi utila in cazul hemoroizilor externi. Pot fi recomandate medicamente cum ar fi: kankayana vati, arshogni vati si pranada gutika, daca hemoroizii sunt cauzati de o constitutie vata. Daca hemoroizii sunt provocati de o constitutie pitta, atunci este prescrisa avipattikara choorna.