Hemoroizii apar atunci cand venele din zona anusului si rectului devin inflamate. Acestia sunt cel mai des depistati la barbatii de peste 30 de ani, dar si femeile pot dezvolta hemoroizi. Hemoroizii pot fi rezultatul constipatiei, al disfunctiei hepatice, al exercitiilor fizice insuficiente, al unei vieti sexuale prea active, etc.
Toate aceste situatii determina acumularea de sange la nivelul venelor din zona anusului si formarea hemoroizilor. Yoga poate ajuta la atenuarea simptomelor hemoroizilor prin diverse asane sau pozitii. Acestea trebuie asociate cu meditatia si o alimentatie corecta pentru rezultate optime.
Aceasta este o pozitie care presupune sprijinirea pe umeri si picioarele ridicate spre tavan, apropiate, sub forma de lumanare, care stimuleaza activitatea organelor interne si glandele care ajuta la functionarea adecvata a ficatului. De asemenea, se va intensifica circulatia sangelui, intrucat intr-o pozitie opusa se va inversa si forta de gravitatie.
Hemoroizii sunt vene varicoase si pot sa apara cand gravitatea impinge sangele spre venele care se vor umfla. Pozitia imbuntateste echilibrul si creste flexibilitatea. In timpul pozitiei strangeti muschii abdominali si asezati mainile pe langa corp. Ridicati-va soldurile si picioarele de la sol spre tavan. Puneti mainile indoite spre solduri pentru a va sprijini mijlocul si a va putea mentine picioarele ridicate, pastrand coatele pe podea.
Tineti corpul cat mai drept de la umar catre varfurile picioarelor. Gatul si umerii vor ramane la pamant. Puteti folosi si un perete pentru sprijin. Mentineti pozitia cat timp va simtiti confortabil. Respirati pe nas. Ramaneti in aceasta postura cate 6 minute, adaugand in fiecare saptamana inca 15 secunde. Reveniti la pozitia initiala.
Pozitia stand in cap, sprijiniti, este o alta pozitie care ajuta la tratarea hemoroizilor, care imbunatateste circulatia sangelui, reduce edemul si regleaza functia glandelor pineale si pituitare. Stand in cap, spirijiti, implica folosirea antebratelor pe podea pentru echilibru. Odata ce stapaniti pozitia puteti renunta la sprijin.
Puneti o patura sub cap si folositi bratele pentru ca pozitia sa fie cat mai confortabila. Ingenuncheati pe saltea sau patura, asezati partea de sus a capului pe saltea si asezati antebratele langa cap, pe podea. Lasati-va greutatea pe cap si brate si ridicati picioarele spre tavan. Coloana vertebrala si picioarele trebuie sa fie in linie dreapta. Mentineti pozitia cat doriti.
Aceasta pozitie este recomandata celor care sufera de hemoroizi intrucat presiunea care este aplicata pe abdomen va stimula functia organelor interne, inclusiv a ficatului. Se va reduce tensiunea in solduri, coapse si tendoane, fapt ce va stimula circulatia sanguina din aceste zone. Pentru a va indoi trunchiul inainte, stati cu picioarele apropiate si aplecati-va din talie pana cand va atingeti cu palmele degetele de la picioare.
Puteti incepe prin atingerea genunchilor, urmand sa va aplecati din ce in ce mai mult pe masura ce va relaxati. Incordati muschii abdominali pentru a va proteja partea inferioara a spatelui. Respirati pe nas, lent si profund. Mentineti pozitia timp de cinci secunde sau mai mult si apoi reveniti incet. Repetati de doua-patru ori.
Pozitia pestelui reduce inflamatia pielii si ca si pozitia numita lumanarea, imbunatateste si echilibreaza tiroida si paratiroida. Pe langa faptul ca preintampina aparitia hemoroizilor, pozitia pestelui indeparteaza tensiunea de la nivelul umerilor si gatului. Stati cu fata spre podea si bratele pe langa corp.
Ridicati si extindeti gatul astfel incat greutatea sa se duca spre partea de sus a capului. Tineti-va picioarele cu bratele si apasati cu pieptul pe podea. Mentineti pozitia aproximativ 30 de secunde sau, daca preferati, mai mult.
Pozitia ghemuit este utila pentru contracararea constipatiei, o cauza comuna a hemoroizilor. Pentru obtinerea acestei pozitii simple, se vor tine picioarele pe sol, usor departate si va veti ghemui. Fesele vor ajunge pana spre podea, iar mainile vor fi impreunate ca la o rugaciune.
Apasati pe partea interioara a unui cot cu celalalt, daca doriti sa intariti si sa mariti flexibilitatea zonei inghinale. Stati in aceasta pozitie cateva secunde si apoi ridicati-va in picioare.
Pozitia copilului este o alta pozitie fortifianta pentru organism, care poate atenua simptomele hemoroizilor, poate stimula circulatia in zona anusului si poate ameliora constipatia. Pentru a efectua aceasta pozitie stati in genunchi, tinand mainile la nivelul umerilor, pe genunchi. Indreptati fesele spre calcaie si duceti pieptul spre podea.
Sprijiniti-va fruntea de podea. Puteti tine bratele pe langa corp sau le puteti tine in fata capului, pentru sprijin. Stati in aceasta pozitie un minut sau atata timp cat va simtiti confortabil.
Aceasta este o pozitie de yoga relaxanta si tonifianta ce poate ajuta la imbunatatirea circulatiei de la nivelul anusului si diminueaza simptomele hemoroizilor. Stati in apropierea unui perete, pe o parte, cu genunchii indoiti, calcaiele indreptate spre perete si fesele apropiate de marginea peretelui.
Ridicati picioarele in sus, astfel incat calcaiele sa se odihneasca pe perete, iar picioarele sa fie perpendiculare pe podea. Stati sprijiniti pe spate. Daca puteti, apropiati-va fesele de baza peretelui. Indreptati picioarele incet spre tavan, pentru ca acestea sa se sprijine pe zid. Tineti bratele relaxate pe langa corp. Concentrati-va asupra respiratiei si mentineti pozitia atata timp cat doriti.
Alte pozitii care pot fi utile pentru tratarea si prevenirea aparitiei hemoroizilor sunt pozitia muntelui, pozitia vantului si salutul soarelui. Respiratia corecta sau pranayama este de asemenea, benefica. Indicat ar fi sa incercati sa va relaxati cat de mult puteti si sa practicati si meditatia atunci cand alegeti oricare dintre pozitiile de yoga. Oricare din aceste practici comune de yoga pot fi invatate cu ajutorul unui profesor. Pentru rezultate benefice este foarte important ca pozitiile de yoga sa fie realizate corect.