Sigmoidoscopia este procedura in cadrul careia medicul analizeaza rectul si colonul sigmoid, folosind un instrument numit sigmoidoscop. Colonul sigmoid este partea finala a intestinului, legata de rect.
Sigmoidoscopul este un tub de mici dimensiuni, care are intr-un capat o sursa luminoasa, cu o grosime asemanatoare cu a unui deget. Specialistul va introduce sigmoidoscopul in anus, si-l va impinge incet in rect spre colonul sigmoid.
Astfel, medicul va putea vizualiza si analiza mucoasa rectului si a colonului sigmoid. Procedura nu este dureroasa, dar ar putea presupune putin disconfort.
Exista doua tipuri de instrumente cu care se realizeaza sigmoidoscopia. Cel mai frecvent utilizat este sigmoidoscopul flexibil, care permite medicului sa evalueze toate zonele curbate ale colonului. Sigmoidoscopul flexibil ofera o imagine mai buna a colonului inferior si, de obicei examinarea este mai confortabila.
Sigmoidoscopul rigid a fost inlocuit in majoritatea cazurilor cu versiunea flexibila si este folosit mai rar. Acesta permite medicului sa vizualizeze rectul si partea inferioara a colonului, dar nu poate patrunde in colon, in aceeasi masura ca si sigmoidoscopul flexibil.
In functie de simptome si circumstante, pentru diagnosticarea problemei de sanatate a unei persoane poate fi necesara si o alta investigatie. Printre alternative se numara:
Probabil ca, pentru stabilirea unui diagnostic, poate fi nevoie de o combinatie de teste si investigatii. Medicul va va prezenta care sunt optiunile.
Sigmoidoscopia este bine tolerata de catre majoritatea oamenilor. Procedura se face de obicei in cabinetul unui medic fara a fi nevoie de sedare sau anestezie. Medicul va poate recomanda un laxativ puternic pentru a va goli continutul intestinului de fecale inainte de sigmoidoscopie. Sunt disponibile mai multe medicamente pentru curatarea intestinului, in urma carora se declanseaza diareea, care poate fi inconfortabila.
In cazul in care intestinul nu este golit de fecale, testul poate fi limitat si ar putea fi nevoie sa fie repetat la o data ulterioara. Cu aproximativ o ora inainte de procedura se va face clisma. Dieta si clisma vor curata intestinul, iar medicul va putea analiza colonul cu atentie.
Pe parcursul sigmoidoscopiei flexibile, pacientul va purta doar un halat. Analgezicele si sedativele nu sunt necesare.
Pacientul va sta culcat pe o parte, pe masa de examinare, de obicei cu genunchii indreptati spre piept. Medicul va introduce un sigmoidoscop in rect. Sigmoidoscopul contine un tub cu o sursa luminoasa, prin care se va pompa aer in colon pentru ca mucoasa din colon sa fie mai bine vizualizata. In cazul in care se misca sigmoidoscopul sau cand se introduce aer, pacientul poate sa aiba crampe abdominale sau sa resimta nevoia de a defeca.
Sigmoidoscopul contine si o camera video la unul din capete, care va oferi imagini pe un monitor extern, astfel incat medicul sa poata studia interiorul colonului. O examinare cu un sigmoidoscop flexibil dureaza aproximativ 15 minute. Daca este recoltat tesut pentru biopsie poate dura mai mult.
Dupa sigmoidoscopie posibil sa resimtiti un usor disconfort abdominal, sa va simtiti balonati sau sa manifestati flatulenta cateva ore pana cand veti elimina aerul din colon. Mersul pe jos poate ameliora orice disconfort. Veti putea reveni imediat la dieta si activitatile obisnuite.
Posibil sa observati prezenta unei mici cantitati de sange in urma primului scaun dupa investigatie. Acest lucru nu este un motiv de alarma. Consultati medicul daca veti observa prezenta sangelui sau a cheagurilor de sange in timpul eliminarii scaunului, daca aveti dureri abdominale persistente, febra mai mare de 38 C.
Efectele secundare sunt efectele nedorite, care ar putea fi prezente temporar dupa procedura. Dupa o sigmoidoscopie flexibila este posibil sa aveti unele dureri usoare si disconfort. Abdomenul posibil sa fie umflat din cauza aerului care a fost pompat in intestin. Situatia se va imbunatati dupa aproximativ o ora.
Complicatiile se refera la problemele care ar putea sa apara pe parcursul sau dupa incheierea procedurii. Complicatiile posibile ar putea fi:
Medicul va evalua rezultatele sigmoidoscopiei flexibile si apoi i le va impartasi pacientului.