Peristaltismul intestinal si magneziul

Generalitati

Miscarile spontane peristaltice ale stomacului sunt cele utilizate in procesul digestiei, care ajuta la deplasarea alimentelor prin stomac si prin sfincterul piloric spre duoden.

Acest proces este mentinoat ca motilitate intestinala. Motilitatea gastrica excesiva provoaca durere, care este, de obicei, tratata cu medicamente antispastice.

Peristaltismul intestinal

Sistemul digestiv functioneaza prin impingerea produselor alimentare prin tuburile musculare ale esofagului, stomacului si intestinelor.

Miscarile peristaltice deplaseaza mancarea si o amesteca impreuna cu acidul din stomac, mucus si sucurile digestive, ce contin enzime care descompun nutrientii inainte ca acestia sa fie absorbiti. In esofag, stomac si intestinul subtire peristaltismul este relativ continuu. Peristaltismul care presupune deplasarea deseurilor spre intestinul gros apare doar de cateva ori pe zi.

Rolul magneziului in organism

Magneziul este un mineral esential pentru corpul oricarei perosane. Nivelul adecvat de magneziu este important pentru rezistenta osoasa, invatare si memorie, functia cardiaca si reactii biochimice. Supradozajul de magneziu apare in mod special din cauza utilizarii de suplimente alimentare si laxative care contin magneziu.

Surse excesive de magneziu

Cele mai multe dintre produsele alimentare contin un anumit nivel de magneziu. In plus, magneziul se poate adauga in alimentele procesate. Nu exsta nicio limita superioara tolerabila pentru magneziul dietetic: surplusul de magneziu este eliminat prin scaun.

Stereatul de magneziu precum si substantele chimice conexe sunt folosite pentru prelucrarea si filtrarea mai multor suplimente alimentare si medicamente gasite, atat sub forma de pulbere, cat si pilule. Utilizarea unor cantitati mari de suplimente alimentare de magneziu, poate perturba peristaltismul si pot avea ca efect greata, crampele, diareea si disconfortul intestinal.

Consecinte

Magneziul cauzeaza contractarea sporadica a intestinelor. Acest lucru impiedica o digestie optima, intrucat acidul din stomac si sucurile digestive nu sunt corect amestecate cu alimentele.

In cazul in care o cantitate mare de suplimente alimentare sau medicamente sunt luate intr-o singura doza, acestea vor fi impinse prin intestine, inainte de a putea fi absorbite. Se recomanda ca suplimentele alimentare sa fie administrate cu pauze pe parcursul unei zile, alaturi de mese, pentru a se preveni disconfortul gastro-intestinal.

Tulburarile de motilitate intestinala

Tulburarile de motilitate intestinala se refera la contractiile intestinale anormale, cum ar fi spasmele intestinale si paralizia. Acestea pot include o varietate de tulburari in cadrul carora intestinul si-a pierdut capacitatea de a-si controla activitatea musculara din cauze endogene si exogene. Astfel de tulburari pot fi primare sau secundare si se pot manifesta intr-o varietate de moduri, inclusiv urmatoarele:

La modul general, orice modificare in tranzitul produselor alimentare si secretiilor tractului digestiv poate fi considerata o tulburare de motilitate intestinala.