Literal, spondiloza inseamna rigidizarea sau fixarea unor blocuri osoase de coloana vertebrala, in urma unor modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale.
Specific spondilozei este aparitia pintenilor ososi si degenerarea discurilor intravertebrale. Totalitatea modificarilor caracteristice spondilozei, in zona coloanei vertebrale, sunt frecvent mentionate ca osteoartrita. Spondiloza coloanei vertebrale lombare se refera la modificarile degenerative cum ar fi osteoartrita si degenerarea discurilor intravertebrale in partea inferioara a spatelui.
Spondiloza poate fi localizata, atat in partea superioara sau cervicala a coloanei vertebrale, dar poate afecta si coloana vertebrala lombara.
Spondiloza lombara si cea cervicala sunt cel mai frevent intalnite. Spondiloza toracica nu determina simptome. Spondiloza lombosacrala este spondiloza care afecteaza, atat coloana vertebrala lombara, cat si coloana vertebrala sacrala.
Exista mai multi termeni medicali care suna similar cu spondiloza si sunt adesea confundati cu aceasta, inclusiv:
Spondiloza este un fenomen specific imbatranirii. Cu inaintarea in varsta, oasele si ligamentele coloanei vertebrale se uzeaza si se formeaza osteofite (osteoartrita). Discurile intravertebrale degenereaza si se slabesc, fapt ce paote duce la hernie de disc si umflarea discurilor. Spondiloza este frecvent intalnita. Simptomele conditiei sunt deseori raportate intre varstele 20-50 de ani.
Multe dintre persoanele diagnosticate in urma radiografiilor cu raze X, cu spondiloza, nu au niciun simptom. De fapt, spondiloza lombara este prezenta la 27-37% dintre persoanele fara simptome. La unele dintre persoane, spondiloza cauzeaza dureri de spate si dureri de gat din cauza compresiei nervoase (nervi presati sau ciupiti).
Compresia nervului este provocata de discurile bombate si de pintenii ososi de pe suprafata articulatiilor, care determina ingustarea cavitatilor din care nervii ies din canalul spinal. Chiar daca pintenii ososi nu sunt destul de mari pentru a presa sau ciupi direct un nerv, umflarea discurilor poate declansa inflamatii locale si sensibilizarea nervilor de la nivelul coloanei vertebrale.
Hernia de disc poate impinge ligamentele existente la nivelul coloanei vertebrale si poate cauza dureri. Cand nervii sau noi vase de sange sunt stimulate sa creasca in dimensiuni ca urmare a presiunii, poate sa rezulte durerea cronica. Local apar durerea, sensibilitatea si spasmele musculare.
Simptomele spondilozei sunt localizate in zona afectata, de obicei, spate sau gat. In cazul in care o hernie de disc ciupeste un nerv, durerea se poate manifesta zi de zi.
O hernie de disc mai grava, la nivelul coloanei vertebrale lombare, poate cauza compresie a unui nerv si durere locala, care se depalseaza in jos pe picior. Aceasta se numeste sciatica. Durerile de spate cauzate de bombarea discurilor se accentueaza atunci cand bolnavul sta multe ore in picioare sau in sezut, cand se apleaca inainte si, se imbunatatesc in timpul mersului sau cand este modificata pozitia dureroasa.
Durerile de spate din cauza osteoartritei fatetelor articulatiilor, se inrautatesc in timpul mersului si cand bolnavul sta in sezut si, se amelioreaza cand se apleaca inainte.
Simptomele de amorteala si furnicaturi pot fi resimtite in cazul in care este blocat un nerv. Cand un nerv este grav lezat, apare si slabiciunea extremitatilor. Daca hernia de disc preseaza maduva spinarii posibil sa apara mielopatia caracterizata de prezenta amortelilor, furnicaturilor si a slabiciunii.
De exemplu, daca un disc este herniat destul de serios si este localizat in zona coloanei cervicale, acesta ar putea cauza mielopatie cervicala si s-ar putea manifesta amorteala, furnicaturi, slabiciune in zona bratelor si, eventual a picioarelor.
Diagnosticul de spondiloza se va pune in urma radiografiei cu raze X, scanare CT sau RMN. Motivele reevaluarii medicale pot include urmatoarele situatii:
Diagnostiul de spondiloza se va face cu ajutorul radiografiei cu raze X, RMN sau CT. Razele X pot semnala pintenii ososi de la nivelul vertebrelor coloanei vertebrale, ingrosarea fetelor articulare si ingustarea spatiilor discului intravertebral.
In urma CT a coloanei vertebrale se va vizualiza in detaliu coloana vertebrala si se va diagnostica ingustarea canalului spinal.
RMN este o investigatie scumpa, dar arata in detaliu coloana vertebrala si este folosita pentru vizualizarea discurilor intrervertebrale, inclusiv a herniei de disc daca este prezenta. Un RMN poate fi utilizat pentru vizualizarea vertebrelor, fetelor articulatiilor, nervilor, ligamentelor de nivelul coloanei vertebrale si poate constata daca un nerv este ciupit.
Nu exista niciun tratament pentru a inversa procesul spondilozei, intrucat acesta este un proces degenerativ. Tratamentul tinta va viza ameliorarea durerilor de spate si de gat, fiind similar cu cel pentru ameliorarea acestor tipuri de dureri. Exista mai multe tipuri disponibile de tratament: medicamente, autoingrijire, exercitii fizice, fizioterapie si terapii adjuvante, proceduri minim invazive si chirurgia.
Masuri de autoingrijire la domiciliu pentru spondiloza
Autoingrijirea la domiciliu este importanta, intrucat durerile se pot ameliora sau trata dupa cateva zile. Expertii au constatat ca repausul la pat prelungeste timpul de recuperare. Prin urmare, se recomanda sa se continue activitatile normale sau aproape normale. Totusi, nu se va face nicio actiune care ar putea exacerba problema, cum ar fi ridicarea de greutati. Unii oameni au constatat ca aplicatiile locale cu gheata sau caldura ar putea fi de ajutor pentru durerile de spate si de gat cauzate de spondiloza.
Dormitul pe timp de noapte cu o perna intre picioare poate fi de ajutor pentru cei care sufera de dureri localizate in partea inferioara a spatelui.
Fizioterapia, exercitiile fizice si terapii adjuvante pentru spondiloza
Medicul ar putea sa va prescrie fizioterapie pentru spate sau durerile de gat care nu trec de la sine, dupa cateva saptamani. Fizioterapia este adesea prescrisa pentru durerile cronice de spate sau durerile musculare de gat, pentru tonifiere si consolidarea conditiei fizice. Fizioterapeutii vor recomanda exercitii specifice bolnavului, care daca vor fi efectuate zi de zi vor ajuta la intarirea muschilor spatelui, a celor abdominali si vor preveni durerile recurente. Exercitiile fizice facute in mod regulat, in mod special mersul pe jos si yoga, s-au dovedit stiintific a fi benefice pentru durerile cronice de spate.
Injectiile si procedurile minim invazive pentru spondiloza
Alte proceduri pentru spate si gat includ injectarea a diverse preparate medicamentoase intradiscal (injectii cu cortizon injectat intr-un disc intravertebral), injectii steroidice, cu anestezice sau cu ambele in zonele de declansare a durerii, injectii in articulatiile sacroiliace, injectii cu steroizi in muschii piriformis in cazul sindromului piriformis si denervare prin radiofrecventa (distrugerea nervilor durerosi cu ajutorul unui curent de radiofrecventa).
Interventia chirurgicala in cazul pacientilor cu dureri cronice de spate este controversata deoarece, desi unele studii au demonstrat ca operatia poate ameliora durerea si scad sansele unei persoane de a suferi dizabilitati, altele au dovedit ca nu exista nicio imbunatatire comparativ cu tratamentul nechirurgical, cum ar fi terapia fizica si managementul durerii.
Multi bolnavi continua sa aiba dureri cronice de spate si dupa operatie. Interventia chirurgicala este rareori necesara bolnavilor cu dureri acute de spate, cu exceptia cazului in care se dezvolta probleme neurologice degenerative. Majoritatea celor care sufera de spondiloza au constatat ca simptomele bolii s-au imbunatatit considerabil dupa tratamentul medicamentos si fizioterapie, in termen de cateva zile pana la cateva saptamani de la debutul durerilor de spate.
Chirurgia este efectuata uneori in cazurile acute de sciatica, atunci cand apar probleme nervoase, cum ar fi slabiciunea si amortelile care se agraveaza si, in cazul sindromului cauda equina.
Interventia chirurgicala de decompresie a coloanei vertebrale este un termen general folosit pentru a descrie diverse proceduri chirurgicale, care sunt efectuate pentru a diminua presiunea asupra nervilor coloanei vertebrale din cauza stenozei spinarii, discurile vertebrale herniate sau stenoza foraminala. Printre tehnicile frecvent utilizate de decompresie se numara:
Principalele complicatii ale coloanei vertebrale sunt durerea sacrala, lombara sau cervicala. Durerile de spate sau de gat cauzate de spondiloza nu sunt accentuate, dar unele persoane pot manifesta dureri cronice. Este neobisnuit in cazul spondilozei sa se intalneasca disfunctii neurologice grave ca urmare a compresiei nervoase.
In timp, modificarile degenerative ale spondilozei pot cauza stenoza spinala, in cazul in care canalul spinal se ingusteaza, iar presiunea asupra coloanei cervicale va fi accentuata. Prin urmare, stenoza gatului sau a coloanei cervicale poate fi o complicatie a spondilozei.
In cazul sindromului cauda equina, nervii din partea inferioara a coloanei vertebrale sunt comprimati de un disc intravertebral sau de o masa. Aceasta este o complicatie rara a spondilozei, care poate provoca grave probleme nervoase.