Colecistul

Generalitati

Vezica biliara (colecistul) este un organ de mici dimensiuni, in forma de para, situat chiar sub ficat, in cadranul din partea dreapta sus a abdomenului. Principala sa functie este de a colecta si de a concentra bila pe care organismul o foloseste pentru digestia grasimilor.

Problemele veziculei biliare si ale sistemului biliar cel mai frecvent intalnite sunt:

- inflamatia veziculei biliare si a cailor biliare
- spasme musculare si/sau contractia slaba a peretelui veziculei biliare
- pietre care se formeaza in vezicula biliare si/sau ductele biliare
- obstructia fluxului de bila.

Afectiuni ale colecistului

Calculii biliari (litiaza biliara) - Din motive neclare, substante din bila se pot cristaliza in vezicula biliara formand calculii biliari.

Colecistita - Inflamatia veziculei biliare este cauzata, de cele mai multe ori, din cauza unei pietre la vezicula biliara. Colecistita poate determina durere severa, febra si poate necesita interventie chirurgicala atunci cand inflamatia reapare.

Cancerul veziculei biliare - Desi rar, cancerul poate afecta vezicula biliara.

Pancreatita biliara - Unele pietre ale veziculei biliare blocheaza ductele care dreneaza pancreasul. In acest caz rezulta inflamatia pancreasului.

Cand se va consulta urgent medicul

In cazul in care vezicula biliara sau ductele biliare sunt infectate ori blocate de namol, pietre, pot surveni simptome acute, severe. Printre acestea se numara:

Tratament

Colecistectomia - Presupune indepartarea veziculei biliare, fie pe cale laparoscopica sau prin laparatomie.

Antibiotice - Infectia poate fi prezenta in timpul colecistitei. Desi antibioticele nu vindeca, de obicei colecistita, acestea pot preveni raspandirea infectiei.

Chimioterapia si radioterapia - Dupa o interventie chirurgicala pentru tratarea cancerului de vezicula biliara se va face chimioterapie si radioterapie pentru a preveni recidiva cancerului.

Acid ursodeoxicolic - Persoanele care sufera de calculi biliari si nu sunt candidati potriviti pentru interventia chirurgicala vor urma acest tratament, pe cale orala. Acidul ursodeoxicolic poate ajuta la dizolvarea calculilor biliari mici de colesterol si poate diminua simptomele. O alta solutie orala cu efect similar se numeste chenix.

Litotritia extracorporeala cu unde de soc - Socurile de inalta energie sunt proiectate de o masinarie prin peretele abdominal si sparg din exterior calculii biliari. Litotripsia sau litotritia extracorporeala functioneaza cel mai bine in cazul in care sunt prezenti doar cativa calculi biliari de mici dimensiuni.

Dizolvare cu solvent - Aceasta este o procedura de tratament care presupune introducerea unui ac prin piele, in vezicula biliara. Vor fi injectate substante chimice care vor dizolva calculii biliari.

Probleme care pot masca tulburarile veziculei biliare

Aceste tipuri de probleme includ: