Constipatia si hemoroizii

Generalitati

Constipatia este strans legata de obiceiurile alimentare ale unei persoane si este una din cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor. Se poate spune ca o persoana este constipata daca merge rareori la toaleta si in cazul in care miscarile intestinului nu urmeaza un model prestabilit.

O alta caracteristica este prezenta unui scaun mic in volum dar tare si uscat, dificil de eliminat. Acest lucru implica fortare in timpul tranzitului intestinal si poate duce la ruperea sfincterului (deschiderii anusului) si a cicatrizarii peretilor anali.

Daca un astfel de scenariu se repeta perioade lungi de timp, se vor dezvolta hemoroizii.

Constipatia si hemoroizii o combinatie dureroasa

Exista, in general, doua tipuri de hemoroizi, ambele asociate cu constipatia hemoroizii interni si hemoroizii externi. In cazul ambelor forme cel mai des este intalnita fortarea intensa in timpul eliminarii scaunului.

Hemoroizii externi sunt de fapt vene umflate, localizate in zona inferioara a anusului si rectului. In cele mai multe dintre cazuri in scaun se va observa prezenta sangelui de culoare rosu aprins. Hemoroizii interni sunt hemoroizi care apar in interiorul anusului care nu pot fi vizualizati cu usurinta.

In unele cazuri o portiune din mucoasa intestinala va putea fi observata la deschiderea anusului (prolaps rectal). Cand se intampla acest lucru si situatia se agraveaza, ar putea fi necesara interventia chirurgicala pentru reparea mucoasei intestinale.

Cum poate fi prevenita aparita hemoroizilor

Riscul aparitiei hemoroizilor poate fi prevenit prin evitarea constipatiei. Persoanele care nu sufera de constipatie, rareori dezvolta hemoroizi. De aceea este foarte important sa se evite sau sa se trateze constipatia.

Masurile care se pot lua in acest scop sunt consumul de alimente bogate in fibre, exercitii fizice si consum adecvat de lichide. De asemenea, ar trebui sa se excluda utilizarea de medicamente si suplimente alimentare care predispun la aparitia constipatiei, medicamentele pentru tratarea problemelor cardiovasculare, antidepresivele, medicamentele pentru tratarea bolii Parkinson, antiacide, tranchilizante, suplimente de fier si calciu.

In cazul in care constipatia persista se va consulta medicul pentru o schema de tratament personalizata.

Ameliorarea hemoroizilor

Daca aveti deja hemoroizi, puteti ameliora disconfortul astfel:

- aplicati un pachet de gheata, compresa rece sau crema de alun pe hemoroizi pentru a reduce inflamatia si durerea.

- faceti bai locale relaxante. Puneti ulei si saruri de baie in cada (lavanda, musetelul, cimbrul, sunt recomandate, de asemenea).

- faceti 50-100 repetari ale exercitiilor kegel, zilnic pentru a imbunatati fluxul sanguin in zona afectata de hemoroizi

- evitati sa stati asezati pe suprafete dure si folositi perne moi cand stati asezati pe scaun.

- o arbordare radicala dar functionala este impingerea hemoroizilor inapoi in anus. Acest lucru depinde de intensitatea si severitatea durerii. Ungeti un deget si impingeti inapoi, delicat, hemoroidul. Strangeti anusul pentru cateva momente si incercati sa nu impingeti inapoi in exterior hemoroidul.