Doua cursuri in sistem e-learning, gratuite si acreditate de Colegiul Medicilor din Romania, formeaza medici de familie, pediatri si psihiatri, in depistarea timpurie a autismului.
Cursul „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist” (14 credite EMC) este adresat medicilor de familie si pediatrilor iar cursul „Tulburarile de spectru autist”, (18 credite EMC) se adreseaza in special medicilor de psihiatrie pediatrica si neuropsihiatrie infantila, care pot obtine cunostinte noi privind criteriile de diagnosticare TSA, diagnosticul diferential si principiile de tratament ale TSA.
Cursurile au fost elaborate de Fundatia Romanian Angel Appeal sub coordonarea Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi si au la baza expertiza unor specialisti recunoscuti in TSA, printre care Prof. Dr. Iuliana Dobrescu, sef al Catedrei de Psihiatrie si Psihologie a Copilului si Adolescentului, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti, Dr. in stiinte medicale Simona Macovei, specilizat in Psihiatria Copilului si Adolescentului si Dr. Mariana Lungu, Medic Primar de medicina generala / medicina de familie, la Centrul de Plasament “C.A. Rosetti” din cadrul DGASPC Iasi.
Cursurile pot fi accesate si parcurse pe site-ul www.tsa.medability.ro.
Cele doua programe de formare cuprind cate 12 capitole, plus o prezentare de caz (pentru cursul „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist”) si ofera informatii complete si actualizate, privind diagnosticarea precoce a tulburarilor de spectru autist, criteriile de diagnosticare a TSA, instrumentele de screening validate stiintific, referirea cazurilor cu diagnostic prezumptiv, pricipii ce stau la baza tratamentului comorbiditatilor in TSA.
Formarea se desfasoara exclusiv on-line si cuprinde: instruire teoretica, testare si certificare, precum si asigurarea suportului tehnic pentru cursanti.
Odata cu parcurgerea celor doua module, cursantii dobandesc mai multe cunostinte asupra tulburarilor de spectru autist, pot recunoaste semnele clinice ale afectiunii, pot realiza examene clinice si paraclinice pentru depistarea TSA si pot efectua teste specifice de screening in vederea depistarii precoce.
„Ne-am propus ca, pana in septembrie 2013, sa formam cel putin 1200 de medici de familie, in diagnosticarea tulburarii de spectru autist”, declara Adelaide Katerine Tarpan, Fundatia Romanian Angel Appeal, Manager de proiect. Din septembrie 2011, cand au fost lansate, la cursuri s-au inscris deja 1349 de medici iar 516 medici le-au absolvit.
Cursurile sunt in continuare deschise profesionistilor.
Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce se manifesta fie la nastere, fie la varsta de 18 – 24 de luni a copilului. In Romania, daca in anii ’80- ’90 se diagnosticau 20 – 25 cazuri anual, astazi la Spitalul Al. Obregia din Bucuresti, sunt evaluate 10 – 15 noi cazuri de autism saptamanal.
Cursurile „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist” si „Tulburarile de spectru autist” sunt sustinute in cadrul proiectului „Si ei trebuie sa aiba o sansa! – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist”, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Proteciei Sociale – Direcia Generala Protecia Copilului (DGPC) si Asociaia de Psihoterapii Cognitiv Comportamentale din Romania (APCCR) si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”.
Prin implementarea acestui proiect, Fundaia Romanian Angel Appeal si-a propus cresterea sanselor de integrare sociala a persoanelor cu autism din Romania, prin diagnosticarea precoce si accesul servicii de asistenta specializata.
Pentru toate detaliile va invitam sa vizitati www.autism.raa.ro.