Joggingul este o activitate fizica recomandata pentru mentinerea unei stari optime de sanatate, deoarece sustine activitatea cardiovasculara si tonifica musculatura. Joggingul regulat este indicat pentru imbunatatirea conditiei fizice si ofera si alte beneficii pentru sanatate, inclusiv beneficii mentale, cum sunt relaxarea si reducerea anxietatii.
Cel mai important aspect pentru unele persoane privind aceasta activitate, este ca joggingul este de ajutor pentru eliminarea kilogramelor in plus si este o modalitate perfecta de a avea o silueta de invidiat.
Alergarile regulate sunt o modalitate buna de a va imbunatati viata atat fizic cat si mental, dar multi oameni sunt ingrijorati cu privire la prejudiciile pe termen lung care ar putea sa apara la nivelul articulatiilor (genunchii, gleznele si coapsele) ca rezultate ale jogging-ului.
- Imbunatateste profilul lipidic - Un beneficiu pentru sanatate care poate fi dobandit prin jogging este cresterea semnificativa a colesterolului bun din sange, lucru benefic deoarece valorile ridicate ale HDL-ul poate duce la obtinerea de beneficii cardioprotectoare.
Persoanele care dispun de niveluri crescute ale colesterolului rau, pot prezenta un risc semnificativ accentuat de ateroscleroza si boli cardiovasculare.
- Un alt motiv pentru care jogging-ul ar putea fi benefic pentru sanatate este acela ca poate imbunatati sensibilitatea la insulina. Acest aspect este important pentru sanatate, pentru o reglementare adecvata a glucozei din sange care impiedica excesul de zahar sa ramana in sange si sa provoace daune.
In cazul in care rezistenta la insulina este accentuata, se poate declansa diabetul, ceea ce face din jogging o metoda eficienta pentru prevenirea diabetului si mentinerea unui nivel sanatos de glucoza in sange.
- Imbunatateste functia cognitiva - Un alt beneficiu al jogging-ului pentru sanatate este acela ca poate imbunatati functia cognitiva. Conform unor studii de specialitate, exercitiile fizice printre care si joggingul determina organismul sa produca cantitati mai mari de substanta cunoscuta sub numele de factorul neurotrofic din creier, care imbunatateste memoria si functionarea generala a creierului.
Pentru cei cu risc mare de boli neurodegenerative, acest lucru poate fi benefic, iar joggingul ramane o alegere excelenta pentru oricine doreste sa-si imbunatateasca functia cognitiva.
- Afectarea articulatiilor - Pericolul primar al jogging-ului il reprezinta deteriorarea in timp a articulatiilor. Pot fi afectati mai ales genunchii, dar exercitiile cu impact mare pot tensiona soldul si gleznele. De fiecare data cand faceti un pas, in timpul jogging-ului, piciorul loveste soldul cu toata greutatea corporala.
Pasul facut in timpul mersului de exemplu, nu expune articulatiile la acelasi nivel de impact ca si in cazul alergarii. Chiar si mersul pe jos ofera insa la randul sau, beneficii comparabile cu ale joggingului, pentru sistemul cardiovascular si pentru sanatatea muschilor si a oaselor.
In timp ce genunchii si soldurile absorb cea mai mare parte a socului atunci cand faceti jogging, picioarele sunt supuse si ele la un nivel ridicat de impact.
- Aparitia bataturilor, veziculelor si crampelor musculare, se pot numara printre efectele negative ale jogging-ului. Afectiunile potential grave pot include fasciita plantara, o inflamatie dureroasa a talpii, si metatarsalgia (durere sau tensiune in partea din fata a talpii).