Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational.
Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive.
Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial.
Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei.
Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si repartizarea acestora corespunzator la fiecare masa. Carbohidratii influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive.
Aceste substante nutritive, care sunt esentiale pentru organism, includ:
- fructele si legumele dulci
- laptele si produsele derivate din lapte
- fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul)
- dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri).
Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea valorii glicemiei.
Alimentele care au in compozitie zahar au de obicei pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele), ca de exemplu painea. Contrar informatiilor vehiculate persoanele cu diabet zaharat gestational pot consuma alimente care contin zahar. Cu toate acestea daca in dieta unei persoane cu diabet zaharat predomina alimentele cu concentratie crescuta de carbohidrati, probabil ca acea persoana nu consuma de ajuns alte alimente mai bune din punct de vedere nutritiv.
Masurarea carbohidratilor ajuta la cunoasterea cantitatii de carbohidrati din alimentele consumate in timpul unei mese. Cu cat se consuma mai multi carbohidrati la o masa, cu atat mai mult nivelul glicemiei va creste postprandial. Masurarea carbohidratilor este de ajutor si in urmatoarele situatii:
- la persoanele care isi administreaza insulina inaite de masa, la care medicul specialist nutritionist doreste sa adapteze doza de insulina la numarul de grame de carbohidrati consumati in timpul mesei
- chiar si la persoanele care nu sunt in tratament cu insulina pentru echilibrarea diabetului, este necesara masurarea carbohidratilor pentru a cunoaste cantitatea de carbohidrati necesara la fiecare masa si pentru a preveni nivelul ridicat al glicemiei postprandial
- cand medicul specialist recomanda unui pacient doze de insulina cu actiune rapida corespunzatoare cantitatilor de carbohidrati consumati la fiecare masa. (Deseori, medicul specialist recomanda femeii insarcinate cu diabet zaharat administrarea unei 1 unitati de insulina cu actiune rapida pentru fiecare 10 grame de carbohidrati)
- se recomanda consumul unei cantitati de carbohidrati pe zi stabilite de medicul specialist si repartizarea acesteia corespunzator numarului de mese dintr-o zi, pentru a mentine nivelul glicemiei in limite de siguranta, prevenind astfel hipo sau hiperglicemia, care pot cauza urgente medicale.
Nivelul crescut al glicemiei favorizeaza aparitia complicatiilor care pot afecta atat sanatatea femeii insarcinate cat si a fatului.
In continuare sunt enumarate metodele care ajuta la masurarea carbohidratilor din alimentele consumate si repartizarea acestora de-a lungul intregii zile:
- mese la intervale regulate
- cel putin 3 mese principale pe zi, care sa contina o cantitate crescuta de carbohidrati.
- aceste mese trebuiesc planificate la aceeasi ora in fiecare zi. Pentru mai multe sugestii de dieta poate fi consultata cartea de bucate, putandu-se astfel stabili mesele principale (ca de exemplu cina). Se pot prepara cantitati mai mari de mancare, iar mancarea ramasa poate fi pastrata la frigider pentru mesele urmatoare. Se poate face chiar o lista cu meniul dintr-o zi si aceasta sa fie expusa pe frigider.
Masurarea carbohidratilor
Masurarea carbohidratilor si respectarea unei diete echilibrate prin:
- sfatuirea cu un nutritionist. Nutritionistul poate ajuta persoana cu diabet zaharat sa isi stabileasca cantitatea totala de carbohidrati pe zi precum si numarul de carbohidrati consumati la fiecare masa sau gustare
- folosirea unei carti in care este prezenta lista alimentelor si continutul acestora in carbohidrati
- consumarea unor unitati glucidice (UG) de carbohidrati din alimente. Fiecare portie sau unitate glucidica (UG) contine aproximativ 15 grame de carbohidrati.
Alimentele care contin carbohidrati nu trebuie cantarite sau masurate de fiecare data, insa la inceput cantarirea sau masurarea alimentelor care contin carbohidrati ajuta la deprinderea persoanei cu cantitatea din fiecare aliment care reprezinta o unitate glucidica (UG) de carbohidrati.
- calcularea fiecarui gram sau portie de carbohidrati. In cazul unei glicemii crescute postprandial, persoana cu diabet poate ajusta cantitatea de carbohidrati, eliminand sau scazand o parte din gramele de carbohidrati consumati in timpul acelei mese
- consumul unor portii standard de alimente care contin proteine. Alimentele care contin proteine (carnea si branza), nu contin o cantitate importanta de carbohidrati, astfel incat nu e necesar sa fie masurati carbohidratii din componenta alimentelor proteice; cu toate acestea, este necesara consumarea unei cantitati corespunzatoare de proteine. Fiecare pacient trebuie sa consulte medicul specialist nutritionist pentru a stabili cantitatea de proteine ce pot fi consumate
- restrictia consumului de grasimi. O dieta echilibrata contine o cantitate redusa de grasimi, in special la persoanele cu obezitate. Este necesar consultul unui nutritionist pentru a stabili cantitatea de grasimi ce pot fi consumate.
Alte sugestii folositoare pentru masurarea carbohidratilor sunt:
- citirea etichetelor de pe alimente pentru a cunoaste continutul acestora in carbohidrati. Trebuie citite cu atentie etichetele alimentelor pentru a stabili ce cantitate din aliment contine o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- verificarea nivelului glicemiei si tercerea acesteia intr-un caiet de autocontrol. La vizitele periodice efectuate la nutritionist sau la educatorul in stabilirea dietei, sau oricand persoana cu diabet zaharat considera ca are nevoie de o ajustare a dietei trebuie consultat caietul de autocontrol.
Pentru informatii suplimentare sunt puse la dispozitia persoanelor interesate carti si brosuri care ajuta la masurarea carbohidratilor, cantarirea si masurarea alimentelor precum si interpretarea etichetelor de pe alimentele. Cu toate acestea, este necesar consultul unui nutritionist sau a unui educator pentru stabilirea dietei adaptate nevoilor fiecarei persoane.
Etapa urmatoare
In urma informarii din carti, brosuri, internet sau alte materiale educative persoana respectiva este pregatita sa stabileasca numarul de mese si gustari pe zi, orarul acestora si cantitatea totala de carbohidrati pe zi. Pentru acestea trebuie consultat medicul specialist de nutritie si boli metabolice sau educatorul specializat in stabilirea dietei (acest rol ii revine asistentei medicale de specialitate). In cazul in care pacientul in urma informarii despre dieta are unele nelamuriri trebuie consultat medicul.
In cazul in care apar probleme in masurarea carbohidratilor sau in planificarea meselor trebuie cerut sfatul unui specialist. Daca in caietul de autocontrol sunt notate informatii suplimentare privind alimentele consumate si cantitatea la fiecare masa, se recomanda prezentarea acestuia medicului.