Cele mai cunoscute ceaiuri, indiferent ca este vorba despre cele care vor fi preparate din ierburi sau flori, sunt preparate din frunzele unui copac vesnic verde, cu denumirea botanica de camellia sinensis.
Chiar daca atinge o inaltime de 9 metri in salbaticie, pe plantatiile de ceai, planta are forma unui arbust, tuns in mod constant si nu va depasi maxim un metru, pentru a incuraja cresterea de noi frunze si pentru ca frunzele sa fie usor de cules.
Planta numita ceai creste doar in zonele cu clima calda, la altitudini care variaza de la niveul marii la 2000 de metri.
Cele mai bune ceaiuri sunt cele din plantele cultivate la altitudini mai mari, unde frunzele se maturizeaza mai lent si aroma este mai profunda.
In functie de altitudine, unei plante pentru ceai poate lua intre 2.5-5 ani pentru a fi gata de cules si comercializat.
Plantele pentru ceai produc foarte multe frunze, o floare asemanatoare cu camelia si un fruct.
Totusi doar din frunzele mici si tinere sunt culese pentru prepararea ceaiului - cele doua frunze si mugurele din partea de sus a fiecarui lastar tanar.
Noi lastari tineri vor creste in fiecare saptamana, dar vor trece saptamani pana cand vor creste frunzele din care se va face ceaiul. Frunzele noi sunt culese cu mana.
Toate plantele de ceai apartin aceleiasi specii numite sinensis camellia, dar conditiile de cultivare locala (altitudine, climat, sol, etc.) variaza, iar rezultatul este mai multe fruncte distinctive.
Modul in care frunzele sunt procesate, cu toate acestea este foarte important pentru dezvoltarea caracteristicilor individuale ale celor trei tipuri predominante de ceai verde, negru si maroniu.
Ceaiul verde este cel mai putin procesat si ofera mai multi antioxidanti numiti polifenoli, in special catechine care sunt considerate a oferi majoritatea beneficiilor pentru sanatate oferite de ceaiul verde.
Ceaiul verde se obtine prin trecerea rapida prin abur a frunzelor, atat doar cat au nevoie acestea pentru a se inmuia, evitand fermentarea si schimbarea culorii acestora.
Dupa acest proces frunzele sunt imprastiate si uscate cu aer cald sau prajite intr-o tigaie mai mare) pana cand devin crocante.
Rezultatul sunt frunzele galben-verzui de ceai verde, cu gust usor astrigent, apropiat de gustul frunzelor proaspete.
Secretul este ca ceaiul verde este bogat in polifenoli numiti catechine, in special epigalocatechine-galat (EGCG).
Acesta este un antioxidant puternic care pe langa faptul ca inhiba cresterea celulelor canceroase, le si distruge, fara a afecta testutul sanatos.
Ceaiul verde s-a dovedit eficient in scaderea nivelului de colesterol rau, inhiba formarea anormala a cheagurilor de sange.
Acest fapt are o importanta deosebita intrucat tromboza este principala cauza a atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale.
Exista o legatura stransa intre efectele consumului de ceai verde si paradoxul francez.
De ani de zile, cercetatorii erau nedumeriti de faptul ca, desi consuma o dieta bogata in grasimi, francezii au o incidenta mai mica a bolilor de inima, comparativ cu americanii.
Raspunsul: francezii consuma vin rosu, care contine resveratrol, un polifenol care limiteaza efectele negative ale fumatului si a dietei bogate in grasimi.
In urma unui studiu, cercetatorii au demonstrat ca EGCG este de doua ori mai puternic decat resveratrolul, fapt ce ar putea explica de ce numarul bolilor de inima in randul barbatilor japonezi este destul de scazut, chiar daca destul de multi sunt fumatori.
Totusi, de ce nu au si alte ceaiuri chinezesti aceleasi proprietati ca si ceaiul verde?
Ceaiul verde, maroniu si negru provin toate din frunzele aceleiasi plante sinensis camellia. Secretul consta in modul in care este prelucrat ceaiul verde.
Tratarea la abur a frunzelor de ceai verde impiedica oxidarea compusilor EGCG.
In contrast, frunzele de ceai negru si maroniu fermenteaza, fapt ce duce la convertirea EGCG in alti compusi care nu sunt la fel de eficienti in prevenirea si combaterea bolilor.
Noi dovezi in curs de cercetare, stipuleaza faptul ca ceaiul verde este util chiar si pentru persoanele care doresc sa slabeasca. In urma studiilor, s-a constatat ca barbatii care au folosit o combinatie de extract de ceai verde si cofeina au ars mai multe calorii decat cei care au utilizat cafeina sau placebol.
Ceaiul verde poate ajuta la tratarea si chiar poate preveni cariile dentare. Acesta poate ucide bacteriile care cauzeaza placa dentara.
Unele tipuri de ceai verde disponibile in comert sunt de slaba calitate. Recomandabil ar fi sa evitati produsele care nu sunt proaspete si sa alegeti branduri cunoscute.
Cu toate acestea, pentru a sti care este tipul de ceai verde potrivit pentru dvs. este suficient sa-l savurati.
Este recomandat sa incercati o gama variata de ceaiuri pentru a descoperi pe cel pe care il preferati.
Este posibil sa va placa ceaiurile verzi simple sau veti decoperi ca va este pe plac o gama variata de ceai verde.
Daca doriti sa cumparati de la un furnizor de ceaiuri online sau de la un magazin local, incepeti cu o mostra de ceai verde pentru a va convinge daca este ceea ce cautati.
Nu va temeti sa puneti intrebari pentru a afla care din ceaiurile verzi de pe piata sunt cele mai bune pentru dvs.- cele mai multe magazine de ceaiuri va vor ajuta cu placere sa alegeti acel produs care sa va satisfaca cerintele.
Asa cum s-a mentinonat mai sus, oamenii carora nu le place ceaiul verde nu au incercat nici o data un ceai verde simplu de calitate care a fost preparat in mod corect.
O greseala comuna este faptul ca in prepararea ceaiului verde se foloseste apa fiarta.
Desi in general, apa fiarta se foloseste pentru ceaiul negru, in cazul ceaiului verde, aceasta poate dauna proprietatilor ceaiului verde, dar si gustului sau.
Cel mai bun ceai verde se obtine atunci cand apa in care acesta va fi cufundat are aproximativ 70-80 grade Celsius.
Este important sa se evite cufundarea indelungata a ceaiului verde in cana, intrucat gustul acestuia va deveni amar.
Unele tipuri de ceaiuri ar trebui sa fie lasate in apa doar 20-30 de secunde in timp ce altele chiar si pana la patru minute.
Pentru ca temperatura de infuzare a ceaiului verde si timpul variaza, verificati instructiunile inscrise pe pachet.