Consumul de mezeluri si grasimi poate fi la fel de nociv pentru creier cum este si pentru inima.
In urma studiilor s-a confirmat legatura dintre grasimile saturate nesanatoase pentru inima si agravarea rezultatelor testelor congnitive la femeile mai in varsta.
De fapt, o dieta bogata in grasimi saturate pare sa accelereze declinul mental cu 5-6 ani comparativ cu o dieta saraca in aceste tipuri de grasimi.
Cercetatorii au analizat timp de patru ani un grup de femei pentru a constata care ar putea fi cauza unui eventual declin mental. S-a descoperit ca la femeile care au consumat grasimi saturate exista o probabilitate cu 60-70% sa se inregistreze declinul mental, comparativ cu cele care au consumat mai putine grasimi saturate.
Alimentele bogate in grasimi saturate, carne de vita, carne grasa de porc, carne de pasare consumata cu piele, unt, lapte integral si branza cu un continut ridicat de grasime sunt principalii vinovati.
Oamenii de stiinta inca studiaza modul in care grasimile afecteaza functia creierului, dar e binecunoscut faptul ca o dieta bogata in grasimi saturate poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a celor a vaselor de sange, dar si ca pot restrictiona irigarea creierului cu suficient sange, fapt ce ingreuneaza oxigenarea celulelor creierului si accesul substantelor nutritive necesare creierului.
Specialistii recomanda inlocuirea grasimilor saturate cu cantitati moderate de grasimi mononesaturate cum ar fi tipul de grasimi care se regasesc in uleiul de masline. Grasimile mononesaturate ajuta la combaterea valorilor crescute ale colesterolului si scad riscul declansarii bolilor de inima.
Modificarile dietetice in aceasta directie ar putea fi benefice si pentru sanatatea creierului. Alaturi de uleiul de masline, uleiul de canola, uleiul de arahide, uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan, avocado, untul de arahide, nucile si semintele contin grasimi mononesaturate sanatoase pentru organism.
Pe masura ce oamenii imbatranesc vor observa ca le va fi dificil sa-si reaminteasca nume proprii, dar pentru unii, modificarile sunt mai pronuntate decat pentru altii. Acesta manifestare ar trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Cea mai mare problema este ca ar putea fi un pas intermediar intre imbatranirea normala si boala Alzheimer.
Nu exista dovezi suficiente care sa afirme in mod concludent ca limitarea consumjului de grasimi saturate ajuta la prevenirea sau intarzierea tulburarilor cognitive usoare, dar cercetarile sugereaza ca acest lucru ar putea fi posibil.
Inlocuirea grasimilor saturate cu cele sanatoase va protejeaza in mod cert sanatatea inimii. In cazul in care doriti sa va pastrat si sanatatea creierului este suficient sa aveti grija de inima dvs.
Grasimile saturate nocive pot fi asimilate prin consumul de carne de vita si porc grase, de carne de pasare cu piele, lapte integral, unt si branza cu un continut ridicat de grasimi.
Sursele de grasimi mononesaturate sunt uleiurile de masline, canola, arahide, floarea soarelui, susan, avocado, unt de arahide, alune si seminte.
O dieta bogata in grasimi saturate poate contribui la aparitia bolilor cardiovasculare si ale creierului. Faceti un efort constient de a avea grija de creierul si inima dvs. Mancati mai sanatos pentru a trai mai mult!