Tratamentele pentru infertilitatea masculina

Generalitati

Infertilitatea in mod traditional este considerata ca fiind un inconvenient al femeilor, insa aproximativ unul din trei cazuri de infertilitate are la baza probleme ale barbatului.

Diagnosticul de infertilitate al persoanelor de sex masculin poate fi una din cele mai grele provocari cu care acestia s-ar putea confrunta.

Incapacitatea de a procrea este echivalenta cu privarea unui barbat de una dintre responsabilitatile sale primare. Din pacate, barbatii trebuie sa constientizeze faptul ca in anumite cazuri infertilitatea lor nu poate fi tratata, dar in alte situatii tratamentul specific poate oferi un ajutor real.

Detalii despre infertilitatea masculina

Spermatozoizii sunt produsi in testicule. Acestia sunt apoi depozitati in interiorul unei instalatii numita epididim care este localizata in partea superioara a fiecarui testicul. Spermatozoizii sunt alimentati de catre materialul seminal.

Cand un barbat ejaculeaza, aproximativ 150 de milioane de spermatozoizi sunt expulzati in exteriorul corpului, prin penis. Intregul proces depinde de nivelurile adecvate de testosteron si de alti hormoni precum si de schimbul corect de semnale catre si de la sistemul nervos.

In cazul ovulatei femeilor, ovulul este eliberat in uter o data pe luna. Acest lucru se intampla aproximativ in ziua a 14-a de la debutul menstruatiei. Contactul sexual care are loc in orice moment in perioada de ovulatie poate avea ca rezultat sarcina.

Daca activitatea sexuala are loc in orice alt moment, chiar si a doua zi dupa ovulatie, nu va rezulta conceptia. Cand un cuplu nu reuseste sa conceapa timp de 12 luni cu contact sexual neprotejat in perioada indicata mai sus, este recomandat sa fie evaluata fertilitatea celor doi parteneri. Daca varsta celor doi parteneri depaseste 30 de ani, evaluarea va avea loc dupa sase luni.

Cauzele frevente ale infertilitatii masculine

Chiar si barbatii pot suferi de infertilitate. Infertilitatea masculina este cel mai adesea rezultatul unei probleme a procesului de productie sau de deplasare a spermatozoizilor.

Oricare din urmatoarele situatii pot fi cauza numarului mic de spermatozoizi sau a spermei anormale:
- varicocelul - o colectie anormala de vene dilatate, mai sus de testicul - reprezinta aproximativ 38% din cazurile de infertilitate masculina
- testicul necoborat in scrot
- infectia la nivelul testiculelor (orhita), prostatei (prostatita) sau in alta parte a organismului, care provoaca febra
- chimioterapie pentru tratarea cancerului
- medicamente cum ar fi steroizii anabolizanti sau medicamentele pentru tratarea convulsiilor
- anormalii genetice
- tulburari hormonale.
In unele cazuri, aceste probleme pot fi tratate de la sine, dar in altele este necesar consultul si tratamentul medicului pentru a fi rezolvate.

Uneori, productia de sperma nu este o problema. Inconvenientul este ca sperma nu ajunge unde trebuie. La barbatii cu acest tip de infertilitate masculina sperma este normala, dar materialul seminal este anormal, scazut cantitativ sau nu exista deloc.

Cauzele acestui tip de infertilitate includ:
- ejacularea retrograda - materialul seminal este ejaculat in vezica urinara in loc sa iasa prin penis. De obicei, cauza o reprezinta o interventie chirurgicala anterioara.
- absenta conductelor principale prin care circula sperma, cunoscute ca vase deferete. Aceasta conditie este o problema genetica.
- obstructia - un obstacol poate sa intervina in orice loc pe traseul dintre testicule si penis.
- anticorpi antisperma - anticorpii pot ataca sperma normala a unui barbat in drumul acesteia catre ovul.

Investigatiile pentru infertilitatea masculina

Identificarea cauzei infertilitatii unui barbat este atat arta cat si stiinta. Primul pas este evaluarea de catre un medic specializat in infertilitatea sexului masculin. Expertii au metode diferite de abordare a acestor probleme, dar iata care sunt principalele teste la care va puteti astepta:

-Analiza spermei si a materialului seminal - Barbatul va oferi o proba de material seminal pe care expertii o vor evalua din punct de vedere al formei, motilitatii dar si a altor variabile.

In general, cu cat o cantitate mai mare de sperma este compusa din spermatozoizi de forma normala, cu atat fertilitatea este mai crescuta, dar exista si exceptii. Multi dintre barbatii cu un numar mic de spermatozoizi sau material seminal anormal sunt inca fertili, iar aproximativ 15% dintre barbatii infertili au sperma normala.

Suprinzator, absenta completa a spermatozoizilor din sperma (azoospermie) poate fi un lucru bun. Acest fenomen poate semnala un blocaj care poate fi corectat cu ajutorul unei interventii chirurgicale.

- Specialistul in infertilitate va face pacientului un examen fizic amanuntit in care va incerca sa depisteze daca este prezent varicocelul si va cauta indicii care ar putea semnala eventuale probleme hormonale.

- Evaluarea hormonala - Testosteronul dar si alti hormoni care sunt produsi in creier controleaza productia de sperma. Totusi, de cele mai multe ori, in 97% din cazuri, problemele principale nu sunt de natura hormonala.

-Biopsia testiculara - Aceata va fi indicata barbatilor care ejaculeaza cantitati foarte scazute de sperma sau atunci cand sperma nu este prezenta. Cu ajutorul biopsiei se poate demonstra daca un barbat are spermatozoizi sanatosi. Daca in testicule exista sperma sanatoasa, probabil este prezent un blocaj, undeva.

- Testarea genetica - Testele genetice pot identifica probleme specifice ale fertilitatii masculine. Expertii au opinii diferite legate de cazurile in care ar trebui facute testele genetice.

Infertilitatea masculina noi tratamente

Scopul final al tratamentului infertilitatii masculine este procreerea. In mod ideal, cauza infertilitatii este reversibila si poate avea loc conceptia in urma actului sexual natural. Iata cateva dintre cele mai des recomandate tratamente in cazul infertilitatii masculine:

- Varicocelul este tratat prin interventia chirurgicala de deblocare a venelor anormale. In urma acestei interventii va avea loc o imbunatatire semnificativa a fertilitatii.

- Tulburarile hormonale pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor sau prin interventii chirurgicale.

- Blocajele in traiectul strabatut de spermatozoizi poate fi corectat chirurgical.

In trecut, in cazul in care metodele de mai sus nu functionau, barbatii afectati sufereau pe tot parcursul vietii de infertilitate. In prezent, tehnicile de reproducere umana asistata ofera diverse optiuni.

In urma unora dintre aceste tratamente costisitoare care implica tehnologie de ultima ora sperma va fi introdusa in interiorul unui ovul. Prin intermediul acestor metode, conceptia va fi posibila chiar si pentru barbatii la care sperma este anormala sau in cantitati scazute. Intr-o prima faza, se colecteaza material seminal din testicul sau din sperma ejaculata cu ajutorul unui ac. Aceasta este apoi prelucrata si introdusa in ovul prin diferite metode.

- Inseminarea intrauterina - In momentul ovulatiei spermatozoizii sunt proiectati in sus, catre uter. Medicamentele sunt recomandate de obicei femeilor, pentru a creste numarul de ovule care vor fi eliberate.

- Fertilizarea in vitro - Spermatozoizii sunt amestecati cu multiple ovule recoltate de la femei intr-un vas de plastic. Ovulele fertilizate sunt apoi plasate in uter. Pentru succesul acestei proceduri este nevoie de sperma viabila.

- Injectarea intracitoplasmatica a spermei - Un singur spermatozoid este injectat cu un ac minuscul intr-un ovul. Ovulul fecundat este apoi implantat in uter. Tehnica poate fi efectuata atunci cand numarul de spermatozoizi este foarte mic sau acestia sunt anormali.

Specialistii afirma ca prin utilizarea mai multor astfel de tehnici, pe parcursul a catorva luni, cele mai multe dintre cupluri au sanse de 40-50% sa conceapa.

Tratamentul varicocelului

Varicocelul se refera la venele varicoase dilatate care apar la nivelul scrotului. Acesta este destul de des intalnit si afecteaza in general 15% dintre barbati si 40% dintre barbatii care sunt diagnosticati de infertilitate. Varicocelul apare cel mai des la testiculul stang.

Tratarea varicocelului se face pentru a imbunatati fertilitatea masculina. Aceasta se va face in general pe cale chirurgicala, abulatoriu, cu anestezie locala sau generala. Se va face o incizie mica in abdomen, aproape de locul unde testiculele au coborat initial prin peretele abdominal.

Alternativ poate fi utilizata si o procedura nechirurgicala numita embolizarea percutanata. Un cateter mic este introdus printr-o vena mare, in zona abdomenului sau a gatului si va fi impinsa catre varicocel.

La ce sa va asteptati dupa interventia chirurgicala

Tratarea varicocelului se va face abulatoriu, in general. Veti putea merge acasa in decurs de 4 ore de la operatia de rutina. Vor fi prescrise medicamente pentru calmarea durerii, timp de cateva zile dupa operatie.

Vor putea fi reluate atributiile normale in 1-2 zile dupa operatie si activitati complete vor putea fi sustinute la maxim o saptamana.

De ce este necesara tratarea varicocelului

Se considera ca varicocelul ridica temperatura testiculelor. Desi mecanismul prin care varicocelul afecteaza fertilitatea este defectuos inteles, se pare ca varicocelul deterioreaza sau chiar distruge sperma.

Tratarea varicocelului este de obicei efectuata pentru a imbunatati fertilitatea barbatilor care sufera atat de varicocel, dar au si o cantitate redusa de sperma.

Beneficiile tratarii varicocelului

Unii cercetatori au observat ca tratarea varicocelului creste sansele obtinerii unei sarcini, dar altii au constatat ca aceste posibilitati sunt aceleasi ca si in cazul cuplurilor care au ales sa nu nu apeleze la interventia chirurgicala pentru tratarea varicocelului.

Riscuri

Operatia pentru tratarea varicocelului ar putea implica urmatoarele riscuri:
- aparitia infectiei la locul interventiei chirurgicale
- acumularea de lichid in scrot (hidrocel), care va necesita drenaj
- leziuni ale arterelor sau nervilor din zona pubiana

Alte detalii despre interventia chirurgicala pentru tratarea varicocelului

Nu exista nici o dovada ca fertilitatea s-ar putea imbunatati dupa aceasta operatie. Totusi unii medici cred ca exista o legatura evidenta intre varicocelele mari si problemele materialului seminal.

De asemenea, este posibil ca interventia chirurgicala asupra varicocelului sa aiba efecte benefice asurpa calitatii materialului seminal si sa simplifice alte tratamente pentru infertilitate.

Varicocelele mici, care sunt vizibile doar in urma investigatiilor cu ultrasunete nu necesita interventie chirurgicala.

Tratamente la domiciliu pentru infertilitatea masculina

Exista masuri pe care le poate lua un barbat pentru a-si maximiza fertilitatea? Da.

In primul rand ar trebui sa evite consumul anumitor substante care i-ar putea scade sansele de a avea sperma viabila (marijuana, cocaina, tutun, exces de bauturi alcoolice). Barbatii ar trebui sa nu faca bai fierbinti si jacuzzi, intrucat temperaturile ridicate incetinesc productia de sperma.

Administrarea de testosteron sau orice alte medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi DHEA, poate afecta fertilitatea.

La unele persoane, interventiile chirurgicale nu au avut succes intrucat nu au oferit detalii specialistilor legate de consumul acestor medicamente. De asemenea, un stil de viata sanatos poate fi de ajutor (somnul si nutritia adecvate).

Inaintarea in varsta creste riscul aparitiei infertilitatii la barbati

Expertii au constatat ca majoritatea cuplurilor isi manifesta, din ce in ce mai des, dorinta de a avea copii la varste mai inaintate. Ca si in cazul femeilor, fertilitatea scade si la barbati.

Asa cum multe femei amana momentul in care vor face copii si sotii lor vor fi in aceeasi situatie. S-a constatat ca exista destul de multi barbati care doresc sa conceapa in jurul varstei de 50 de ani. Specialistii avertizeaza ca decizia nu este lipsita de riscuri. Rolul infertilitatii masculine a fost deseori trecut cu vederea.

Spre deosebire de femei, unii dintre barbati sunt constienti de impactul varstei lor asupra fertilitatii. Pana de curand, credinta populara era ca barbatii puteau sa conceapa copii la fel de usor la 78 de ani ca la 18, dar dovezile stiintifice demonstreaza alte lucruri.

In urma studiilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sansele unui barbat de a deveni tata, scad cu fiecare an care trece. Motilitatea, volumul si structura spermatozoizilor inregistreaza un declin pe masura ce un barbat inainteaza in varsta.