Cei care considera ca uleiul de peste are multiple calitati ar trebui sa se informeze suplimentar. Noi studii de laborator pun la indoiala avantajele generale ale folosirii uleiului de peste, mai ales proprietatea sa, de a preveni atacul de cord la persoanele care au risc de aparitie al bolilor cardiovasculare.
Suplimentele din ulei de peste s-au dovedit a fi unele din cele mai des utilizate medicamente dietetice din comert, in mare parte datorita cercetarilor medicale care au facut legatura intre dietele bogate in peste si posibilitatile scazute de dezvoltare a bolilor de inima.
Un nou raport de mare amploare, care grupeaza si analize din studii clinice, care implica mii de pacienti, a constatat ca administrarea de suplimente care contin acizi grasi omega-3 nu reduce riscul declansarii problemelor cardiovasculare ulterioare la bolnavii care sufera deja de afectiuni cardiovasculare.
Cercetarile au implicat doar studiile de cea mai buna calitate si au inclus un total de 20.485 de pacienti cu antecedente de boli cardiovasculare.
Bolnavii cardiaci din studiile clinice au fost tratati cu suplimente de ulei de peste purificat, timp de cel putin un an si scopul a fost sa se stabileasca daca acizii grasi omega-3 au avut vreun efect asupra riscului ulterior de probleme cardiovasculare majore, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral, angina pectorala si insuficienta cardiaca.
Analizele au constatat ca nu exista probe suficiente care sa demonstreze efectul de protectie impotriva evenimentelor cardiovasculare viitoare la un numar semnificativ de bolnavi de inima, subiecti din aceste studii.
Totusi, cercetatorii mentioneaza ca studiile cuprinse in analiza nu ar fi fost efectuate pe o perioada suficient de lunga de timp pentru a se dovedi efectul real al consumului constant de ulei de peste pe termen lung. De asemenea, s-a subliniat ca utilizarea uleiului de peste nu ar putea avea nici un efect protector la persoanele care nu au suferit vreodata de boli de inima.
In prezent, nu exista prea multe dovezi care sa confirme ca administrarea suplimentele cu ulei de peste protejeaza sau consolideaza sanatatea inimii la adultii sanatosi. In plus, specialistii sustin mai degraba consumul de peste decat cel al suplimentelor de ulei de peste.
Aceasta alternativa ar fi mult mai sanatoasa intrucat proteinele de peste sunt mai bune pentru sanatate decat cele din produsele alimentare prelucrate sau din carnea rosie. Din acest motiv, o dieta bogata in peste gras (cel putin doua portii pe saptamana) poate face diferenta pe termen lung.
- Mentinerea in limite normale a trigliceridelor.Valorile crescute ale trigliceridelor sunt asociate cu boli cardiovasculare si diabet zaharat netratat.
Pentru a reduce riscul aparitiei bolilor de inima medicii cred ca este important ca trigliceridele sa se pastreze in limite normale. Se recomanda de obicei intensificarea activitatii fizice si limitarea cantitatii de grasimi din dieta pentru a se reduce numarul trigliceridelor.
- Tratarea bolilor de inima. Uleiul de peste poate mentine sanatatea cardiovasculara a oamenilor care nu au suferit de boli de inima. Persoanele la care sunt deja prezente afectiuni ale inimii, pot sa scada riscul de deces din cauza acestora prin consumul de ulei de peste.
Desi nu toti cercetatorii sunt de acord, unii dintre acestia considera ca uleiul de peste ar putea fi mai eficient in reducerea numarului atacurilor de cord fatale decat un grup de medicamente folosit in mod frevent pentru scaderea colesterolului.
- Ameliorarea artritei reumatoide. Uleiul de peste singur sau in combinatie cu unele medicamente se pare ca ajuta persoanele cu artrita reumatoida sa depaseasca mai rapid rigiditatea articulara de dimineata.
In cazul celor care iau ulei de peste, ar putea fi necesara folosirea a mai putine medicamente pentru durere, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).
- Calmarea durerilor menstruale (dismenoree). Folosirea uleiului de peste in cobinatie cu vitamina B12 sau independent de aceasta, pare sa atenueze durerile menstruale si reduce nevoia calmante pentru durere, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene.
- Tratarea tulburarii de deficit de atentie si hiperactivitate la copii (ADHD). Se pare ca prin administrarea uleiului de peste se imbunatatesc abilitatile de gandire si comportament la copiii diagnosticati cu ADHD.
- Tratarea sindromului Raynaud. Exista unele dovezi ca utilizarea de ulei de peste poate imbunatati toleranta la temperaturi scazute la persoanele care au forma obisnuita a sindromului Raynaud, insa cei care sufera de sindromul Raynaud ca urmare a unei afectiuni numite scleroza sistemica progresiva se pare ca nu se pot bucura de beneficiile suplimentelor cu ulei de peste.
- Prevenirea declansarii accidentelor vasculare cerebrale. Consumul moderat de peste (o data sau de doua ori pe saptamana) se pare ca reduce riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral cu peste 27%. Totusi acest risc nu scade la cei care consuma prea putin peste si folosesc aspirina pentru preventia accidentelor vasculare cerebrale.
Pe de alta parte, consumul ridicat de peste (mai mult de 46 de grame pe zi) pare sa dubleze riscul aparitiei de accident vascular cerebral.
- Tratarea osteoporozei. Folosirea de ulei de peste ca monoterapie sau in asociere cu calciu si ulei de luminita de seara se pare ca incetineste ritmul de pierdere osoasa si creste densitatea osoasa la osul coapsei (femur), dar si la coloana vertebrala la persoanele in varsta care sufera de osteoporoza.
- Prevenirea rigidizarii arterelor. Uleiul de peste pare sa incetineasca sau sa inverseze usor evolutia aterosclerozei in arterele care deservesc inima (arterele coronariene), dar nu si in arterele prin care sangele este transportat catre cap sau inima (arterele carotide).
- Tratarea problemelor renale. Utilizarea pe termen lung a uleiului de peste (doi ani), 4-8 grame zilnic, poate incetini pierderea functiei renale la pacientii cu risc crescut de a dezvolta o boala de rinichi numita nefropatie IgA si poate reduce cantitatea de proteine din urina la oamenii care sufera de boli renale, ca urmare a diabetului zaharat.
- Ameliorarea tulburarii bipolare. Asocierea suplimentelor de ulei de peste cu tratamentele obisnuite pentru tulburarea bipolara pare sa amelioreze simptomele depresiei si creste distanta manifestarilor dintre episoadele de depresie. Totusi uleiul de peste se pare ca nu amelioreaza simptomele maniacale la persoanele care sufera de tulburare bipolara.
- Terapia psihozei. Persoanele care utilizeaza suplimente de peste ar putea preveni aparitia bolilor pshihotice. Cercetarile au avut doar subiecti cu varsta de pana in 25 de ani.
- Pierderea in greutate. Unele dovezi arata ca un consum regulat de peste ajuta la pierderea in greutate si la scaderea cantitatii de zahar din sange la persoanele supraponderale cu tensiune arteriala ridicata.
- Reducerea riscului de cancer endometrial. Pentru acest lucru este necesar sa se consume doua portii de peste gras pe saptamana.
- Scaderea riscului de a dezvolta boli oculare asociate cu inaintarea in varsta.
- Diminuarea riscurilor de re-blocare a vaselor de sange dupa orperatia de by-pass cardiac sau cateterism. Uleiul de peste pare sa scada cu pana la 26% acest risc cand este administrat timp de o luna inainte de procedura si inca o luna dupa interrventia chirurgicala. Cand este luat mai putin de o luna inainte de angioplastie, uleiul de peste nu ajuta la protectia vaselor de sange.
- Recurenta avortului spontan la femeile cu sindrom antifosfolipidic.
- Echlibrarea tensiunii arteriale si a prevenirii problemelor renale dupa transplantul de inima. Utilizarea de ulei de peste se pare ca stimuleaza functia renala si ajuta la controlul tensiunii arteriale pe termen lung dupa transplantul de inima.
- Prevenirea deprecierii functiei rinichilor si a tensiunii arteriale cauzate de consumul de ciclosporina.
- Ameliorarea tulburarilor de miscare la copiii care sufera de dispraxie. Folosirea uleiului de peste pe cale orala in combinatie cu ulei din luminita de seara si vitamina E pare sa imbunatateasca tulburarile de miscare la copiii cu dispraxie.
- Prevenirea blocajului grefelor utilizate in dializa renala. Administrarea pe cale orala a uleiului de peste preintampina formarea de cheaguri in grefele de hemodializa.
- Eficienta in ameliorarea psoriazisului. Exista unele dovezi ca uleiul de peste administrat intravenos poate reduce simptomele severe de psoriazis, dar se pare ca administrarea pe cale orala a uleiului de peste nu are nici un efect asupra psoriazisului.
- Scaderea nivelului crescut de colesterol. Oamenii de stiinta considera ca uleiul de peste poate reduce nivelul colesterolului. Exista unele dovezi ca utilizarea de vitamina B12 impreuna cu uleiul de peste ar putea mari capacitatea acestuia de a scadea valoarea colesterolului.
- Stimularea apetitului alimentar asociat cu cancerul. Folosirea de doze mari de ulei de peste se pare ca incetineste pierderea in greutate la unii dintre bolnavii diagnosicati cu cancer. Cercetatorii considera ca apetitul lor alimentar este stimulat intrucat uleiul de peste le influenteaza pozitiv starea de spirit si lupta cu depresia.
- Tratarea astmului. Unele cercetari sugereaza ca uleiul de peste poate reduce aparitia astmului la sugari si copiii mici atunci cand acesta este luat de femeile insarcinate in stadiile avansate ale sarcinii.
Mai mult, uleiul de peste pare sa imbunatateasca fluxul de aer, amelioreaza tusea si reduce nevoia de medicamente la unii dintre copiii care sufera de astm. Totusi, tratamentul cu ulei de peste se pare ca nu ofera aceleasi beneficii la copii.
Uleiul de peste se pare ca ar fi sigur pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru femeile insarcinate si care alapteaza atunci cand este luat in doze mici.
Pot sa apara semne de intrebare privind siguranta atunci cand uleiul de peste este folosit in doze mari, intrucat s-ar putea forma cheaguri de sange si ar putea creste riscul de sangerare.
Cantitatile mari de ulei de peste ar putea sa scada sistemul imunitar si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Aceast aspect ar trebui sa preocupe persoanele care folosesc medicamente pentru a stimula functia sistemului imunitar, varstnicii si persoanele care au suferit un transplant de organe.
Dozele mari de ulei de peste se vor lua sub supraveghere medicala. Uleiul de peste poate sa provoce reactii adverse, inclusiv eructatii, respiratie urat mirositoare, arsuri stomacale, greata, scaune moi, eruptii cutanate si sangerari nazale.
Este indicat sa se administreze uleiul de peste in timpul mesei pentru a se diminua aceste efecte adverse. Consumul de ulei de peste din unele surse alimentare ar putea fi nesigur.
Unele tipuri de carne de peste (rechin, macron, somnon) pot fi contaminate cu mercur si alte substante chimice industriale sau toxice din mediu. Suplimentele din peste nu contin acesti contaminanti.
- Nu se recomanda ca uleiul de peste sa fie administrat de catre cei care sufera de boli hepatice, intrucat ar putea creste riscul de sangerare.
- Unele persoane ar putea fi alergice la fructe de mare si ar putea manifesta aceasta alergie si cand folosesc ulei de peste. Nu exista informatii fiabile care sa demonstreze ca cei care au alergii la fructe de mare pot suferi de alergii la peste, dar este bine sa existe precautie in administrarea suplimentelor de ulei de peste.
- Utilizarea uleiului de peste poate sa amplifice simptomele tulburarii bipolare.
- Folsirea de ulei de peste poate agrava unele dintre manifestarile depresiei.
- Exista unele temeri care specifica faptul ca administrarea de doze mari de ulei de peste ar putea face mult mai dificil de controlat zaharul din sange.
- Uleiul de peste poate sa scada tensiunea arteriala si sa influenteze negativ tensiunea arteriala la persoanele care sunt tratate cu medicamente pentru tensiune arteriala scazuta.
- Dozele mari de ulei de peste pot reduce imunitatea organismului la persoanele care sufera de HIV/SIDA.
- Unele cercetari sugereaza faptul ca uleiul de peste ar putea creste riscul batailor neregulate ale inimii la pacientii care au implantat un defibrilator. Evitati consumul de peste daca va incadrati in aceasta categorie.
- Exista unele temeri privind faptul ca uleiul de peste ar putea creste riscul de cancer la persoanele care sufera de polipoza adenomatoasa familiala.