Chiar si femeile care cunosc foarte multe lucruri despre sanatate pot face o serie de greseli in acest domeniu.
Cunoasteti faptul ca trebuie sa monitorizati cantitatea de grasimi saturate si sa consumati cat mai multe legume. De aceea de obicei mancati o salata la pranz si la cina (chiar si atunci cand copiii dvs. mananca o friptura, de exemplu).
Va spalati pe dinti de doua ori pe zi, dar ata dentara ati folosit-o, probabil, cu vreo doua saptamani in urma, faceti exercitii fizice dar evitati sa ridicati greutati. Ati avut o indigestie luna trecuta, ati crezut ca probabil ar fi fost vorba despre gaze intestinale si nu le-ati acordat importanta.
Stiti ca trebuie sa dormiti 8 ore in fiecare noapte dar zilele sunt prea scurte pentru dvs. Suna familiar? Aceste obiceiuri pozitive pot influenta starea dvs. generala de sanatate. Iata mai jos cateva dintre lucrurile pe care le puteti face gresit si care sunt modalitatile de a le ameliora.
Trebuie sa stiti ca o salata nu este intotdeauna cea mai sanatoasa alegere. Adevarul este ca multe dintre salatele preparate la restaurant au foarte multe calorii.
Acest lucru este explicat de faptul ca pot contine pui prajit, crutoane, diverse sosuri, sodiu si alte elemente nutritive nesanatoaase. De exemplu, o salata de la un fastfood poate sa ajunga chiar si la 540 de calorii si 35 de grame de grasime, intocmai ca un hamburgar.
Solutii. Nu comandati chiar orice salata din meniu. Puteti modifica ingredientele acesteia evitand grasimile suplimentare cum ar fi smantana, branza suplimentara, crutoanele, puiul prajit si alte alimente bogate in calorii.
Optati pentru salatele care contin doar salata verde, morcov, varza rosie si alte legume de acest gen. Cele mai multe restaurante si fastfooduri ofera informatiile nutritionale ale preparatelor culinare, asa ca puteti analiza care sunt cele mai bune optiuni.
Specialistii recomanda sa verificati volumul iPodului sau Mp3-ului astfel incat acesta sa nu depaseasca 60-120 decibeli. Expunerea constanta la zgomot de peste 85 decibeli poate provoca pierderea auzului.
Cereti-i unei prietene sa stea alaturi de dvs. in timp ce ascultati muzica la casti. Daca aceasta poate auzi muzica din castile dvs., volumul este mult prea ridicat.
Solutii. Pentru a va proteja urechile reglati volumul intre 10-50%. Unele mp-3-uri permit blocarea intensitatii sunetului. Puteti sa alegeti casti care izoleaza sunetul mai bine pentru ca zgomotul de fundal sa fie mai putin perceput, iar muzica se se auda mai bine.
In cazul unora dintre femei, cantarul este singurul obiect din casa pe care se aduna mai mult praf decat pe banda de alergat. Medicii numesc acest obicei, comportament de evitare. Ideea ar fi ca daca o persoana nu ar sti cat cantareste, acest lucru inseamna ca probabil nu a luat in greutate si ar putea manca tot ce doreste.
Pentru unele persoane, cantaritul poate fi de ajutor. Trucul este sa stie daca s-au ingrasat sau nu pentru a fi motivate sa slabeasca. Atunci cand o persoana pierde sau incearca sa-si mentina greutatea ar putea avea nevoie de un feedback, iar cantarul ar putea sa o ajute sa il obtina. Important este sa nu devina obsedata de cantarit.
Solutii. Daca incercati sa slabiti, cantariti-va lunar. Faceti acest lucru dimineata, fara haine pe dvs, dupa ce ati folosit toaleta si recomandabil ar fi sa fiti in perioada menstruatiei pentru a fi sigure ca nu exista un surplus de apa in organism.
Daca va mentineti greutatea, dupa ce ati slabit recent, nu va cantariti mai devreme de o saptamana. Nu va speriati daca ati luat in acest rastimp aproximativ 2 kilograme, intrucat aceasta fluctuatie este normala.
Este bine-cunoscut faptul ca lotiunile pentru protectie solara sunt esentiale pentru prevenirea ridurilor, arsurilor si cancerului.
In urma studiilor s-a constatat ca 9 din 10 persoane nu aplica in mod corect cremele de protectie solara. Mai putin de 25% dintre participanti au reusit sa acopere complet o zona a corpului cu produse pentru protectie solara. Neglijenta este principala greseala.
Solutii. Pentru a aplica in mod corect cremele pentru protectie solara, concentrati-va asupra unei singure zone, masati pielea cu grija si apoi orientati-va asupra altei zone a corpului. Nu uitati urechile, interiorul acestora si ceafa.
Folositi crema din belsug. Aveti nevoie de aproximativ 30 de grame de crema pentru a acoperi intregul corp. Puneti lotiunea direct pe corp si masati-o cu varful degetelor.
Multi oameni investesc foarte multi bani in albirea dintilor dar nu acorda 5 minute pe zi utilizarii atei dentare. Rezultatul: cel putin 23% dintre femeile cu varsta intre 30-54 de ani si 44% dintre cele cu varsta de peste 55 de ani sufera de boli ale gingiilor (sau boli parodontale).
Acestea sunt infectii bacteriene grave care ataca tesutul din jurul unuia sau mai multor dinti si a oaselor care ii sprijina. Cand bacteriile parodontale patrund in fluxul sanguin pot provoca inflamatii cronice. Cercetatorii considera ca astfel de infectii pot sta la baza aparitiei bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului si chiar nasterii premature.
Femeile trebuie sa acorde in mod special atentie sanatatii gingiilor. Folosirea atei dentare este foarte importanta intrucat schimbarile hormonale care apar la femei in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei influenteaza aparitia de bacterii orale care accelereaza evolutia bolilor gingiilor.
Solutii. Folositi ata dentara cel putin o data pe zi. Utilizarea atei dentare trebuie sa devina o rutina, ca spalatul pe dinti sau dusul. Luati aproximativ 5 cm de ata dentara si rasuciti-o pe degetele dvs. mijlocii de la ambele maini.
Tineti o bucata de ata dentara, bine intinsa intre degetul mare si cel aratator. Ghidati ata intre dinti folsind o miscare usoara de frecare; evitati sa o introduceti brusc. Frecati usor lateralul dintelui cu o miscare de sus-jos. Repetati actiunea pentru fiecare dinte.
Unele femei evita sa ridice greutati deoarece cred ca vor ajunge sa arate ca barbatii cu muschi. Gresit! Marea majoritate a femeilor nu au capacitaea genetica de a dezvolta muschi voluminosi, mari. Pentru a avea acest aspect, aveti nevoie de niveluri crescute de testosteron, plus multe ore pe zi petrecute la sala de forta.
Specialistii considera ca prin utilizarea greutatilor, o femeie poate sa aiba brate sau picioare mai frumoase si tonifiate. Scopul acestor exercitii nu trebuie sa fie pierderea in greutate (desi cand vor debuta aceste exercitii veti putea observa ca ati acumulat cateva kilograme, dar nu trebuie sa va ingrijorati: musculatura cantareste mai mult decat grasimile pierdute).
Pentru ca musculatura este mai densa decat grasimea, veti putea observa ca hainele dvs. sunt mai incapatoare. Daca veti ridica in mod regulat greutati, veti incepe sa slabiti si in mod special va disparea grasimea din jurul abdomenului (periculoasa intrucat poate creste riscul aparitie bolilor de inima si al diabetului).
Solutii. Nu trebuie sa petreceti mult timp la sala de forta pentru ridicarea de greutati. Beneficiile acestui tip de activitat fizica apar si daca o sustineti timp de 30 de minute de 2-3 ori pe saptamana. Folosirea de greutati usoare si exercitiile repetitive vor contribui la cresterea rezistentei si a tonusului muscular, in timp ce utilizarea unor greutati ajuta la formarea unor muschi mai puternici.
Nu va puteti desfasura activitatile zilnice pentru ca va supara o tuse sacaitoare, un junghi in zona spatelui sau va luptati cu o indigestie si oboseala devine starea dvs. naturala. Nu trebuie sa ignorati aceste simptome.
In cazul in care puteti crede ca vinovata de manifestari este doar o indigestie, aflati ca ar putea fi vorba despre un atac de cord. Desi femeile au tendinta de a vizita doctorul mai des decat barbatii si ingrijesc toti membrii familiei, acestea ar putea uita sa abia grija de ele insele.
Cercetarile au confirmat ca femeile vor ignora oboseala si durerea, simptome pentru care acestea vor insista ca partenerul sau copilul sa fie investigati de catre medic.
Simptome. Incercati sa va informati legat de simtomele bolilor grave, sa va cunoasteti factorii de risc si sa faceti in mod regulat teste de screening care pot detecta deseori multe dintre probleme inca din stadiile in care sunt minore si tratabile.
Este mai comod sa purtati lentile de contact, indiferent de conditiile atmosferice. Va luptati cu o raceala? Persoanele care poarta in mod normal lentile de contact ar trebui sa le inlocuiasca cu ochelarii.
Ochii nu functioneaza la fel de bine atunci cand o persoana este bolnava, iar scaderea productiei lacrimale pot face ca purtatorii de lentile de contact sa fie mult mai predispusi la aparitia conjunctivitei. Aceeasi situatie poate fi intalnita si in urma consumului de antihistaminice.
Sfaturi. Purtati ochelari pana cand starea dvs. de sanatate se amelioreaza sau purtati lentile de contact de unica folosinta pentru a evita infectarea.
Femeile ocupate reduc orele de somn cu riscul de a fi mai putin productive a doua zi si cu riscul ca sanatatea lor sa fie afectata. Desi nu exista o regula legata de totalul orelor de somn al unei persoane, specialistii recomanda 7-9 ore in cazul adultilor. Totusi, majoritatea oamenilor dorm aproximativ 6 ore pe noapte.
Ca urmare a privarii de somn pot sa apara ameteala, cefaleea, depresia, anxietatea, dezechilibrele hormonale - care incurajeaza celulele sa stocheze grasime in exces si care afecteaza capacitatea de ardere a grasimilor.
In urma unor studii s-a constatat ca lipsa somnului creste rezistenta la insulina a organismului, fenomen ce declanseaza hipertenisunea arteriala, bolile cardiovasculare si diabetul de tip 2. De asemenea, somnul insuficient este un factor de risc pentru accidentele in trafic.
Solutii. Incercati ca intr-o zi sa finalizati sarcinile cu adevarat importante, prioritatile - pe restul, amanati-le. Impartiti responsabilitatile familiale cu partenerul si copiii.
Stabiliti o ora de culcare pentru dvs. si incercati sa o respectati in fiecare seara. Evitati consumul de cofeina dupa-amiaza si seara. Nu consumati alcool pentru a va induce somnul: acesta poate sa interfere total cu somnul de noapte.
Calitatea somnului se poate imbunatati daca aveti aceleasi ritualuri de relaxare inainte de culcare pe care la au si copiii dvs.: muzica, lectura, o baie calda.
Prepararea propriilor mese este un obicei mult mai sanatos decat servitul meselor la restaurant, dar cartea de bucate nu va poate ajuta sa slabiti, asa cum credeti. Feriti-va de tendinta de a respecta cu strictete retetele culinare mai ales daca acestea contin multe calorii.
In prezent, in cartile de bucate, indicatiile pentru prepararea macaroanelor cu branza, prajiturii negresa, fripturilor cu carne de pui, chiar daca implica aceleasi ingredienteca si in cazul retetelor din trecut, masurile de servire sunt mai mari, astfel ca numarul de calorii creste pe masura.
Solutii. Incercati sa depistati cate calorii ar putea contine o portie de mancare si fie o puteti injumatati ingredientele atunci cand o preparati, fie consumati doar cantitatea recomandata pentru dvs. si congelati apoi resturile in recipiente individuale astfel incat sa puteti manca o singura portie la un moment dat, nu doua sau trei.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care conduc autoturismul cu geamul deshis sunt expuse la poluantii din aer, fapt ce poate afecta sanatatea plamanilor.
Solutie. In timpul unei calatorii, cu atat mai mult intr-o zona poluata, inchideti geamurile autoturismului si folositi sistemul de ventilatiei al autoturismului.