Sanatatea picioarelor: cum alegem incaltamintea corect

Generalitati

Picioarele contin un sfert din toate oasele din corp. Acestea absorb jumatate din greutatea corpului prin fiecare pas iar respectul pentru acestea este inexistent, de multe ori. Sigur, le puteti face pedichiura ocazional sau le puteti sprijini pe canapea, la sfarsitul unei zile, dar specialistii spun ca fiecare persoana trebuie sa faca mult mai multe pentru picioarele sale decat atat.

O persoana merge pe jos aproximativ 1000 de kilometri pe an. Picioarele sunt a doua parte a corpului care munceste din greu, prima fiind inima. Picioarele sunt foarte importante: atunci cand devin dureroase, intervin multe probleme. De aceea merita mai multa atentie.

4 solutii pentru neplacerile picioarelor

1. Crampele picioarelor - Aceste spasme musculare ciudate pot determina blocarea degetelor sau aparitia unor senzatii dureroase la nivelul talpii.
Ce puteti face: Beti multa apa mai ales atunci cand faceti activitate fizica (deshidratarea este principala cauza) si incercati sa va faceti picioarele mai puternice. Oamenii nu isi folosesc muschii mici ai picioarelor in mod eficient, astfel incat acidul lactic se acumuleaza si la nivelul muschilor au loc spasme. In pozitie sezanda (pe un scaun) puneti un prosop pe podea, pe care il veti ridica cu fiecare picior. Impingeti cu piciorul in centrul acestuia. Continuati, alternand picioarele pana cand degetele obosesc. Repetati zilnic.

2. Fasciita plantara - O durere ascutita sub calcai cauzata de inflamatia tesutului care face legatura dintre osul calcaiului si baza degetelor picioarelor.
Ce puteti face: Utilizati ibuprofen (daca nu va este contraindicat de medic) si odihniti-va piciorul timp de o saptamana. Cand reincepeti exercitiile fizice, intensitatea acestora va creste treptat. Exercitiile de stretching (intinderile) pot fi utile. Treceti glezna piciorului care va supara peste genunchiul opus apoi indoiti degetele de la picioare spre inapoi cu o mana si masati talpa piciorului cu cealalta mana. Faceti acest lucru timp de 30 de secunde de trei sau patru ori pe zi. Daca durerea persista consultati medicul (acesta va poate recomanda injectii cu cortizon pentru reducerea inflamatiei).

3. Negii plantari - Aceste excrescente de pe talpile picioarelor sunt cauzate de infectii virale.
Ce puteti face: Aplicati un tratament eliberat fara prescriptie medicala peste acestia cum ar fi un plasture de acid salicilic. Daca nu dispar in cateva saptamani, consultati medicul pentru a va recomanda un tratament mai puternic, cum ar fi criogenarea acestora.

4. Fractura de stres - O fisura de mici dimensiuni la unul din oasele piciorului, prezenta de cele mai multe ori la sportivi, in partea din fata a piciorului, care cauzeaza dureri si umflaturi. Cresterea intensitatii sau a frecventei antrenamentelor poate provoca acest inconvenient.
Ce puteti face: Menajati-va. Pot fi facute exercitii usoare, cu impact redus - mersul pe jos sau inotul - sunt permise daca nu intervine durerea. In caz contrar, tineti piciorul in repaus cateva zile. De cele mai multe ori fractura de stres se vindeca de la sine, dar daca durerea persista chiar si dupa mai multe saptamani, consultati medicul. Reluati apoi antrenamentele, treptat.

4 mituri despre picioare

1. Papucii flip-flops sunt recomandati pentru mentinerea sanatatii picioarelor. Ar fi o alternativa ideala, dar traditionalii flip-flops nu au suport si nici nu amortizeaza in vreun fel mersul. Exista sanse ca picioarele sa fie ranite in cateva ore de mers cu acestia. De fapt, purtarea indelungata a acestui tip de incaltaminte poate duce la tendinita, dureri de talpa si entorse ale gleznei.

2. Marimea si latimea piciorului nu se schimba. Sarcina, cresterea in greutate si chiar simpla imbatranire provoaca intinderea ligamentelor picioarelor, facandu-le sa fie mai mari chiar si cu un numar.

3. Unele dureri de picioare sunt normale - cu singuranta, nu! Orice disconfort inseamna inlocuirea pantofilor, sa va odihniti sau sa schimbati suprafata pe care practicati exercitiile fizice (alegetii o banda de alergare care este mult mai indicata decat betonul sau astfaltul, de exemplu).

4. Pentru a preveni aparitia piciorului de atlet este recomandat sa purtati papuci in vestiar. Acestia ajuta, dar ceea ce cauzeaza dezvoltarea si multiplicarea virusului la nivelul picioarelor este un mediu umed (cum ar fi piciorul transpirat sau incaltamintea slab ventilata), dupa expunerea la virus. Imediat dupa exercitiile fizice, schimbati-va adidasii cu o incaltaminte uscata si lejera.

Sfaturi pentru achizitionarea adidasilor

Inainte de a va cumpara adidasi ar trebui sa tineti cont de raspunsurile la urmatoarele intrebari:
- unde veti folosi acesti adidasi? In functie de tipul de activitate pe care o desfasoara, piciorul necestia modalitati diferite de sprijin si amortizare.
- este necesara o amortizare sau control suplimentar in timpul miscarilor? Acest lucru depinde de masura pe care o purtati la pantof dar si de forma si scobitura talpii. Faceti testul Bathmat pentru a sti acest lucru: uitati-va la urma pe care o lasa pe o suprafata uscata picioarele dvs. umede atunci cand iesiti de la dus. Observati calcaiul dar nu exista decat o urma scurta sau care lipseste pana la degete? Inseamna ca scobitura din talpa este accentuata si aveti nevoie de adidasi cu absorbtie pentru socuri, in plus. Daca urma lasata de talpa umeda este asemanatoare cu un rinichi, scobitura din talpa este destul de mica, trebuie sa cautati pantofi care sa va ofere o stabilitate cat mai mare atunci cand faceti exercitii fizice.
- ce marime port la pantof? De obicei, la adidasi puteti purta un numar mai mare decat la celelalte tipuri de pantofi. Pentru a cumpara masura ideala, probati adidasii cu sosete.

Cum va simtiti?
Specialistii recomanda sa incercati cel putin patru perechi de adidasi, sa mergeti pe jos in interiorul magazinului pentru a va asigura ca, calcaiul nu aluneca si ca incaltamintea nu va freaca piciorul. De asemenea, adidasii ar trebui inlocuiti la anumite perioade de timp.