Daca suferiti de o boala renala care se afla intr-un stadiu avansat, medicul dvs. v-ar putea recomanda sa evitati bauturile acidulate, mai ales cele inchise la culoare.
In urma acestor indicatii ar trebui sa faceti modificari semnificative ale stilului de viata, mai ales daca aveti obiceiul de a bea cola dietetica in mod regulat.
Intelegerea conexiunilor dintre declinul functiei renale si bauturile acidulate poate predispune mai degraba la consumul de bauturi acidulate dietetice, care sunt considerate mai sigure.
Rinichii sanatosi pot regla nivelul de fosfor din sange. In cazul in care functia renala este depreciata, scade capacitatea rinichilor de a mentine valorile fosforului intr-un interval adecvat.
Daca nivelul de fosfor depaseste 5.5 mgdl, nefrologul ar putea indica o dieta saraca in fosfor. Limitarea alimentelor care contin fosfor va permite echilibrarea nivelului de fosfor din sange in cazul in care rinichii nu mai pot sustine acest rol.
Atunci cand o bautura dietetica are culoare inchisa inseamna ca aceasta este bogata in fosfor.
Bauturile racoritoare dietetice care au culoare deschisa nu contin fosfor.
Consumul acestor tipuri de bauturi este o alternativa sanatoasa in cazul in care valorile fosforului din organism sunt ridicate.
Consumul regulat a 350 ml de cola contribuie la scaderea, in medie, cu 37 mg de fosfor.
Alte alimente cu un continut crescut de fosfor care trebuie evitate in cazul in care fosforul din organism atinge valori superioare includ berea, lintea, fasolea uscata, ciocolata, organele, germenii de grau, laptele si produsele lactate.
In unele cazuri, nefrologii recomanda lianti pentru fosfor care au rolul de a preveni patrunderea fosforului din alimente in sange si care vor fi administrati in timpul meselor.
Nu este necesar sa se adopte o dieta saraca in fosfor atunci cand nivelurile de fosfor sunt normale.
Daca insa aveti nevoie de o astfel de dieta, este important sa o urmati pentru a evita aparitia consecintelor grave.
Cand sangele circula, calciul poate fi depozitat la in inima, plamani, muschi si vasele de sange.
Consumul de bauturi acidulate dietetice se va face in conformitate cu regulile regimului alimentar.
Rinichii sunt vitali pentru curatarea sangelui, eliminarea deseurilor si substantelor toxice si sustin echilibrul chimic din organism.
Rinichii regleaza cantitatea de hormoni, inclusiv calcitrol, renina si eritropietina.
Calcitrolul este forma activa de vitamina D din organism si este esential pentru absorbtia calciului si mentinerea puterii oaselor.
Renina regleaza tensiunea arteriala.
Eritropoietina stimuleaza productia de celule rosii a maduvei osoase.
Cand rinichii sunt lezati, va creste riscul ca organismul sa fie incapabil sa regleze productia si functia acestori hormoni, fapt ce creste posibilitatea aparitiei afectiunilor oaselor, tensiunii arteriale crescute si formarea inadecvata de celule rosii din sange.
Bauturile dietetice acidulate sunt consumate in mod constant de persoanele care urmeaza diverse tipuri de diete, pentru aroma lor si hidratare, cu zero calorii.
Desi aceste bauturi sunt lipsite de calorii nu inseamna ca nu au efecte negative asupra sanatatii.
- Cresterea in greutate - Este surprinzator, dar adevarat. Multe studii au demostrat legatura dintre bauturile dietetice acidulate si obezitate.
Cum se poate intampla acest lucru?
Cercetatorii au cateva teorii.
Unele dintre persoane considera ca daca aleg bauturi cu zero calorii pot consuma mai multe alimente care sa nu aiba putine calorii.
Alte teorii afirma ca gustul dulce al bauturilor acidulate stimuleaza sistemul digestiv intocmai ca in situatia in care sunt consumate alimente bogate in calorii.
- Distrugerea smaltului dentar - Bauturile acidulate au un efect negativ asupra smaltului dentar, acidul si zaharul fiind cele mai problematice.
Astfel de racoritoare exista si in varianta fara zahar, aspect care nu elimina totusi, problema acidului.
Majoritatea persoanelor sunt familiarizate cu bauturile acidulate astfel incat, este dificil pentru ele sa inteleaga impactul acestora asupra smaltului dentar, principala bariera a dintilor impotriva cariilor.
Acidul fosforic se gaseste in mai multe bauturi acidulate dietetice, iar scopul sau este de a prezerva carbonatarea, dar in acelasi timp, erodeaza si smaltul dintilor.
Verificati bautura dvs. inainte de a o consuma, daca aceasta contine sau nu acid fosforic.
Acidul citric este un alt ingredient adaugat in sucurile dietetice in scopul de a prezerva carbonatarea.
La fel ca si acidul fosforic, ataca smaltul dintilor. Daca nu doriti sa renuntati la astfel de bauturi, este recomandata sorbirea sucurilor cu ajutorul unui pai pentru a se evita pe cat posibil contactul cu dintii
- Pierderea masei osoase - Consumul de bauturi acidulate poate duce, de asemenea, la pierderea de masa osoasa.
Acest lucru este provocat de faptul ca acidul fosforic din aceste racoritoare accelereaza eliminarea calciului din sange prin urina.
Inlocuirea sucurilor acidulate cu alte bauturi considerate sanatoase este o decizie inteleapta.
- Diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala - Diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala sunt doua dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor de rinichi.
Consumul de bauturi acidulate creste riscul de diabet si sindrom metabolic, iar aici sunt inclusi factori precum cantitati ridicate de zahar in sange, hipertensiune arteriala, colesterol ridicat si cresterea masei corporale, conditii care impreuna, duc la amplificarea riscului de diabet zaharat, accident vascular cerebral si boli de inima.
Oamenii de stiinta au descoperit, ca persoanele care consuma zilnic bauturi dietetice prezinta un risc de 67% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 si un risc de 36% mai mare de a dezvolta sindrom metabolic, comparativ cu cei care nu consuma astfel de bauturi.
- Disfunctii renale - Bauturile dietetice acidulate, care contin indulcitori artificiali, pot creste riscul leziunilor la nivelul rinichilor si aparitiei disfunctiilor renale.
Cercetatorii sustin ca cei care consuma zilnic bauturi dietetice acidulate care au in compozitie indulcitori artificiali, prezinta un risc de 30% mai mare de a suferi de incapacitatea rinichilor de a filtra sangele.
- Pietre la rinichi - Pietrele la rinichi reprezinta o conditie medicala dureroasa caracterizata prin formatiuni din calciu in combinatie cu fosfat sau oxalat care blocheaza fluxul de urina.
Consumul de bauturi dietetice acidulate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi.
Oamenii de stiinta au constatat ca bauturile tip cola carbogazoase care contin acid fosforic, in ambele versiuni, indulcite artificial sau natural, cresc riscul de pietre la rinichi.