Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii

Generalitati

Raguseala este un termen general care descrie modificarile anormale de voce si ingrosarea acesteia si este cauzata de iritarea corzilor vocale.

Raguseala poate fi de mai multe forme, implicand inclusiv dificultatile de respiratie, fortarea vocii sau modificari de intensitate a sunetului ori a tonului vocii.

Cand o persoana vorbeste sau canta, corzile vocale se apropie una de cealalta, fluxul de aer se reduce, corzile vibreaza si rezulta sunetul.

In anumite cazuri raguseala poate fi o conditie in sine, in altele poate fi rezultatul racelilor sau a unor boli cronice. Raguseala apare si in urma iritatiei mucoaselor care captusesc partea superioara a gatului sau a traheei.

Cauze

- Laringita acuta - este in general cauzata de un virus, cum ar fi cel ce declanseaza o raceala. Aceasta este rareori provocata de o infectie bacteriana si nu se trateaza cu antibiotice. Cand corzile vocale se infecteaza, acestea se inflameaza si poate avea loc pierderea vocii sau raguseala.

Cel mai bun remediu pentru laringita acuta este repaosul vocal, consumul de bauturi la temperatura camerei si solicitarea de asistenta medicala de urgenta daca aveti dificultati de respiratie.

- Laringita cronica - se refera la pierderea vocii sau raguseala care persista timp de saptamani sau chiar luni. Exista in general o cauza principala a laringitei cronice care implica expunerea la un iritant cum ar fi:

- Raguseala la persoanele care fumeaza si consuma alcool - Tigarile si alcoolul pot provoca raguseala benigna dar aceasta trebuie evaluata de catre un specialist ORL daca dureaza mai mult de trei saptamani.

Acest lucru este deosebit de important in cazul fumatorilor sau consumatorilor de alcool intrucat aceste obiceiuri s-a demonstrat ca pot creste riscul aparitiei cancerului de gat.

- Pierderea vocii sau raguseala declansata de refluxul acid - Refluxul acid poate provoca raguseala si pierderea vocii. Cand dormiti si acidul gastric se scurge in esofag, acest lucru poate afecta corzile vocale.

Cea mai buna masura care se poate lua in acest caz este tratarea refluxului de acid. Acest lucru inseamna sa faceti anumite schimbari in stilul dvs. de viata cum ar fi sa nu consumati alimente inainte de culcare si sa solicitati medicului sa va recomande medicamente antiacide eliberate pe baza de prescriptie medicala (antagonisti H2 sau inhibitori ai pompei de protoni).

- Folosirea abuziva a vocii - Pierderea vocii si raguseala au fost asociate si cu folosirea abuziva a vocii, intalnita cel mai frevent la persoanele care trebuie sa vorbeasca sau sa cante mult, in cadrul profesiei lor.

Aceasta categorie de oameni are nevoie de consiliere care va implica tehnici de invatare privind folosirea vocii in mod corespunzator. Utilizarea abuziva a corzilor vocale poate determina inclusiv aparitia de chisturi vocale sau hemoragii la nivelul acestora.

Este important sa gasiti cauza principala a pierderii vocii sau a raguselii. In acest scop va fi necesar consultul la medicul ORL-ist.

Prevenirea si ingrijirea la domiciliu a raguselii

Gargara nu are nici un efect terapeutic asupra corzilor vocale. Evitati decongenstionantele intrucat acestea usuca, corzile vocale si prelungesc iritatia. Odihniti-va vocea cat puteti de mult. Alte masuri sunt:
- faceti inhalatii cu aburi sau aerosoli
- controlati-va tusea
- evitati sa consumati aerosoli
- nu vorbiti in soapta pentru ca acest lucru implica o incordare mai mare a corzilor vocale decat vorbitul cu voce tare
- evitati expunerea la persoane care sufera de infectii ale gatului pentru a evita contactarea de infectii acute
- beti multe lichide si odihniti-va
- apelati la un consilier care sa va invete cum sa va folositi vocea in mod corespunzator, dar si tehnici adecvate de respiratie, cantat si vorbit
- faceti investigatii pentru a sti daca suferiti de vreo infectie fungica (aspect important pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit sau cele care inhaleaza corticosteroizi pentru tratarea astmului).
- tratati refluxul gastroesofagian
- incercati sa reduceti volumul substantelor iritante, cum ar fi praful sau fumul rezultat de la substante chimice

Remedii

- Otetul de mere pentru tratarea laringitei este un remediu traditional: se amesteca o lingurita de otet de mere la jumatate de pahar de apa. Se va bea cate putin la fiecare sapte ore.

- Se toarna o cana de apa clocotita peste 1/4 de lingurita de ardei iute si cateva picaturi de lamaie. Se amesteca si se soarbe incet, cald.

- Se fierbe o oala cu apa si se indeparteaza de pe aragaz. Se vor adauga in ea 2 picaturi de ulei esential de musetel, 3 picaturi de ulei esential de lavanda si 2 picaturi de ulei esential de cimbru. Puneti-va un prosop peste cap, stati deasupra oalei si inhalati aburii.

- Decojiti o radacina mica de ghimbir si taiati-o in felii subtiri. Puneti bucatelele intr-o oala mica cu apa. Se lasa la fiert pentru ceai. Ceaiul de ghimbir va oferi senzatia de furnicatura la nivelul gatului, dar la scurt timp, disconfortul se va almeliora. Acest tip de cea functioneaza si pentru revenirea vocii dupa o raceala.

- Amestecul de miere si lamaie are efect calmant pentru gat.

- Sugeti pastile cu anestezic pentru durerile de gat sau chiar bomboane dulci pe tot parcursul zilei pentru a umezi gatul

- Un remediu excelent este ceaiul sau sucul de ceapa. Pentru a face sucul sau siropul de ceapa, taiati in felii trei cepe mari si puneti-le in patru sau cinci cesti de apa, fierbeti-le pana se ingroasa. Puneti cateva linguri de sirop intr-un pahar de apa calda impreuna cu o lingura de miere si un strop de lamaie. Sorbiti incet

- Gargara cu sare de mare si apa poate fi folosita de mai multe ori pe zi pentru calmarea gatului.

Pentru indepartarea raguselii puteti incerca unul din urmatoarele ceaiuri:
- ceai din schinduf, eucalipt, nalba si voronic, care se poate folosi inclusiv ca si gargara
- ceai din radacina de valeriana, gura lupului, calota si catusnica ce se va sorbi cat mai cald.

Orice ceai cald va stimula gatul si va ajuta la relaxarea corzilor vocale. Puteti suge zilnic comprimate cu zinc pentru a usura disconfortul la nivelul gatului.