Activitati de socializate si de relaxare pentru bolnavii de cancer

„Uitam de necazuri daca ne propunem sa zambim. Si nu ca sa aratam un ranjet, ci sufletul nostru sa zambeasca cu toata puterea. Asta am dobandit eu la sedintele dumneavoastra de consiliere. E mult, e putin, nu stiu... pentru mine e tot!” (N.M., beneficiara centru ONCOSUPORT Bucuresti)

Incurajare prin socializare

In cadrul centrului ONCOSUPORT Bucuresti se urmareste realizarea cat mai multor activitati de socializare la care participa atat persoanele diagnosticate cu cancer, cat si apartinatorii acestora, referindu-ne in principal la familii, prieteni sau persoane ce le sunt foarte apropiate in procesul vindecarii.

Aici pacientii au posibilitatea de a comunica si a interactiona cu cei aflati in situatii similare. Aceasta are rol vindecator: este linistitor si incurajator sa discuti cu persoane care au parcurs deja drumul pe care tu esti abia la inceput si sa vezi ca, desi si ei s-au confruntat cu aceleasi dificultati ca si tine, au trecut cu bine.

Schimbul de experienta are rol mobilizator pentru pacienti si ii ajuta sa iasa din izolarea in care, eventual, se afla si sa se reconecteze la lume, la viata, sa isi aminteasca sa zambeasca si sa isi acceseze puterea interioara.

In cadrul centrului s-au organizat si activitati de terapie ocupationala care au urmarit sprijinirea persoanelor diagnosticate cu cancer si a apartinatorilor acestora pentru a invata sa intreprinda activitati necesare unui trai zilnic armonios, a optimiza starea psihica si a stimula gandirea pozitiva.

In luna martie beneficiarii au participat la ateliere de martisoare si la confectionarea de felicitari, iar in aprilie s-a organizat un atelier cu ocazia sarbatorilor de Paste, in cadrul caruia s-au incondeiat oua, s-au confectionat felicitari si mici cadouri pentru cei dragi.
Suflete mari alaturi de noi

Totusi, ceea ce da substanta activitatilor din cadrul centrului sunt sufletele oamenilor care ne sunt alaturi. Evenimentele de socializare organizate in centru au fost marcate de oameni deosebiti, care s-au alaturat acestei cauze nobile de sprijinire a bolnavilor de cancer.

Astfel, Centrul de Consiliere a gazduit o intalnire cu marea doamna a teatrului si a filmului romanesc, Florina Cercel, care a impartasit celor prezenti propria experienta in care a trebuit sa sprijine o persoana draga care, cu ani in urma, a fost diagnosticata cu cancer.

Doamna Cercel a lansat un mesaj tonic, optimist, relatand cum a depasit acele momente dificile si marturisindu-si credinta in resursele de vindecare de care dispune fiecare om, precum si in puterea vindecatoare a „cuvantului de mangaiere”.

O alta doamna remarcabila ce ni s-a alaturat este doamna Eleonora Pokola, diagnosticata cu cancer de san, autoarea cartii „Povestea unei supravietuitoare”, care a discutat cu beneficiarii de la suflet la suflet, intarindu-i prin exemplul viu de optimism si forta interioara pe care il constituie datorita experientei similare in confruntarea cu aceasta boala si cu greutatile vietii.
Informatii medicale

Pentru a acoperi nevoia evidenta de informatii medicale a pacientilor cu cancer, Centrul de Consiliere Oncosuport Bucuresti organizeaza si intalniri lunare cu doctori oncologi si medici de familie. Pana in prezent, doamnele doctor Rodica Tudor, Raluca Diaconu si Ileana Popescu au furnizat cu generozitate celor doritori informatii privind diagnosticul si posibilitatile de tratare a cancerului si le-au oferit acestora ocazia – mult apreciata – de a-si prezenta cazurile individuale si a primi raspunsuri la problemele cu care se confrunta.

Medicii au subliniat, printre altele, importanta sprijinului psihologic in demersul de vindecare a acestei boli, mai ales in momentul primirii diagnosticului si in clipele grele prin care persoanele pot trece in decursul tratamentului.

Centrul continua activitatea gratuita de consiliere a persoanelor diagnosticate cu cancer si a familiilor acestora pentru a-i sustine in fortificarea psihologica, atat de necesara pe drumul sinuos al vindecarii de aceasta boala, dar si in integrarea socio-profesionala.

Marea doamna a teatrului si filmului romanesc si-a deschis sufletul fata de cei prezenti relatandu-le povestea sa personala de viata (cu multi ani in urma sotul dumneaei a fost diagnosticat cu cancer) si impartasindu-le credinta ei in resursele de vindecare de care dispunem fiecare.

Cei interesati de serviciile si activitatile ce se desfasoara in cadrul centrului pot contacta specialistii centrului zilnic, intre orele 10-19, la sediul din strada Dobrogeanu Gherea, nr.150, sector 1 sau la numarul de telefon 021.26.93.277.