Multe dintre femeile insarcinate, care urmeaza dieta vegetariana, isi fac griji in privinta efectului pe care il poate avea regimul lor alimentar asupra dezvoltarii fatului in perioada de sarcina.
Cu toate acestea, printr-un plan nutritional ales cu atentie, nu este nevoie sa va ingrijorati. Dietele vegetariene in timpul sarcinii pot oferi atat mamelor cat si copiilor, nutrientii de care au nevoie.
Chiar si viitoarele mamici pescatariene (vegetarieni care consuma si carne de peste), pot trece peste poftele carnivore din timpul sarcinii si pot sa consume doar fructe si legume fara sa afecteze sanatatea fatului.
Exista multe aspecte pozitive pentru a mentine o dieta vegetariana in timpul sarcinii. De exemplu, sursele de proteine vegetariene ajuta rinichii.
Urmarea unei diete vegetariene va poate feri de cariile dentare - o problema des intalnita in timpul sarcinii. In plus, alimentatia vegetariana, scade in general, riscul de a suferi de urmatoarele afectiuni:
- Obezitate
- Hipertensiune arteriala
- Constipatie
- Boli de inima
- Ambele tipuri de diabet
- Cancer
- Calculi biliari
S-a demonstrat, la modul general, ca femeile care sunt vegetariene, consuma foarte putine alimente nesanatoase si mai multe produse bogate in nutrienti.
Este nevoie de mai mult efort si un plan dietetic mai eficient pentru a permite unei femei vegetariene sa se mentina sanatoasa in timpul sarcinii.
Cu cat un vegetarian exclude mai multe tipuri de alimente, cu atat este mai complicat sa asimileze mai multe substante nutritive din dieta. Totusi, suplimentele alimentare sunt o alternativa care pot completa acest deficit.
Ghidurile nutritionale pentru persoanele vegetariene nu difera fata de cele pentru femeile insarcinate non-vegetariene. Orice gravida are nevoie in plus de fier, calciu, acid folic, acizi grasi esentiali precum DHA (care poate fi obtinut si dintr-o forma vegetariana), zinc, proteine si cu 200-300 calorii mai mult decat inainte de sarcina.
In mod special, gravidele vegetariene ar trebui sa consume dupa cum urmeaza:
- de la 6 la 11 portii de paine pe zi, cereale, orez, si paste (integrale pe cat posibil)
- intre 4 si 5 portii de legume pe zi
- 4 sau mai multe portii zilnice de fructe
- 8 portii de lapte sau alternative lactate
- intre 3 si 4 portii de fasole
- 2 portii de grasimi omega-3 (care se gasesc in uleiul de seminte de in, nuci, tofu, si oua fortificate cu omega-3)
Grasimile, dulciurile, si orice alt tip de alimente considerate nesanatoase, ar trebui consumate foarte rar, iar femeile insarcinate trebuie sa se fereasca de urmatoarele alimente:
- Branzeturi si lapte nepasteurizate, deoarece pot cauza listerioza
- Legume care nu sunt spalate si gatite, sucuri de fructe nepasteurizate, deoarece pot contine bacterii precum E.coli si salmonella.